din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1918 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Drept la replica acordat Uniunii Mediatorilor Bancari

Drept la replica acordat Uniunii Mediatorilor Bancari

  Publicat: 20 Jan 2010       1535 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Asociatia internationala a transportului aerian
Dupa ce ani de zile s-a incercat crearea unei institutii care sa incerce solutionarea conflictelor intre banci si cientii lor, dupa ce initiativa Asociatiei Romane a Bancilor de infiintare a Mediatorului Bancar treneaza din 2006, fiind avizata negativ de Consiliul Concurentei si Consiliul de mediere,inclusiv instanta de judecata, cu tot acordul Bancii Nationale a Romaniei, iata ca s-a constituit Uniunea Mediatorilor Bancari din Romania, formata din mediatori autorizati in conditiile L-192/2006 privind medierea, organizarea si exercitarea profesaiei de mediator,inscrisi in Tabloul mediatorilor autorizati.

Act adoptat de organele de stat,
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Este o procedura diplomatica de reglementare a diferendelor internationale, drept conferit puterilor straine conflictului de a media ostilitatile, chiar in decursul acestora. Mediatorul trebuie sa fie un tertstat, un grup de state, O.N.U. sau institutiile sale specializate, alte organizatii internationale cu vocatie mondiala sau regionala sau o personalitate de prestigiu - acceptat de comun acord, de catre partile aflate in conflict.
Pozitie de neamestec al unui stat in conflictul armat angajat intre alte state,
Grupare de persoane fizice sau juridice organizata pe baza unui statut in vederea realizarii unui scop comun (stiintific, cultural, artistic, sportiv).
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Infractiunea se consuma in momentul in care,
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.


Uniunea Mediatorilor Bancari este infiintata prin hotarare judecatoreasca,definitiva si irevocabila in baza Actului Constitutiv si a Statutului propriu,fiind inregistrata in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor existent la Judecatoria Sectorului 2,are CIF si cont bancar,nefiind un produs al proiectului ARB.



Chiar daca s-ar infiinta o institutie asemanatoare Avocatului poporului (Ombudsman) pentru domeniul bancar, aceasta nu se poate numi ,,Mediatorul Bancar" din urmatoarele motive:



- medierea este definita ca o alternativa de solutionare a conflictelor, pe cale amiabila, prin apelarea la o terta persoana autorizata ca mediator in conditiile Legii nr. 192/2006, practicarea medierii de persoane neautorizate fiind considerata infractiune, prin recentele modificari ale legii;



- mediatorul isi exercita atributiile cu consimtamantul si la alegerea partilor, nu desemnati de conducerea unei institutii, cu respectarea principiilor medierii, respectiv independenta fata de parti, impartialitate, neutralitate si confidentialitate;



- persoanele aflate in orice fel de raporturi cu bancile a�� serviciu, colaboratori dintre mediatorii autorizati, asociatie patronata de banci, nu se vor putea numi mediatori, pentru ca nu ar respecta legislatia si practica internationala si nationala in domeniul medierii;



- un mediator nu face cercetari, nu emite hotarari, ci ajuta partile sa ajunga la o solutie convenabila pentru ele, dincolo de formalismul si birocratia institutiilor judiciare si jurisdictionale;



Chiar daca altii considera necesar acest Ombudsman bancar, el ar fi tot o institutie publica cu rol jurisdictional, care nu ar fi de preferat ca si instantele, pentru solutionarea litigiilor intre banci si clienti, in plus, cum ar fi daca s-ar infiinta cate un Ombudsman pentru fiecare domeniu in care exista conflicte intre furnizori si consumatori?



Clientii nemultumiti de relatia cu bancile, in afara de mediatorii bancari, vor putea sa se adreseze in continuare A.N.P.C. sau instantelor de judecata .



Daca va fi infiintata institutia Ombudsman-ului Bancar, acesta nu va media conflictele intre banci si clientii lor, nu va da hotarari in favoarea uneia din parti, ci probabil, va incerca sa verifice administrativ temeinicia reclamatiilor si sa emita recomandari si eventual sanctiuni pecuniare in cazul dovedirii vinovatiei bancilor.



Deci va fi o institutie publica cu atributii administrativ-jurisdictionale asemanatoare Avocatului poporului sau Autoritaii Nationale pentru Protectia Consumatorului.



Indiferent de aceste autoritati sau existenta instantelor de judecata, partile conflictului au posibilitatea sa solutioneze conflictul dintre ele pe cale amiabila, prin mediere, cu ajutorul mediatorilor Uniunii Mediatorilor Bancari, gasindu-se o solutie reciproc acceptata, cu avantaje pentru ambele parti, mai rapida, mai putin costisitoare, confidentiala, ca alternativa la hotararile institutiilor cu atributii judiciare sau jurisdictionale deja existente in Romania.



Noile modificari survenite la legea medierii,intrate in vigoare la data de 06.12.2009,interzice practicarea profesiei de mediator in alte conditii decat cele prevazute in L 192/2006,calificandule drept infractiune .



Mediatorii,membrii ai UMB,sunt de profesie juristi,economisti si specialisti finante - banci avand pregatirea necesara, in domeniul medierii conflictelor financiar - bancare si in oricare domeniu de activitate respectic,civil,penal,economic, administrativ,litigii de munca,comunitate etc.



Si in celelalte state,Austria,India,Australia,Noua Zeelanda etc,mediatorii bancari au aceiasi pregatire cu a mediatorilor din UMB,cu diferenta ca acestia sunt angajatii unor asociatii ai bancilor fiind plati de catre banci si se supun regulilor angajatorului.



In data de 28.01.2010,UMB va organiza o conferinta de prezentare oficiala a uniunii sustinuta la Rin Gran Hotel ,Sala Bruxelles,cu incepere de la orele 10.00,la care au fost invitati sa participe,clientii institutiilor financiar - bancare, specialisti financiar- bancari,reptezentanti ai autoritatilor publice locale din Primaria Capitalei si sectoare,ai MJLC,mediatori autorizati si reprezentantii ai mass - media.



Prezentare se va incheia cu o conferinta de presa.



Uniunea Mediatorilor Bancari nu se va angaja in nicio actiune care contravine principiilor sale, statutului, ordinii publice si legislatiei in domeniu, interfereaza activitatile unor organizatii politice sau institutii publice, afecteaza prestigiul si unitatea mediatorilor si ale profesiei.




Tudor Tatu


Presedinte UMB






Citeşte mai multe despre:    Asociatia Romana a Bancilor    Uniunea Mediatorilor Bancari    Drept la replica

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Angajatorii vor putea opta pentru acordarea tichetelor de masa in format electronic
25 Nov 2014 | 1488

Protocol de colaborare intre Politia Romana si bancile comerciale pentru prevenirea infractionalitatii financiar bancare
20 Sep 2011 | 2056

Mediatorii bancari: solutia cea mai ieftina pentru evitarea proceselor clienti - banci
15 Nov 2010 | 2275

Mesajul ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, cu ocazia Zilei Nationale a Auditorului Financiar
27 Oct 2010 | 1570

CNIPMMR: Majorarea salariului minim ar falimenta inca 50.000 de firme
19 Oct 2010 | 1199

Drept la replica! Mediator Tatu Tudor: De ce membrii cosiliului de mediere imi vor capul?
25 May 2010 | 5358



Jurisprudenţă

Decizia C.C.R. nr. 140/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 139/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru completarea OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei