Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana a adoptat cel de al saselea raport privind reciprocitatea vizelor cu tarile terte

Comisia Europeana a adoptat cel de al saselea raport privind reciprocitatea vizelor cu tarile terte

  Publicat: 10 Nov 2010       950 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a adoptat cel de al saselea raport privind mentinerea de catre anumite tari terte a obligativitatii vizelor, incalcand astfel principiul reciprocitatii.

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Este o modalitate principala de exprimare a consimtamantului de catre statele care au luat parte la negocierea tratatului si care este prevazuta si ceruta de dreptul intern al statelor semnatare, modalitate prin care tratatul este supus controlului parlamentar.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Acordarea de catre un stat a dreptului de intrare si de sedere pe teritoriul sau a unei persoane straine, persecutate in tara sa pentru convingerile politice
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Principiu al relatiilor internationale, consacrat in acorduri, in tratate si in conventii de asistenta juridica,

Raportul arata ca s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste obtinerea reciprocitatii totale, ramanand doar un numar limitat de cazuri de a€˛nereciprocitatea€¯.
a€˛Noul raport arata ca s-au obtinut progrese in ceea ce priveste asigurarea dreptului tuturor cetatenilor nostri de a efectua calatorii fara viza catre tarile terte aflate pe lista noastra pozitivaa€¯, a spus Cecilia MalmstrA¶m, comisar pentru afaceri interne. Comisarul a adaugat: a€˛Foarte curand, vor fi semnate cu Brazilia doua acorduri de exceptare de la obligativitatea vizelor. S-au facut unele progrese in ceea ce priveste reinstituirea dreptului de a calatori fara viza pentru cetatenii cehi care doresc sa viziteze Canada. In ceea ce priveste cele cateva cazuri de nereciprocitate ramase, trebuie continuat dialogul, pentru a obtine cat mai curand posibil reciprocitatea totala cu tarile terte in cauza (Canada si SUA).a€¯
Cel de al saselea raport face bilantul masurilor intreprinse de la ultimul raport, adoptat in octombrie 2009, in vederea obtinerii reciprocitatii. Principalele elemente pot fi sintetizate dupa cum urmeaza:
a€“ Uniunea Europeana va semna foarte curand cu Brazilia doua acorduri de exceptare de la obligativitatea vizei, care vor asigura reciprocitatea vizelor: un acord privind titularii de pasapoarte simple si un acord privind titularii de pasapoarte diplomatice, de serviciu sau oficiale. Odata cu ratificarea acestor acorduri, se vor obtine imbunatatiri considerabile pentru cetatenii UE, in special pentru cetatenii Ciprului, Estoniei, Letoniei si Maltei, care au in continuare nevoie de viza pentru a intra in Brazilia.
a€“ Statul Brunei Darussalam ii excepteaza pe totii cetatenii UE de la obligativitatea vizelor, dar aceasta exceptare este valabila doar 30 de zile, perioada care poate fi reinnoita de doua ori pentru 30 de zile . Chiar daca pana acum situatia actuala nu a creat probleme cetatenilor UE, Comisia a cerut autoritatilor din Brunei Darussalam sa le acorde cetatenilor UE o exceptare de la obligativitatea vizelor valabila 90 de zile .
a€“ De la reintroducerea de catre Canada, in iulie 2009, a obligativitatii vizelor pentru cetatenii cehi, au fost stabilite masurile care trebuie intreprinse pentru a-i permite Canadei sa elimine din nou obligativitatea vizelor inainte de a fi pusa in aplicare noua legislatie canadiana in materie de azil . In urma reuniunii Grupului de lucru la nivel de experti Canada- Republica Ceha, organizata la 20 septembrie, la Praga, Comisia considera ca s-au facut unele progrese limitate ca amploare. Comisia va monitoriza indeaproape punerea in aplicare orientata spre rezultate a masurilor care trebuie intreprinse, prevazuta sa aiba loc la inceputul anului 2011.

a€“ Celelalte cazuri de nereciprocitate se refera la Statele Unite ale Americii (obligativitatea vizelor este mentinuta pentru cetatenii Bulgariei, Ciprului, Romaniei si Poloniei) si la Canada (obligativitatea vizelor este in vigoare pentru Bulgaria si Romania). In aceste cazuri, SUA si Canada considera ca statele membre in cauza nu indeplinesc inca toate criteriile pentru a fi exceptate de la obligativitatea vizelor prevazute in legislatia lor (de exemplu, faptul ca nu emit pasapoarte biometrice sau nu respecta pragurile stabilite privind numarul cazurilor de refuz al eliberarii vizelor si/sau pragurile privind procentul de cazuri de depasire a perioadei autorizate de sedere). Comisia va continua discutiile cu cele doua tari pentru a obtine cat mai curand posibil o reciprocitate totala in ceea ce priveste vizele. De asemenea, Comisia invita Parlamentul European, Consiliul si statele membre sa reflecteze cu privire la noi modalitati de abordare a acestor cazuri de nereciprocitate.Citeşte mai multe despre:    Brazilia    Brunei Darussalam    Canada    Statele Unite ale Americii    Vize

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

50 la suta dintre lucrarile stiintifice publicate in 2011 sunt in prezent disponibile in mod gratuit
21 Aug 2013 | 962

Pe plan international, companiile tind sa reduca numarul membrilor din consiliile de conducere
23 Apr 2013 | 2509

Comercializarea certificatelor de emisii a scazut in anul 2011
16 May 2012 | 1268

MJLC continua seria de consultarile publice privind Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa
22 Feb 2012 | 1767

Protocolul de la Kyoto merge spre o noua perioada de angajament
12 Dec 2011 | 1873

Romania a preluat presedintia Biroului International pentru Expozitii
24 Nov 2011 | 1575Articole Juridice

Validitatea inregistrarii unei marci corespunzand numelui unui alt jucator de fotbal celebru
Sursa: EuroAvocatura.ro

Pasagerii zborurilor au dreptul la despagubiri in cazul pirderii legaturilor
Sursa: EuroAvocatura.ro