Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Anna Rosbach despre „supa de plastic“ ce polueaza oceanele

Anna Rosbach despre „supa de plastic“ ce polueaza oceanele

  Publicat: 22 Mar 2010       4974 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Recent, deputatii europeni au aprobat in plen un raport al doamnei Anna Rosbach privind combaterea poluarii in Atlanticul de Nord-Est.

Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Suprafata locativa pentru care nu s-a incheiat un contract de inchiriere ori care, datorita incetarii efectelor unui asemenea contract sau intervenirii unor imprejurari,
Din punctul de vedere al dreptului civil, o accesiune imobiliara naturala.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Practicarea pescuitului in conditii sau cu mijloace interzise de lege, care poate atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala, contraventionala sau penala.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.

Intr-un interviu exclusiv, dumneaei ne-a vorbit despre acest fenomen, dar si despre amenintarile din regiunea Marii Baltice si a€žsupa de plastica€ś - un amestec de plastic si cauciuc, ce pluteste la suprafata Oceanului Pacific si este de 34 de ori mai mare decat suprafata Olandei.De ce este important sa abordam aceste probleme?


Pentru mine, apa este cel mai important lucru. Fara apa, nu ar exista viata pe Pamant. Daca poluam prea mult apele, vom avea probleme serioase.


Ne puteti explica ce este a€žsupa de plastica€ś?


O mare parte din aceasta este marcata cu litere chinezesti si japoneze. Din pacate insa, o mare parte din aceste lucruri vin din Europa . a€žSupa de plastica€ś exista si in Atlantic si in Pacific. Marimea acesteia creste, atat in suprafata cat si in adancime. Stratul de a€žsupa de plastica€ś devine din ce in ce mai gros.


Cat de mare este aceasta?


Nu putem spune ca formeaza un continent urias, sunt insule . Acestea devin din ce in ce mai profunde si apar in din ce in ce mai multe locuri.


Trebuie sa incepem un nou tip de industrie. Nu putem sa actionam doar cu un vas normal de pescuit pentru a a€žrecolta cevaa€ś. Deoarece sticla de plastic pentru apa este facuta din alt material decat bidonul pentru ulei.


Este a€žsupaa€ś periculoasa pentru pesti?


Este. Si pentru mamiferele oceanice, pentru balenele mici; multe animale se ineaca din aceasta cauza. Se pare ca pana si rechinii mor, pentru ca se blocheaza in aceasta si nu mai pot misca, in acest fel nemaiputand sa respire.


Este nesanatos. Gasesti in balene si delfini tot felul de jucarii de plastic. Este foarte trist. a€žSupa de plastica€ś este mare si continua sa creasca.


Sunt China si SUA constiente de aceasta problema?


Nu mai stiu care este expresia in engleza: a€žOut of sight, out of minda€ś (rom: ce nu vezi, uiti).Ce se intampla cu vechile plase de pescuit?


Am auzit despre un pescar danez care nu stia unde sa puna toate plasele vechi de pescuit . Acesta a inventat o modalitate de a dezmembra plasele in bucati mici, care pot fi refolosite. Din acestea se pot face plase noi. Inventia pescarului a fost patentata si acesta a pus bazele unei noi industrii. Intr-un an a devenit milionar.


Redactati un raport despre poluarea in Marea Baltica.


Chiar daca se ajunge la un acord intre Suedia, Finlanda si Danemarca, tot raman raurile care traverseaza Belarusul si Rusia pentru a se varsa apoi in Marea Baltica. Este o zona foarte sensibila, unde este aproape imposibil sa nu poluezi. Industria finlandeza de hartie exista de 100 de ani. Pentru a produce hartie trebuie sa folosesti multe chimicale. Acelasi lucru se intampla si in Suedia.


Cum isi pot asuma responsabilitatea cetatenii?


Daca incepi sa fii responsabil personal si in cadrul familiei, va fi mai usor sa actionezi la nivel de tara. Cred ca fiecare proprietar de vas poate alege sa spuna: a€žNu arunc gunoiul in mare pentru ca voi polua plajele unde ne place sa inotam mie, sotiei melesi copiilor nostria€ś.
Citeşte mai multe despre:    Anna Rosbach    Supa de plastic    Parlamentul European    Poluare    Mediu

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri