din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2069 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 17 iulie 2011 - Ziua Justitiei Penale Internationale

17 iulie 2011 - Ziua Justitiei Penale Internationale

  Publicat: 15 Jul 2011       1647 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Aceasta data a fost stabilita prin Declaratia de la Kampala, adoptata cu prilejul primei Conferinte de Revizuire a Statutului de la Roma al Curtii Penale Internationale, si marcheaza aniversarea datei de 17 iulie 1998, moment istoric la care comunitatea internationala a adoptat Statutul de la Roma.

Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Categorie de infractiuni cu gradul cel mai ridicat de periculozitate sociala.
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
Calificativ propriu normei juridice care stabileste categoric cerinta ca subiectul de drept sa aiba numai o anumita conduita,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Competenta de a judeca a instantelor judecatoresti sau a organelor care au competenta de a judeca pricini de aceeasi categorie.
Categorie de infractiuni cu gradul cel mai ridicat de periculozitate sociala.

Adoptarea Statutului, tratatul fondator al Curtii Penale Internationale, a reprezentat un pas decisiv in lupta impotriva impunitatii pentru crime deosebit de grave, care pot ameninta pacea si securitatea globala, precum genocidul, crimele de razboi, crimele impotriva umanitatii si crima de agresiune.

Totodata, Ziua Justitiei Penale Internationale, sarbatorita pentru prima oara in anul 2011, reprezinta cea mai potrivita ocazie pentru a marca intarirea angajamentului comunitatii internationale pentru sprijinirea activitatii CPI, activitate menita sa raspunda unui imperativ al zilelor noastre si sa contribuie la dezvoltarea dreptului international penal.

Curtea Penala Internationala reprezinta singura instanta penala internationala permanenta care are jurisdictie universala, reunind, pana in prezent, 116 State Parti.

Romania a semnat Statutul de la Roma la 7 iulie 1999 si l-a ratificat prin Legea nr.111/2002.
Instrumentul de ratificare a fost depus in luna aprilie 2002, data de la care Romania se numara astfel printre Statele Parti. Depunerea instrumentului de ratificare de catre Romania a contribuit la intrarea in vigoare a Statutului CPI, la 1 iulie 2002.

Curtea a inceput sa functioneze in anul 2002 si, in prezent, activitatea acesteia vizeaza investigarea unor fapte care pot fi incadrate in jurisdictia sa materiala, limitata la genocid, crime impotriva umanitatii, crime de razboi si, din 2017, la crima de agresiune (sub conditia adoptarii unei decizii in acest sens de Statele Parti la Statut) si care au fost inaintate spre solutionare fie de catre Statele Parti pe teritoriul carora au fost comise, fie de Consiliul de Securitate al ONU.



Citeşte mai multe despre:    Curtea Penala Internationala    Legea 111/2002

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

UE cere Romaniei anularea imunitatii cetatenilor SUA
10 May 2008 | 2549