din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3893 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Controale ANAF: Din peste 3400 actiuni de control operativ s-au aplicat peste 3100 de sanctiuni

Controale ANAF: Din peste 3400 actiuni de control operativ s-au aplicat peste 3100 de sanctiuni

  Publicat: 02 Dec 2009       1491 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In cadrul grupurilor de societati, consta in impartirea puterii de decizie la o societate exploatata in comun, in virtutea unui acord intre asociati sau actionari.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza ca, in perioada 16 � 22 noiembrie 2009, Garda Financiara a desfasurat 3.492 actiuni de control operativ si inopinat, in urma carora au fost incheiate 3.168 de acte de control .

Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Reprezentant al unei institutii, regii autonome, societati comerciale, care are anumite insarcinari.
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Reprezentant al unei institutii, regii autonome, societati comerciale, care are anumite insarcinari.
Persoana sau grup de persoane care desfasoara anumite activitati conform obiectului de activitate si cu care banca intra in contact.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Balanta veniturilor si cheltuielilor dintr-o anumita perioada
Giurgiu Adrian - membru al Parlamentului Romaniei.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
Desemneaza persoana juridica, autoritatea publica locala, asociatia de persoane juridice/autoritati publice locale, care beneficiaza de finantare provenind din asistenta financiara nerambursabila, ca urmare a selectarii cererii de finantare.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice

In urma acestor actiuni au fost atrase la bugetul de stat sume suplimentare in valoare totala de 4.299.106 RON, fiind incasate 2.337.942 RON. De asemenea, au fost confiscate bunuri in valoare de 679.673 RON.
Dintre actele de control incheiate, 76 dosare au fost inaintate organelor de urmarire penala, pentru un prejudiciu in suma totala de 4.930.251 RON.
Actiunile de control desfasurate de comisarii Garzii Financiare au vizat respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comert, realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale, precum si monitorizarea achizitiilor intracomunitare.



*
* *



Verificarile efectuate la o firma din judetul Giurgiu au condus la stabilirea, in sarcina acestui agent economic, a unui prejudiciu de peste 20.000.000 lei.
Intr-o prima etapa a controlului, comisarii Garzii Financiare au constatat ca aceasta societate a fost declarata inactiva fiscal incepand cu luna mai 2008, iar de la infiintare si pana in prezent, nu a depus deconturile/ declaratiile fiscale prevazute de cadrul legal. In acest context, prin extinderea verificarilor, pe baza rulajelor conturilor bancare deschise de acest agent economic, facturilor emise si identificate la terti si datelor inscrise in declaratia 394 de citre partenerii comerciali, s-a stabilit ca reprezentantii acestui agent economic au eludat la plata catre bugetul de stat obligatii fiscale (impozit pe profit si TVA) insumand 20.197.404 lei.
Avand in vedere natura faptelor care au condus la crearea acestui prejudiciu, pentru continuarea cercetarilor in cauza a fost sesizata DNA.
Totodata, in vederea calcularii tuturor obligatiilor catre buget ce revin firmei giurgiuvene, un exemplar al actului de control a fost transmis in mod operativ Directiei Generale a Finantelor Publice a judetului Giurgiu .



*
* *



In perioada mentionata au fost continuate actiunile de control operativ tematice care au vizat legalitatea achizitiilor intracomunitare.



Prezentam in acest sens doua cazuri recente:
In cursul unei actiuni de acest gen, efectuata in zona punctului de trecere a frontierei Varsand, judetul Arad, comisarii Garzii Financiare au oprit pentru verificari un autotractor, avand in componenta doua semiremorci, incarcate cu un numar total de 16 autoturisme.
Din analiza documentelor de transport (CMR) prezentate de sofer, a rezultat ca toate autoturismele sunt second-hand. Totodata, documentele de transport nu contineau datele de identificare a persoanei care a dispus livrarea si cele necesare identificarii destinatarilor interni. In consecinta, comisarii Garzii Financiare au solicitat informatii suplimentare, in acest sens fiind obtinute ulterior, in copie fax, certificatele de inmatriculare ale autoturismelor precum si un numar de 16 contracte de vanzare-cumparare aferente acestora, incheiate in intervalul 1 octombrie -15 noiembrie 2009.
Conform acestora, rezulta ca un numar de 11 autoturisme au fost achizitionate de catre numitul I. D., 4 autoturisme de catre numitul I. B. S., iar un autoturism de catre numitul G. F., toti cu domiciliul declarat in orasul Buzau.
In acest context, comisarii Garzii Financiare au concluzionat ca achizitia a 15 din autoturismele in cauza are un scop comercial, fiind evident faptul ca acestea urmau a fi revandute pe teritoriul Romaniei, in situatia in care nici unul din cei doi cumparatori nu detinea calitatea legala necesara pentru a efectua operatiuni de comert pe teritoriul national.
Fata de cele constatate, in baza prevederilor Legii nr.12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicate, s-a procedat la sanctionarea contraventionala a celor doi cumparatori cu amenzi de 1.500 lei si confiscarea celor 15 autoturisme in cauza.
Un alt caz il reprezinta controlul efectuat in zona punctului de frontiera Nadlac, judetul Arad, ocazie cu care a fost oprit pentru verificari un autotren marca Volvo.
Din documentele de transport prezentate de sofer, rezulta ca mijlocul de transport era incarcat cu 14,5 tone de ardei gras, furnizorul marfii fiind o firma germana, iar la beneficiar era inscrisa o firma romaneasca, cu aceeasi denumire. Urmare extinderii verificarilor s-a constatat ca in fapt, conform bazei de date a O.N.R.C., in Romania nu este inregistrata nici o societate comerciala cu aceasta denumire.
Totodata, chestionat asupra locului in care trebuia descarcata marfa, soferul a declarat ca urma sa primeasca ulterior aceasta informatie, prin telefon.
Fata de cele constatate, in baza prevederilor Legii nr.12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicate, comisarii Garzii Financiare au luat masura sanctionarii firmei proprietare a mijlocului de transport, si confiscarii marfii transportate, in speta a cantitatii de 14,5 tone de ardei gras.



*
* *



Agentia Nationala de Administrare Fiscala este organ de specialitate al administratiei publice centrale, institutie publica cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerului Finantelor Publice. In cadrul ANAF se organizeaza si functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), directiile generale ale finantelor publice (DGFP) judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...