Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Mesajul DECANULUI BAROULUI BUCURESTI adresat magistratilor si avocatilor cu ocazia “Zilei Justitiei”

Mesajul DECANULUI BAROULUI BUCURESTI adresat magistratilor si avocatilor cu ocazia “Zilei Justitiei”

  Publicat: 05 Jul 2011       5481 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Multumesc organizatorilor festivitatii prilejuite de “Ziua Justitiei” pentru ocazia care mi s-a oferit de a ma adresa magistratilor si avocatilor.

1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Personal auxiliar incadrat pe langa tribunale si judecatorii,
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,

Multumesc, de asemenea, pentru posibilitatea de a face scurte referiri cu privire la rolul profesiilor de magistrat, avocat si altor profesii liberale in garantarea sigurantei juridice pentru membrii societatii. Rolul lor este si mai pregnant in Romania actuala, in care schimbarile legislative sunt percepute de cetateni ca factori de incertitudine.

Avocatii Baroului Bucuresti sunt predispusi catre dialog. Este normal sa ne aflam intr-o permanenta colaborare cu magistratii si membrii altor profesii liberale. Dincolo de specificul formei de reglementare a fiecarei profesii careia ii apartinem, suntem uniti prin scopul urmarit , si anume realizarea unei justitii europene, bazata pe integritate si responsabilitate. S-a creat un cadru juridic privind exercitarea profesiilor de magistrat si avocat compatibil cu cel existent in Uniunea Europeana.Pastrarea standardelor profesiilor de magistrat si avocat, in conditii de criza financiara, s-a facut cu dificultate, aparind uneori, in cazuri izolate, relatii tensionate intre unii magistrati si unii avocati. Sunt convins ca cele doua profesii vor depasii aceste situatii.

Protocoalele de colaborare, incheiate recent, intre Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor si Institutul National al Magistraturii precum si intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Consiliul Superior al Magistraturii contribuie , prin activitatea comuna a profesiilor de avocat si magistrat, la accelerarea procesului de integrare europeana a Romaniei.

Conlucrarea dintre avocati si magistrati in vederea implementarii aplicarrii Noilor Coduri trebuie sa constituie in etapa actuala preocuparea majora a ambelor profesii. Nu se poate concepe aplicarea Noilor Coduri decit impreuna cu avocati ,magistrati, notari, consilieri juridici, executori judecatoresti si alti specialisti.

In acelasi sens, este necesar ca raporturile esentiale dintre avocati si magistrati sa fie reafirmate si sa se bazeze pe Ghiduri de buna practica si standarde profesionale de conduita intre avocati si magistrati. Activitatea magistratilor si avocatilor din Bucuresti constituie un exemplu pozitiv de evolutie profesionala.

De asemenea reprezentantii Baroului Bucuresti au participat la intilnirile cu conducerile Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curtii de Casatie si Justitie si Curtii de Apel Bucuresti, solicitind sprijin in vederea solutionarii problemelor cu care se confrunta corpul de avocati

Practica judiciara neunitara si contradictorie a generat neincredere in justitie . Revine instantei supreme rolul de unificator al acestei practicii.Intregul proces de lamurire a divergentelor ivite in practica judiciara reclama necesitatea aplicarii noilor coduri.

Ministerul Justitiei , colaboratorul nostru direct din sfera puterii publice , a agreat o parte din propunerile Baroului Bucuresti privind continutul Noilor Coduri si legislatiei profesiei de avocat cu ocazia dezbaterilor. In final, imi exprim incredere ca avocatii vor ramane , in continuare, parteneri reali ai autoritatii judecatoresti.
Citeşte mai multe despre:    Ziua avocatului    Ziua justitiei    Baroul Bucuresti

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[INTERVIU] Despre prezentul si perspectivele Uniunii Juristilor din Romania
05 Jun 2013 | 1415

Calendarul de Evenimente al Baroului Dolj pentru anul 2012
15 Nov 2011 | 1492

17 iulie 2011 - Ziua Justitiei Penale Internationale
15 Jul 2011 | 1358

Cu ocazia Zilei Justitiei la PICCJ au fost invitati procurorii care s-au pensionat in perioada 2010 -1 iulie 2011
05 Jul 2011 | 4152

Jud. Cristi Danilet: La multi ani Justitiei romane!
03 Jul 2011 | 1689