din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1988 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Curtea de Conturi Europeana publica primul sau raport special referitor la schema de plata unica din cadrul PAC

Curtea de Conturi Europeana publica primul sau raport special referitor la schema de plata unica din cadrul PAC

  Publicat: 29 Jun 2011       1493 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Schema de plata unica (SPU) reprezinta principalul mecanism prin care fermierii din Uniunea Europeana beneficiaza de sprijin financiar.

Scopul politicii comunitare in domeniul mediului este de conserva, proteja si imbunatati calitatea mediului si de a proteja sanatatea oamenilor. De asemenea, are in vedere rezervele de materii prime, prin utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale. In cele din urma, prin aceasta politica se urmareste promovarea de masuri, la nivel international, pentru a rezolva problemele de mediu regionale si globale (Articolul 174).
Denumire data monedei unice europene.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Organ suprem de control financiar si de jurisdictie financiara,care functioneaza pe lenga Parlamentul Romaniei.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.

Obiectivele SPU sunt incurajarea unei mai bune adaptari a activitatii fermierilor la cererea pietei si promovarea unor practici agricole de natura sa protejeze mediul . SPU este in prezent aplicat in 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii, iar cheltuielile aferente acestei scheme s-au ridicat la aproximativ 28,8miliarde de euro in 2009.


Raportul se axeaza pe beneficiarii SPU, pe conditiile de acces in cadrul schemei si pe definitia data terenului eligibil. Auditul care sta la baza acestui raport a examinat, de asemenea, in ce masura SPU contribuie la obiectivele de sprijinire a veniturilor fermierilor si de mentinere a terenurilor agricole in bune conditii agricole si de mediu (BCAM).


Curtea de Conturi a constatat ca SPU a contribuit la indeplinirea a doua dintre obiectivele principale ale PAC mentionate mai sus. Concluzia de ansamblu a auditului este insa aceea ca modul de implementare a schemei a generat o serie de aspecte discutabile:




  • modul in care definitia beneficiarilor schemei a fost formulata si, ulterior, aplicata, permite ca persoane sau entitati fara nicio activitate agricola sau cu activitati agricole neglijabile sa beneficieze de plati in cadrul SPU. Curtea a identificat o serie de cazuri in care modul de functionare a sistemului a incurajat realizarea de investitii de catre operatori care nu sunt, de fapt, interesati de activitatea agricola propriu-zisa, dar care doresc sa beneficieze de veniturile sigure care pot fi obtinute in cadrul SPU;




  • in anumite state membre, intrarea noilor fermieri in activitatea agricola este adesea blocata de conditiile actuale de acces la drepturile la plata (conditii care pot necesita efectuarea de investitii substantiale);




  • conceptul de teren eligibil pentru sprijin UE si de activitate agricola eligibila este definit in termeni generali. In consecinta, fermierii pot beneficia de plati fara sa aiba obligatia de a desfasura nicio activitate de intretinere si nu exista o corelatie directa intre nivelul ajutorului acordat prin SPU si costurile suportate pentru mentinerea terenurilor in bune conditii agricole si de mediu;




  • in prezent, pe teritoriul UE sunt aplicate aproximativ 20devariante diferite ale schemei de plata unica. In cadrul variantei principale (modelul istoric), valoarea ajutorului acordat se calculeaza pe baza sumelor primite de fermieri in perioada2000-2002. In timp, platile au devenit din ce in ce mai putin corelate cu situatia curenta a activitatii agricole din diferitele regiuni;




  • Cea mai mare parte a fondurilor SPU ajung la un numar redus de beneficiari, care au dimensiuni mari.




Pe baza constatarilor si a concluziilor sale, Curtea de Conturi Europeana a formulat o serie de recomandari in atentia Comisiei, printre care: directionarea sprijinului catre fermierii ``activi`` si definirea mai clara a terenurilor eligibile si a activitatilor agricole eligibile, pentru a putea exclude activitatile care nu duc la cresterea productivitatii agricole, precum si parcelele care nu sunt utilizate pentru activitati agricole. Curtea recomanda, de asemenea, luarea in considerare a costului activitatilor care contribuie in mod pozitiv la protectia mediului sau la ameliorarea situatiei de mediu. Nu in cele din urma, Curtea recomanda ca valoarea drepturilor la plata sa aiba la baza situatia curenta a activitatii agricole din diferitele regiuni ale UE si sa se aiba in vedere asigurarea unei repartitii mai echilibrate a ajutoarelor SPU intre fermieri.



Citeşte mai multe despre:    Curtea de Conturi Europeana    Schema de plata unica    Fermieri

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Cauze finalizate de procurorii anticoruptie in luna noiembrie 2013, altele decat cele deja mediatizate
05 Dec 2013 | 3157

Repartitia sprijinului pentru venituri acordat fermierilor din noile state membre ar trebui reanalizata
27 Nov 2012 | 1630

Conform Curtii de Conturi Europene, statele membre si CE trebuie sa gestioneze mai bine cheltuielile
07 Nov 2012 | 1605

Kosovo este cel mai mare beneficiar din lume al asistentei financiare acordate de UE
31 Oct 2012 | 1328

Fondurile FEDER alocate instrumentelor financiare se dovedesc mai putin utile pentru IMM-uri
27 Mar 2012 | 2013

Curtea de Conturi Europeana: Eficacitatea Programelor "Lapte in scoli" si "Fructe in scoli" este foarte scazuta
24 Oct 2011 | 3068