din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4965 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Inregistrarea produsului alimentar de calitate cu numarul 1 000

Inregistrarea produsului alimentar de calitate cu numarul 1 000

  Publicat: 15 Feb 2011       2745 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Mntiunile, indicatiile, marcile sau denumirile comerciale,
Produsul Piacentinu Ennese (DOP), o branza de oaie originara din Italia, a devenit astazi denumirea cu numarul 1 000 inregistrata in cadrul sistemului de etichetare a calitatii produselor agricole si alimentare al Comisiei.

Una din conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile,
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
(Board of Directors) Grup de oficiali alesi de adunarea generala anuala a actionarilor care au fost imputerniciti sa administreze compania si sa puna in aplicare masurile de natura strategica adoptate de adunarea generala.
Cunostinte specifice, detinute de o persoana fizica sau o intreprindere, asupra unui produs sau procedeu de fabricatie, adesea obtinute prin lucrari de cercetare si de dezvoltare importante si costisitoare (R & D).
Data calendaristica a unui inscris sub semnatura privata, care nu poate fi contestata de terti.

De la instituirea lor in 1992, sistemele UE de acest tip au inregistrat produse agricole si alimentare de calitate provenind din intreaga UE si din tarile terte. In ultimii ani, numarul cererilor de inregistrare a crescut ca urmare a valurilor de extindere a UE si a interesului crescand al producatorilor non-UE din tari precum India, China, Thailanda si Vietnam.
Dacian CIOLOS, comisarul european pentru Agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: ``Inregistrarea denumirii cu numarul 1 000 reprezinta o piatra de hotar pentru sistemele de calitate . Potentialul ramane mare in cazul acestor sisteme care confera vizibilitate produselor europene de calitate si care valorifica traditiile agricole si mostenirea rurala.`` Comisarul a adaugat: ``Sistemele de calitate ale UE reprezinta piatra de temelie a pachetului privind calitatea al Comisiei, care este in prezent analizat de Parlamentul European si de Consiliu . Aceasta propunere este menita sa consolideze sistemele DOP-IGP, in special prin intarirea rolului si a responsabilitatilor grupurilor, precum si sa revitalizeze sistemul STG.``
Registrele de calitate pentru produsele agricole si alimentare sunt urmatoarele:
505 denumiri de origine protejata (DOP): denumiri ale unor produse cu caracteristici se datoreaza in mod exclusiv sau esential locului lor de productie si priceperii producatorilor locali. Produsul agricol sau alimentar trebuie sa fi fost produs, procesat si preparat intr-o zona geografica data, prin utilizarea unui know-how recunoscut.
465 de indicatii geografice protejate (IGP): produse agricole si alimentare a caror reputatie sau ale caror caracteristici sunt strans legate de desfasurarea activitatii de productie intr-o zona geografica data . Cel putin una din etapele de productie, procesare sau preparare trebuie sa aiba loc in zona geografica respectiva.
30 de specialitati traditionale garantate (STG): denumiri de produse care garanteaza caracterul traditional al produsului, fie prin compozitia acestuia, fie prin metoda sa de obtinere. Produsele care poarta denumirea de STG nu sunt legate de o zona geografica anume, insa trebuie sa fie produse conform specificatiilor prestabilite.
In plus, Comisia administreaza doua registre cu indicatii geografice pentru vinuri si spirtoase.
Produsul Piacentinu Ennese (DOP) este o branza originara din provincia Enna din Sicilia (Italia). Branza de acest tip este obtinuta pe baza de lapte crud de oaie si de sofran (de asemenea din provincia Enna), la care se adauga piper si sare. Oile pasuneaza in zone inalte (cu o altitudine intre 400 si 800 de metri), hrana lor fiind completata cu furaje, fan, paie si paie de grau ramase dupa seceris. Specificitatea acestei branze se datoreaza utilizarii sofranului, precum si pasunilor si priceperii producatorilor locali.



Citeşte mai multe despre:    Dacian CIOLOS    Denumiri de origine protejata    Indicatii geografice protejate    Specialitati traditionale garantate

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

In 2013 UE aloca 500 mil. de euro pentru alimente destinate persoanelor celor mai defavorizate
11 Oct 2012 | 1799

Sigla ecologica a UE va fi complet functionala incepand cu 1 iulie 2012
28 Jun 2012 | 2136

Uniunea Europeana si Statele Unite incheie un parteneriat domeniul comertului cu produse ecologice
15 Feb 2012 | 1746

Noi norme UE pentru vinul bio
08 Feb 2012 | 1963

Agricultorii care nu-si lucreaza pamantul ar putea fi exclusi definitiv de la subventii
17 Oct 2011 | 1912

Comisia Europeana a prezentat un proiect de reforma a PAC pentru perioada de dupa 2013
12 Oct 2011 | 2318