Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Consiliul Concurentei a amendat companiile Orange si Vodafone cu 63 de mil de euro pentru abuz de pozitie dominanta

Consiliul Concurentei a amendat companiile Orange si Vodafone cu 63 de mil de euro pentru abuz de pozitie dominanta

  Publicat: 15 Feb 2011       3378 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Practicile comerciale anticoncurentiale (inclusiv exploatarea incorecta a clientilor sau eliminarea concurentilor) in care o firma dominanta se poate angaja, pentru a-si mentine sau intari pozitia pe piata.
O firma ocupa o pozitie dominanta atunci cand este in masura sa actioneze independent de concurentii, clientii, furnizorii sai si, in final, de consumatorul final.
Consiliul Concurentei a amendat companiile Orange si Vodafone cu 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro) si respectiv cu 120,3 milioane lei (28,3 milioane euro) pentru abuz de pozitie dominanta.

O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Orice persoana fizica sau juridica a carei activitate profesionala consta in a pune la dispozitie comerciantului una sau mai multe tehnici de comunicatie la distanta.
Este o tranzactie sau o serie de tranzactii cu valori mobiliare conferind persoanei sau grupului de persoane implicate, prin titlurile astfel dobandite, singure ori impreuna cu cele deja detinute ori controlate, o pozitie de control sau majoritara in participare la capitalul emitentului.
Instalatii sau infrastructura necesare pentru a ajunge la clienti si / sau pentru a permite concurentilor sa-si exercite activitatile.
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Domeniu de activitate in care conditiile sunt de asemenea natura incat
Depasire a legalitatii,
O firma ocupa o pozitie dominanta atunci cand este in masura sa actioneze independent de concurentii, clientii, furnizorii sai si, in final, de consumatorul final.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Initierea reprezinta dobandirea unor cunostinte, priceperi si deprinderi minime necesare pentru desfasurarea unei activitati.
Consiliul European este termenul folosit pentru a denumi intalnirile periodice ale Sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.
Contract incheiat intre un cumparator si un vanzator, prin care primul accepta sa cumpere, de la cel de-al doilea, o cantitate determinata dintr-un produs, la un pret dat, intr-o anumita perioada.
(Affiliated companies) Doua companii sunt afiliate atunci cand una dintre ele detine mai putin de 51% din actiunile cu drept de vot ale celeilalte
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.

In cadrul investigatiilor declansate in 2006, in urma unor plangeri depuse de catre SC Netmaster Communications SRL, autoritatea de concurenta a constatat ca cele doua companii de telefonie au refuzat sa acorde firmei Netmaster accesul la retele lor de telefonie in vederea terminarii apelurilor nationale si internationale tranzitate de acest operator . Netmaster solicitase interconectarea la tariful reglementat de ANCOM, tarif mai mic decat cele practicate de Orange si Vodafone.


Interconectarea retelelor operatorilor si implicit achizitia de catre acestia a serviciilor de terminare a apelurilor ofera abonatilor din retele diferite posibilitatea de a se apela intre ei. Astfel, realizarea acestor servicii implica preluarea apelurilor provenite sau tranzitate din/prin retelele altor operatori (Netmaster in acest caz) si livrarea lor la punctul final de destinatie (utilizatorii finali ai retelelor Orange si Vodafone). Pentru operatorii alternativi de telefonie (de tip Netmaster), aceste servicii constituie facilitati esentiale, in vederea intrarii si respectiv a mentinerii lor pe piata .

Abuzurile Vodafone si Orange s-au manifestat pe pietele serviciilor de terminare a apelurilor in propriile retele de telefonie, piete pe care fiecare dintre acesti operatori detine o pozitie de monopol . Conform legislatiei in domeniul concurentei, in absenta unei justificari obiective, un refuz reprezinta un abuz de pozitie dominanta pe piata de acces.

Orange si Vodafone aveau nu numai obligatia de a acorda accesul Netmaster la retelele lor in vederea terminarii apelurilor, dar si pe aceea de a respecta reglementarile autoritatii din domeniu, inclusiv cea de a practica un tarif maxim pentru serviciile respective (indiferent de locul de initiere a acestora, in afara sau in interiorul Romaniei).

Din analiza efectuata de Consiliul Concurentei a rezultat ca, pana la data de 01.01.2007, Vodafone si Orange si-au stabilit tarife mai mari pentru serviciul de terminare a apelurilor in international, fara a lua in considerare reglementarile din domeniu, care stabileau un tarif maxim ce trebuia respectat.

Daca Vodafone si Orange ar fi acordat accesul Netmaster la tariful maxim reglementat, conform obligatiei de nediscriminare, ar fi trebuit sa aplice acelasi tarif tuturor operatorilor care solicitau acest serviciu, inclusiv celor cu care aveau incheiate contracte .
Cele doua companii nu au acordat Netmaster accesul la retelele lor de telefonie pentru terminarea apelurilor originate in international si a celor originate in retelele altor furnizori din Romania pentru pentru o perioada de 1 an si jumatate in reteaua Vodafone si 2 ani si 4 luni in reteaua Orange. De asemenea, pentru o scurta perioada de timp, cele doua companii au limitat terminarea apelurilor nationale provenite din reteaua Netmaster.


``Veniturile suplimentare obtinute de cele doua companii pe aceasta piata reprezinta, de fapt, cheltuieli suplimentare ale operatorilor care au terminat apeluri in retelele Vodafone si Orange. Acest lucru se traduce prin plata unor tarife mai mari de catre consumatorii finali`` a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.


Netmaster a fost unul dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixa din Romania intrati pe piata incepand cu anul 2003, odata cu liberalizarea acesteia.Citeşte mai multe despre:    Orange    Vodafone    Consiliul Concurentei    Abuz de pozitie dominanta    ANCOM    Netmaster

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

De ce tinerii prefera multinationalele in locul angajatorilor romani?
26 Aug 2017 | 2304

ANAF: Contribuabilii vor putea obtine informatii fiscale printr-un SMS. Vezi cu se pot obtine si gratuit!
17 Sep 2014 | 2022

Gabriel Boroi – Probleme practice in aplicarea noului Cod de procedura civila – conferinta-dialog
24 May 2013 | 7749

Ghica Boutique Law Firm a negociat relocarea Veolia Solutions & Technologies Romania
19 Mar 2013 | 1132

Peste o suta de avocati internationali ai CMS s-au intalnit la Bucuresti pentru a vorbi despre tehnologie si afaceri
01 Mar 2013 | 1469

Fundatia Orange lanseaza fondul de finantare “Lumea prin culoare si sunet”
13 Dec 2012 | 4938Articole Juridice

Impozitele speciale prelevate pe cifra de afaceri a intreprinderilor de telecomunicatii si din sectorul comertului cu amanuntul sunt compatibile cu dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Toate elementele esentiale apte a da nastere raportului juridic obligational intre partile cauzei trebuie dovedite de angajator. Sarcina probei in conflictele de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 3028 din data de 05 Iunie 2019

Proportionalitatea sanctiunii disciplinare. Reindividualizarea sanctiunii de instanta de judecata.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia civila nr. 1323 din data de 12.12.2019

Individualizarea sanctiunii disciplinare. Obligatia angajatorului de a aprecia gravitatea faptei prin raportare la circumstantele concrete.
Pronuntaţă de: Tribunalul TIMIS - Sentinta civila nr. 1016/2019 din 09.07.2019

Sentinta nr. 263/CA/2016 -Actiune in Contencios administrativ S.D. - S.A. impotriva Guvernului Romaniei si intervenientului Ministerul Finantelor Publice
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Oradea