din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2707 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 19 august: Ziua mondiala pentru asistenta umanitara

19 august: Ziua mondiala pentru asistenta umanitara

  Publicat: 18 Aug 2011       1497 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
19 august este Ziua mondiala pentru asistenta umanitara si, la fel ca in fiecare an incepand cu 2008, Comisia Europeana va aduce maine un omagiu celor care isi dedica viata salvarii si imbunatatirii vietii altor persoane care au nevoie de asistenta pentru a supravietui.

Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Termen prin care se desemneaza, in mod generic, persoana ce, in temeiul unui contract de donatie, transmite, fara a primi ceva in schimb, dreptul de proprietate asupra unui bun sau a mai multor bunuri determinate.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.

``Lucratorii umanitari sunt modesti spre deosebire de realizarile lor: fiecare dintre acestea poate avea un rol decisiv pentru sute de fiinte umane si ar putea face diferenta dintre viata si moarte, foamete si saracie sau promisiune si autosuficienta``, a subliniat Kristalina Georgieva, comisarul Uniunii Europene pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la situatii de criza .

In ansamblu, UE este cel mai mare furnizor de asistenta umanitara din lume, asigurand, de la inceputul acestui an, peste 37% din finantarea destinata asistentei umanitare la nivel mondial. Comisia este angajata activ in vederea asigurarii faptului ca pozitia Europei, de lider in domeniul ajutorului umanitar, produce rezultate concrete. Directia Generala Ajutor Umanitar si Protectie Civila (ECHO) din cadrul Comisiei dispune de peste 400 de persoane, care lucreaza in 47 de antene din intreaga lume, acolo unde sunt necesare ajutoare umanitare.

Comisia colaboreaza cu peste 200 de organizatii umanitare. Printre partenerii sai in domeniul umanitar se afla 14 agentii ale ONU, 191 de organizatii neguvernamentale si trei organizatii internationale (Comitetul International al Crucii Rosii/Semilunii Rosii, Federatia Internationala a Crucii Rosii/Semilunii Rosii si Organizatia Internationala pentru Migratie).

In 2010, Comisia a finantat activitatile celor mai eficienti operatori in domeniul ajutorului umanitar cu 1,115 miliarde EUR. Acest sprijin a contribuit la reducerea suferintei si redarea sperantei pentru 151 de milioane de persoane aflate in suferinta din 80 de tari .

Aceasta este a patra oara cand Ziua mondiala pentru asistenta umanitara este sarbatorita la nivel mondial, aducandu-se un omagiu lucratorilor umanitari care si-au pierdut viata si sensibilizandu-se opinia publica din intreaga lume cu privire la asistenta umanitara. ONU a ales ca motto al campaniei din acest an ``Oameni care ajuta oameni``. Ziua mondiala pentru asistenta umanitara a fost instituita in 2008 de Adunarea Generala a ONU, care a ales ziua de 19 august in memoria a 22 de lucratori umanitari din cadrul ONU, care au fost ucisi de explozia unei bombe in Biroul ONU de la Bagdad, Irak, la 19 august 2003. Unul dintre acestia a fost Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU, Sergio Vieira de Mello.

``Ziua mondiala pentru asistenta umanitara marcheaza un moment de amintire si regret - precum si hotararea de a continua ajutarea persoanelor care au nevoie in cea mai mare masura de acest sprijin, in ciuda pericolelor``, a declarat comisarul Georgieva.

Lucratorii umanitari platesc un pret mare pentru angajamentul pe care si l-au asumat. Rapirile, impuscaturile si amenintarile cu moartea sunt o componenta a fisei postului in Afganistan, Somalia, Darfur, Sri Lanka si multe alte locuri. Potrivit ONU, in ultimii zece ani, acordarea de asistenta persoanelor care au nevoie de aceasta a devenit tot mai periculoasa pentru lucratorii umanitari. Atacurile asupra posturilor umanitare s-au triplat, cauzand aproximativ 100 de decese pe an. In 2010, au avut loc 129 de incidente de securitate care au vizat lucratorii umanitari; 69 dintre acestia au fost ucisi, 86 raniti si 87 rapiti.

UE se angajeaza sa sprijine in continuare lucratorii in domeniul ajutorului umanitar in lupta lor impotriva mizeriei si sa contribuie la respectarea principiilor umanitare.

BILANTUL EUROPEI IN DOMENIUL AJUTORULUI UMANITAR

Europa se mandreste cu o traditie indelungata in domeniul ajutorului umanitar, aici infiintandu-se unele dintre cele mai mari si mai eficiente organizatii umanitare la nivel mondial.

De-a lungul anilor, statele membre ale UE au participat activ si au facut donatii generoase pentru sprijinirea victimelor numeroaselor catastrofe umanitare.

De asemenea, Uniunea Europeana furnizeaza asistenta umanitara in mod activ de peste 40 de ani. In 1992, a creat Oficiul pentru ajutor umanitar al Comunitatii Europene (ECHO) ``pentru a asigura o interventie mai rapida si mai eficienta``. In februarie 2010, cand actuala Comisie si-a inceput mandatul, ECHO a devenit Directia Generala Ajutor Umanitar si Protectie Civila. Aceasta evolutie reflecta prevederile Tratatului de la Lisabona, care confera un rol comun, mai proeminent, ajutorului umanitar si protectiei civile. Kristalina Georgieva este primul comisar pentru cooperare internationala, ajutor umanitar si raspuns la situatii de criza .

Comisia a acordat asistenta umanitara in peste 100 de tari din intreaga lume. De-a lungul anilor, cei mai mari beneficiari ai finantarii UE in domeniul umanitar au fost: Croatia si Bosnia si Hertegovina (in cursul destramarii Iugoslaviei), Sudan, Republica Democratica Congo, Afganistan, teritoriile palestiniene ocupate, Pakistan, Rusia si Burundi.

Solidaritatea UE a avut o contributie semnificativa la solutionarea unor crize majore, precum tsunami din Asia de Sud-Est din 2004, cutremurul din Haiti si inundatiile din Pakistan care au avut loc in 2010. Un aspect important al activitatilor Comisiei in domeniul umanitar este concentrarea asupra ``crizelor uitate``, reprezentate de situatiile umanitare care nu sunt raportate frecvent in mass-media si, in cazul carora, Comisia este adesea singurul furnizor de asistenta umanitara.

Astazi, Uniunea Europeana este cel mai mare donator de ajutor umanitar. Primii douazeci de donatori institutionali pe plan mondial includ Comisia Europeana si unsprezece state membre ale UE - Suedia, Regatul Unit, Germania, Tarile de Jos, Finlanda, Danemarca, Spania, Franta, Irlanda, Belgia si Italia.



Citeşte mai multe despre:    Legea 121/2011    Asistenta umanitara    NATO    Armata Romaniei    OSCE

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Programul de recrutare ONU 2011
14 Jul 2011 | 1730

In M. Of. a fost publicata Legea privind participarea fortelor armate la misiuni si operatii in strainatate
21 Jun 2011 | 2150

Colt romanesc pentru acordarea de asistenta consulara pe aeroportul din Malta
25 Feb 2011 | 2157

Haiti: Raportul de situatie al ONU
19 Jan 2010 | 1802