din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1450 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Curtea de Conturi Europeana a publicat rezultatele auditului sau privind Fondul de garantare pentru IMM-uri

Curtea de Conturi Europeana a publicat rezultatele auditului sau privind Fondul de garantare pentru IMM-uri

  Publicat: 08 Jun 2011       1657 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) reprezinta 99 % din totalitatea intreprinderilor si furnizeaza 75 de milioane de locuri de munca in Uniunea Europeana. Conform Observatory of European SMEs (Observatorul IMM-urilor europene), accesul la credite reprezinta o problema pentru IMM-urile din Europa .

Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
Operatiune prin care o persoana numita imprumutator acorda spre folosinta unei alte persoane, numita imprumutat
Totalitate a actiunilor: primire, pastrare, evidenta, manuire, eliberare, care compun activitatea de administrare,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Aceasta sintagma se refera la finantarea unei activitati de doua ori, din doua surse diferite.

Sectorul public joaca un rol important in sprijinirea sectorului IMM-urilor, in special in furnizarea de finantare adecvata. Fondul de garantare pentru IMM-uri este un instrument financiar gestionat de Fondul European de Investitii in numele Comisiei Europene, instrument prin care se furnizeaza garantii sau contragarantii intermediarilor financiari pentru imprumuturile acordate de institutiile financiare IMM-urilor cu scopul de a creste oferta de finantare prin imprumut a acestora din urma.


Curtea de Conturi Europeana (CCE) a publicat rezultatele auditului sau desfasurat cu scopul de a evalua daca Fondul de garantare pentru IMM-uri a fost sau nu eficace, fiind analizate in special aspectele privind conceperea si planificarea, gestiunea operatiunilor acestuia si indeplinirea obiectivelor sale.


CCE a constatat ca obiectivele Fondului actual de garantare pentru IMM-uri sunt mai precise decat cele din cadrul programelor precedente, din punctul de vedere al realizarilor scontate. Cadrul de gestiune a operatiunilor curente este considerat a fi corespunzator, insa nu s-au stabilit nici standarde de notare, nici cerinte minime pentru selectia intermediarilor financiari. Cerintele de raportare sunt satisfacatoare, desi se limiteaza doar la monitorizarea realizarilor in loc sa aiba in vedere si rezultatele si impactul masurii. Concluzia Curtii a fost ca cel putin o treime din imprumuturi au fost acordate unor IMM-uri care ar fi putut obtine finantarea necesara fara sprijinul sectorului public si ca doar 12% din imprumuturi au fost acordate unor IMM-uri in vederea unor investitii inovatoare. Mai mult, valoarea adaugata pe care poate sa o aduca UE prin acest instrument nu a fost clar demonstrata.


Pe baza constatarilor sale, Curtea a formulat o serie de recomandari, cum ar fi aceea ca, in viitor, Comisia sa stabileasca niveluri-tinta cuantificabile mai precise, pentru a facilita monitorizarea indeplinirii obiectivelor instrumentului financiar. Pe parcursul duratei de viata a instrumentului, ar trebui sa se masoare progresele realizate in vederea indeplinirii acestor niveluri-tinta, oferindu-se astfel posibilitatea de a se lua masuri corective acolo unde este necesar. In plus, ar trebui instituit un sistem de notare pentru a facilita compararea candidaturilor. Ar trebui prevazute masuri adecvate pentru a se asigura o alocare mai eficace a fondurilor UE in favoarea acelor IMM-uri care dispun de proiecte viabile, dar care, daca nu ar fi existat acest instrument, nu ar fi fost in masura sa obtina finantare .



Citeşte mai multe despre:    Europa 2020    Dreptului european al contractelor    Comisia Europeana    IMM    Small Business Act    SBA    Curtea de Conturi Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

In primele 11 luni ale anului 2016, peste 272.000 de persoane angajate prin intermediul ANOFM
28 Dec 2016 | 1137

Eurobarometru: 74 la suta dintre romani se declara optimisti in legatura cu viitorul Uniunii Europene
17 Mar 2015 | 1469

INS: Rata somajului in primul trimestru al anului 2014
25 Jun 2014 | 1345

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 431 din 12.06.2014
13 Jun 2014 | 1315

Rata de ocupare a populatiei si Rata somajului in trimestrul II 2013
20 Sep 2013 | 1492

In primul trimestru al anului 2013 rata somajului a ajuns 7,5 la suta
25 Jun 2013 | 1379



Articole Juridice

Comisia Europeana a prezentat un studiu de fezabilitate privind o viitoare initiativa in materia dreptului european al contractelor
Sursa: EuroAvocatura.ro