din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4015 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Durata procedurilor judiciare va fi redusa prin descurajarea practicii sesizarii Curtii Constitutionale

Durata procedurilor judiciare va fi redusa prin descurajarea practicii sesizarii Curtii Constitutionale

  Publicat: 28 Nov 2007       2389 citiri       Sursa: Ministerul Justitiei  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
La initiativa Ministerului Justitiei, a fost adoptat proiectul de Lege privind modificarea si completarea Legii 47/1992, privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Act adoptat de organele de stat,
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Prevazute in cap. I, t. VII, art.119, si urm. C, pen., partea generala,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Reglementate in sectiunea I, cap. II, t. II, C. proc. pen., partea speciala;
Principala prevedere a proiectului Ministerului Justitiei se refera la consecintele invocarii exceptiei de neconstitutionalitate, asupra judecarii cauzei principale.

Numarul extrem de ridicat al dosarelor aflate pe rolul Curtii Constitutionale ca urmare a invocarii frecvente a exceptiilor de neconstitutionalitate face ca solutionarea cauzelor sa dureze extrem de mult. In acelasi timp, numarul extrem de mic al exceptiilor admise in raport exceptiile invocate demonstreaza faptul ca suspendarea cauzelor aflate pe rolul instantelor s-a dovedit doar o modalitate convenabila la indemana partii interesate in tergiversarea cauzei.Astfel, proiectul de lege al Ministerul Justitiei prevede eliminarea suspendarii de drept a judecarii cauzei in cazul invocarii exceptiei de neconstitutionalitate, decizia cu privire la suspendare ramanand la aprecierea judecatorului.

De asemenea, in cazul in care judecarea cauzei nu este suspendata si instanta de fond pronunta o hotarare definitiva, iar Curtea Constitutionala constata neconstitutionalitatea prevederii legale contestate, proiectul prevede o noua cauza de revizuire a hotararii pronuntate, propunand in mod corespunzator completarea Codului de procedura civila, si, respectiv a Codului de procedura penala.

Tudor Chiuariu: �Contestarea conformitatii cu Constitutia a prevederilor legale s-a transformat dintr-un drept legitim intr-un abuz, folosit pe scara larga pentru a intarzia solutionarea unor cauze .Aceasta afecteaza atat procedurile in dosarele de mare coruptie, lasand impresia ca nu se doreste finalizarea acestora, cat si litigii marunte, in care cetatenii obisnuiti sunt privati de rezolvarea, intr-un termen rezonabil, a problemelor pentru care s-au adresat justitiei. Modificarea propusa va scurta intr-un mod considerabil durata procedurilor judiciare, atat in materie penala, cat si in materie civila.Curtea Constitutionala a fost practic sufocata in ultimii ani de exceptiile ridicate in mod nejustificat, in timp ce numarul exceptiilor admise a ramas constant, sub 1% din numarul total al exceptiilor invocate (11 admise din 2455 de sesizari, in 2006).Prin modificarea promovata astazi se revine la un sistem care a fost in vigoare pana in 1997, suspendarea cauzei principale fiind facultativa. Din compararea cifrelor, este evident ca aceasta reglementare descuraja practica abuziva de ridicare a exceptiilor de neconstitutionalitate. De exemplu, in 1996, au fost invocate numai 292 exceptii, din care au fost admise 11.Prin modificarea adoptata astazi se revine la o situatie de normalitate, nici o Curte Constitutionala din statele membre ale Uniunii Europene neavand de solutionat 2000 de exceptii pe an.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...