din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2702 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Interviu cu mediatorul PE pentru rapirile internationale de copii de catre unul dintre parinti

Interviu cu mediatorul PE pentru rapirile internationale de copii de catre unul dintre parinti

  Publicat: 28 Jun 2010       1871 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Apartenenta persoanei la o anumita natiune.
O mama de nationalitate slovaca si-a dus copiii in Bratislava, iar tatal, italian, nu a putut sa ii vada timp de un an.

Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Este o procedura diplomatica de reglementare a diferendelor internationale, drept conferit puterilor straine conflictului de a media ostilitatile, chiar in decursul acestora. Mediatorul trebuie sa fie un tertstat, un grup de state, O.N.U. sau institutiile sale specializate, alte organizatii internationale cu vocatie mondiala sau regionala sau o personalitate de prestigiu - acceptat de comun acord, de catre partile aflate in conflict.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Este perioada in care se efectueaza concediile de odihna cuvenite personalului instantelor, cu exceptia instantelor in materie penala, pentru cauzele cu arestati;
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.

Cu toate acestea, in urma interventiei Mediatorului european, Roberta Angelilli (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Italia), cuplul au ajuns la un acord comun fara sa fie nevoiti sa recurga la tribunal. a��Prin mediere, interesele minorilor sunt puse pe primul loc", a explicat vicepresedinta PE.

Ce este Mediatorul Parlamentului European pentru rapirile internationale de copii de catre unul dintre parinti?

Biroul a fost creat in 1987 de catre Lordul Plumb, presedintele PE de atunci, pe baza unui caz de rapire ce a avut loc in acel an. Casatoriile internationale erau rare atunci, insa dansul a inteles ca vor deveni mai frecvente intr-o Uniune integrata. In prezent exista 350.000 de casatorii transfrontaliere in UE si 170.000 divorturi. In doar sase luni de cand am preluat functia de mediator, am primit deja un numar de 20 de cereri.

Daca cele doua parti sunt dispuse, vom incepe o mediere, daca nu, vom oferi asistenta pentru a facilita dialogul si intelegerea reciproca si pentru a `netezi` procedura judiciara. Exista unele cazuri mai dificile cand parintii nu si-au vazut copiii de 10 de ani.

Medierea contribuie la evitarea tribunalului, care de multe ori dauneaza starii copiilor. Medierea merge dincolo de abordarea juridica, tinand cont totodata de aspectele umane si psihologice. Scopul este de a intelege ceea ce conteaza pentru ambii parinti si de a gasi o solutie care poate satisface ambele parti.

Cum ati rezolvat cazul saptamana trecuta?

Am fost contactat de avocatul tatalui, care m-a gasit pe Google. Ar trebui sa fim mai pro-activi in a face cunoscut acest rol, deoarece poate ajuta la evitarea unor proceduri care dureaza foarte mult timp .

Am inceput activitatea in luna martie. Saptamana trecuta, tatal a venit la Strasbourg si am organizat o conferinta telefonica cu mama, care se afla la Bratislava. Au vorbit o perioada si i-am oprit atunci cand au inceput sa se certe sau cand au deviat de la problema copiilor.

Discutiile au durat sapte ore, insa rezultatul a fost pozitiv: pe 26 iulie tatal isi va intalni copiii si isi vor petrece impreuna vacanta . Am planificat un calendar anual de intalniri. Nu puteam sa cred ca a functionat. Sunt mandra ca am putut ajuta aceste persoane .

Ce poate face UE in acest sens?

Saptamana trecuta Parlamentul European a dat unda verde procedurii de cooperare consolidata pentru divorturile internationale, iar acesta este un pas important care va contribui la rezolvarea mai rapida a cazurilor si protejarea intereselor minorilor, care ar trebui sa fie intotdeauna pe primul loc.

In calitate de mediator, nu cred ca voi putea rezolva toate cazurile, insa as dori sa fac o compilatie cu cele mai bune practici bazate pe experienta. Voi propune comisarului Reding sa lucram la aceasta idee pentru a ajuta alte autoritati in rezolvarea cazurilor intr-un mod inovator.



Citeşte mai multe despre:    Rapiri    Rapire internationala    Parlamentul European    Copii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Tribunalul Bucuresti isi suspenda activitatea, termenele vor fi preschimbate
11 Mar 2020 | 1165

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 819 din 10.11.2014
12 Nov 2014 | 1156

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 468 din 25.06.2014
30 Jun 2014 | 858

MJ a organizat prima reuniune din acest an a Retelei judiciare romane in materie civila si comerciala
11 Jun 2014 | 1296

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 352 din 13.05.2014
15 May 2014 | 1276

Activitatea CSM in perioada 1 iulie -31 august
24 Sep 2013 | 1881



Articole Juridice

Dispozitii generale privind tehnicile speciale de supraveghere sau cercetare. Art. 138 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

X v. Letonia. Aspecte civile ale rapirii internationale de copii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

CEDO: Michnea impotriva Romaniei. Dreptul la respectarea vietii private si de familie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea CEDO in cauza Michnea impotriva Romaniei. Respectarea vietii de familie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea in Cauza D.M.D. impotriva Romaniei, din 03.10.2017
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Conditii privind gravitatea pedepsei in cazul extradarii pasive
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, decizia nr. 842 din 7 iunie 2016