din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2074 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Iliescu mineriada - Kovesi spune ca Dan Voinea nu era investit legal sa faca urmarirea penala in caz

Iliescu mineriada - Kovesi spune ca Dan Voinea nu era investit legal sa faca urmarirea penala in caz

  Publicat: 07 Dec 2007       2829 citiri       Sursa: Newsin.ro  


Procurorul general, Laura Kovesi, a declarat vineri, dupa ce a anuntat infirmarea rezolutiei de incepere a urmaririi penale a lui Ion Iliescu in dosarul mineriadei, pentru faptele din 13 iunie 1990, ca a constatat mai multe incalcari ale legii in instrumentarea cauzei.

Reprezinta un mijloc de proba scris ce trebuie sa cuprinda mentiunile necesare si sa aiba forma ceruta de lege.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Reprezinta o faza a procesului penal, constand in activitatea desfasurata de organele de urmarire penala
Reprezinta o faza a procesului penal, constand in activitatea desfasurata de organele de urmarire penala
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Una din conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Desfiintare a unui act sau masura procesuala ca fiind nelegala sau netemeinica,
Iliescu Agata Maria (Nicolau) - membru al Parlamentului Romaniei.
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Calitate procesuala pe care o are faptuitorul odata cu declansarea procesului penal,
Unul dintre modurile de sesizare a organelor de urmarire penala,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Reprezinta o faza a procesului penal, constand in activitatea desfasurata de organele de urmarire penala
Calitate procesuala pe care o are faptuitorul odata cu declansarea procesului penal,
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Unul dintre modurile de sesizare a organelor de urmarire penala,
Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Forma a vinovatiei , reglementata in cap. I , t. II, art. 19, C. pen., partea generala.Legea arata ca fapta este savarsita cu intentie cand infractorul:
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Persoana invanuita de savarsirea unor fapte penale
Infractiune care face parte din grupul de infractiuni contra sigurantei statului,
Conform art.218 Cod Penal, daca faptele prevazute in art. 217 (distrugerea) au avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi,
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Voiculescu Dan - membru al Parlamentului Romaniei.
In materie civila, potrivit C.proc. civ., nu pot fi ascultati ca martori :
"In primul rand, procesul verbal de incepere a urmaririi penale trebuie sa intruneasca cateva conditii de forma prevazute in mod expres in codul de procedura penala. Sunt mai multe incalcari ale legii, in primul rand persoana care a inceput urmarirea penala si in al doilea rand nu au fost respectate conditiile de fond si de forma ale actului procedural. In ceea ce priveste calitatea celui care a intocmit urmarirea penala, pot sa va spun ca urmarirea penala a fost inceputa de procurorul Dan Voinea, desi acesta nu era legal investit sa faca urmarire penala in cauza. In momentul in care solutia in acest dosar a fost infirmata, cauza nu a fost repartizata procurorului Dan Voinea", a declarat Kovesi.
Nefiind investit sa efectueze acte de urmarire penala in dosar, procurorul Dan Voinea nu avea calitate procesuala sa emita un proces verbal, a mai spus Kovesi. "Procurorul Dan Voinea era incompatibil sa efectueze acte de urmarire penala in acest dosar intrucat initial dumnealui a fost cel care a sesizat instanta de judecata si a facut cercetarile initiale in acest caz. Dosarul a fost restituit pentru refacerea urmaririi penale motiv pentru care din acel moment procurorul Dan Voinea era incompatibil sa mai faca acte de urmarire penala", a mai spus procurorul general.
Kovesi a explicat ratiunile actului de infirmare a rezolutiei de incepere a urmaririi penale impotriva invinuitului Ion Iliescu . "Increderea oamenilor in ceea ce fac procurorii nu va veni decat atunci cand instantele de judecata vor pronunta hotarari de condamnare pe rechizitoriile intocmite de procurori. Hotararile dispuse in ultimul timp de instantele de judecata in dosarele mari au indus ideea ca procurorii intocmesc acte de urmarire penala lipsite de rigurozitatea necesara. Nu sunt dispusa niciun moment sa acopar erori in activitatea procurorilor", a declarat Kovesi
Kovesi a precizat ca infirmarea solutiei de incepere a urmaririi penale in cazul lui Ion Iliescu nu inseamna sistarea anchetei, cercetarea in acest dosar urmand sa continue.
Procurorul general Codruta Kovesi a declarat, pe 5 decembrie, ca Parchetul General nu analizeaza solutia in dosarul mineriadei, ci doar verifica legalitatea emiterii actului de procedura penala, din timpul urmaririi penale, in cazul unui invinuit din dosar. Avocatul lui Ion Iliescu a contestat recent actul de procedura penala. �S-a depus plangere impotriva actului de procedura penala emis in timpul urmaririi penale. Acum analizam daca s-au indeplinit conditiile de fond si forma pentru emiterea lui. Deocamdata avem un caz in lucru care este o disjungere cu privire la anumite aspecte ale mineriadei din 1990. Nu priveste insa intregul dosar al mineriadei, ci este doar o parte care priveste persoanele civile�, a declarat procurorul general al Romaniei.
Procurorul general a mai precizat ca nu vrea ca nimeni din acest dosar sa scape din cauza unor vicii de procedura si a subliniat ca urmarirea penala a unui invinuit nu inseamna neaparat ca acesta este si vinovat.
Ion Iliescu este in continuare anchetat in dosarul mineriadei '90, aflat in lucru la Sectia l de Urmarire Penala si Criminalistica, unde a fost transferat dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca procurorii militari nu mai pot acheta civili. In aceasta cauza, aparatorul fostului presedinte Ion Iliescu, avocatul Ion Neagu, a formulat o plangere impotriva rezolutiei din 2007, de incepere a urmaririi penale a clientului sau. In prezent, plangerea este analizata de conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si va fi solutionata in termenul legal de 20 zile .
Ion Iliescu a fost pus sub invinuire, prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub acuzatia ca la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane .
Fostul presedinte este cercetat in partea disjunsa din dosarul in care generalul (r) Mihai Chitac a fost deja trimis in judecata pentru moartea a patru persoane, in fata Ministerului de Interne, in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Intr-un alt dosar al mineriadei din 1990, fostul presedinte Ion Iliescu este acuzat de crime impotriva umanitatii, subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si distrugere . In aceeasi parte de dosar mai sunt invinuiti Virgil Magureanu - primul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), fostul premier Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu . Miron Cozma figura in acest caz cu statut de martor .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...