din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5132 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Fondurile FEDER alocate instrumentelor financiare se dovedesc mai putin utile pentru IMM-uri

Fondurile FEDER alocate instrumentelor financiare se dovedesc mai putin utile pentru IMM-uri

  Publicat: 27 Mar 2012       2014 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Organ suprem de control financiar si de jurisdictie financiara,care functioneaza pe lenga Parlamentul Romaniei.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Curtea de Conturi Europeana a constatat ca fondurile FEDER alocate instrumentelor financiare se dovedesc mai putin utile pentru IMM-uri decat s-a prevazut initial, partial din cauza unor dispozitii inadecvate de reglementare

In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
(Audit) Operatiunea de examinare profesionista a documentelor financiare ale unei companii cu scopul de a stabili daca inregistrarile si rapoartele ei sunt valide si daca informatiile au fost inregistrate in contabilitate si prezentate in rapoartele financiare in mod legal si corect.
Organ suprem de control financiar si de jurisdictie financiara,care functioneaza pe lenga Parlamentul Romaniei.
Act sau fapt juridic pe care se intemeiaza dreptul de proprietate al unei persoane asupra unui lucru,
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Una din conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile,
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Organ suprem de control financiar si de jurisdictie financiara,care functioneaza pe lenga Parlamentul Romaniei.
Proces de combinare, divizare si creare de instrumente financiare cu scopul indeplinirii unro obiective financiare licite, cu grad sporit de profit, in cadrul unro constrangeri legale cu deosebire de natura fiscala.
Mostra, model de referinta prezentat eventualilor cumparatori de catre o societate, in completarea ofertei, pentru a face dovada calitatii produsului oferit.
Soldul din care reiese o insuficienta a resurselor in raport cu nevoile, in cursul unei perioade date;

Curtea de Conturi Europeana a concluzionat, in raportul sau special (nr.2/2012), ca eficacitatea si eficienta banilor de la Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER) alocati instrumentelor financiare destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-urilor) au fost diminuate de un cadru de reglementare care nu avea un caracter adecvat pentru diferitele tipuri de instrumente financiare utilizate. S-au inregistrat foarte multe intarzieri in ceea ce priveste intervalul necesar pentru ca fondurile sa ajunga la IMM-urile beneficiare, iar actiunile sprijinite nu au dat dovada de eficacitate din perspectiva efectului de parghie asupra investitiilor private (atragerea de investitii private). Analizele deficitului de finantare a IMM-urilor, in cazurile in care au fost elaborate, au fost afectate de deficiente considerabile. In plus, au existat cazuri in care intermediarii financiari utilizati au impus IMM-urilor beneficiare plata unor tarife de administrare nejustificate.


Acest audit al performantei efectuat de Curtea de Conturi Europeana a pus in evidenta faptul ca utilizarea cadrului de reglementare a fondurilor structurale in scopul sprijinirii IMM-urilor prin intermediul instrumentelor financiare, in conditiile in care acest cadru a fost conceput initial pentru acordarea de fonduri cu titlu de granturi, a constituit un demers neadecvat, intrucat acest cadru nu tine cont de caracteristicile particulare ale instrumentelor de participare la capital si ale celor de tip credit care au fost utilizate. Au fost constatate carente la nivelul dispozitiilor referitoare la ``efectul de parghie`` si la ``reciclarea`` fondurilor, precum si in ceea ce priveste justificarea sumelor care au fost alocate masurilor de inginerie financiara, conditiile pentru justificarea recurgerii la un tratament preferential al sectorului privat si conditiile de eligibilitate pentru capitalul circulant.


Curtea de Conturi Europeana adreseaza Comisiei un numar de recomandari in vederea imbunatatirii cadrului de reglementare destinat acestor instrumente, precum si a gestionarii lor intr-un mod eficient si eficace:




  • sa se asigure ca, atunci cand aproba masurile, propunerile statelor membre sunt justificate prin analize ale deficitului de finantare de o calitate suficient de buna;




  • sa puna la dispozitie un sistem de monitorizare si de evaluare fiabil si solid din punct de vedere tehnic;




  • sa exploreze posibilitatea de a pune la dispozitia statelor membre structuri si instrumente simplificate si care sa isi fi dovedit eficacitatea, astfel incat sa se accelereze implementarea si sa se reduca costurile de administrare;




  • sa defineasca si sa stabileasca cerinte minime pentru efectul de parghie si pentru ``reciclarea`` fondurilor.




In cazul in care aceste recomandari nu pot fi puse in aplicare in cadrul corespunzator politicii de coeziune, Curtea concluzioneaza ca ar trebui sa se analizeze alte modalitati mai eficace prin care se poate acorda acest tip de sprijin intreprinderilor mici si mijlocii.


Context: Curtea de Conturi Europeana a auditat eficienta si eficacitatea masurilor de inginerie financiara cofinantate in cadrul FEDER in cursul perioadelor de programare2000-2006 si 2007-2013. Auditul s-a bazat pe un esantion de proiecte derulate in Regatul Unit, Germania, Slovacia, Ungaria si Portugalia, precum si pe examinarea sistemelor de gestionare, de monitorizare si informationale ale Comisiei si ale statelor membre.


IMM-urile reprezinta piatra de temelie a economiei UE, creand locuri de munca, favorizand inovarea si generand venituri. Ele pot suferi insa de un deficit de finantare, care le restrictioneaza accesul la tipul si la volumul de finantare de care au nevoie. UE sprijina spiritul antreprenorial in cadrul politicii privind intreprinderile si in cadrul politicii de coeziune. Principala modalitate de sprijin in cadrul politicii de coeziune o reprezinta granturile, dar se apeleaza din ce in ce mai mult, in cadrul FEDER, la instrumente financiare, care au capacitatea de a furniza un sprijin rambursabil de care pot beneficia mai multe valuri succesive de IMM-uri.



Citeşte mai multe despre:    Curtea de Conturi Europeana    Fondul european de dezvoltare regionala    IMM

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Initiativa pentru IMM-uri: Grupul Bancii Europene pentru Investitii isi extinde sprijinul pentru intreprinderile romanesti
03 Oct 2019 | 992

Sesiunea de depunere a cererilor de finantare prin programul INTERREG EUROPE este deschisa incepand din 1 martie a.c. pana pe 30 iunie a.c.
04 Mar 2017 | 830

2.500 de IMM-uri vor putea beneficia de credite garantate de stat prin POIIMM
21 Oct 2016 | 3171

Guvernul Romaniei a adoptat proiectele de lege privind bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale
10 Dec 2015 | 1323

UE finanteaza programul transfrontalier "Interreg" pentru Romania si Bulgaria
16 Feb 2015 | 1951

Procurorii cer urmarirea penala a Elenei Udrea
02 Feb 2015 | 1692



Articole Juridice

Ce este POR ?
Sursa: EuroAvocatura.ro