din anul 2007, atuul tau de DREPT!
5191 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Normele UE de simplificare a succesiunilor transfrontaliere au in prezent putere de lege

Normele UE de simplificare a succesiunilor transfrontaliere au in prezent putere de lege

  Publicat: 26 Jul 2012       1933 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Maine se vor publica in Jurnalul Oficial noile norme ale Uniunii Europene menite sa reduca dificultatile juridice intampinate in cazul decesului unui membru de familie care detine bunuri in alta tara membra a UE.

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Efecte induse - Efecte secundare (colaterale) ale unui acord sau ale unei concentrari dintre cel putin doua intreprinderi, care afecteaza concurenta dintre ele, pe o alta piata relevanta decat cea vizata de intelegerea sau de concentrarea in cauza.
Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
(de diversificare). O intreprindere realizeaza economii de gama atunci cand isi reduce costurile de productie marind varietatea (gama) produselor si serviciilor realizate.
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
Legatura politica si juridica permanenta dintre persoana fizica si stat,
Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie.In societatea noastra se discuta pe larg problema cetateniei.

Prin aceasta publicare, dispozitiile normelor respective devin parte a dreptului UE. Noul regulament privind succesiunile transfrontaliere, propus de Comisia Europeana si adoptat luna trecuta in mod oficial de statele membre ale UE (IP/12/576), va permite cetatenilor europeni sa gestioneze mai usor aspectele juridice ale unui testament sau ale unei succesiuni cu un caracter international. Conform estimarilor, 450 000 de familii europene care se confrunta in fiecare an cu o succesiune internationala vor beneficia de securitate juridica in temeiul acestor norme. Intrucat peste 12,3 milioane de cetateni europeni isi au resedinta in alta tara membra a UE, este probabil ca normele sa prezinte interes pentru numeroase alte persoane . In prezent, statele membre au la dispozitie un termen de trei ani pentru alinierea legislatiei lor nationale, astfel incat noile norme ale UE sa produca efecte .

``Dupa ce am usurat situatia cuplurilor implicate intr-un divort transfrontalier, facem acum acelasi lucru pentru familiile care trebuie sa faca fata consecintelor juridice ale pierderii unei persoane apropiate``, a declarat comisarul UE pentru justitie, dna Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei. ``Existenta in fiecare tara membra a UE a unor norme distincte privind succesiunile a avut in mod frecvent drept consecinta un labirint juridic. Prin acest act legislativ, simplificam procedurile, iar cetatenii beneficiaza de securitate juridica. Adoptarea acestui regulament al UE faciliteaza identificarea legii care se va aplica in fiecare caz. Acesta este doar un exemplu al modului in care Uniunea Europeana lucreaza pentru a solutiona problemele juridice de zi cu zi si a permite europenilor sa faca economii .``

Noul act legislativ simplifica in mod considerabil solutionarea succesiunilor internationale prin furnizarea unui criteriu unic pentru stabilirea atat a competentei judiciare, cat si a legii aplicabile in cazurile transfrontaliere, si anume locul in care persoana decedata isi avea resedinta obisnuita. De asemenea, regulamentul permite cetatenilor sa isi planifice din timp succesiunea, in conditii de deplina securitate juridica. Actul legislativ prevede, de asemenea, un certificat european de mostenitor, care va da posibilitatea persoanelor sa isi dovedeasca statutul de mostenitor sau de administrator al unei succesiuni, fara a se efectua alte formalitati pe teritoriul UE. Situatia actuala, in care cetatenii se confrunta cu mari dificultati in exercitarea drepturilor lor, va fi in mod considerabil imbunatatita, rezultatul fiind instituirea unor proceduri mai rapide si mai ieftine, care vor permite persoanelor implicate sa aloce mai putin timp acestor demersuri si sa cheltuie mai putini bani pe taxe juridice.

La 14 octombrie 2009, Comisia a propus un regulament pentru simplificarea dezbaterii succesiunilor internationale (a se vedea IP/09/1508). Conform regulamentului, va exista un criteriu unic pentru stabilirea atat a competentei autoritatilor, cat si a legii aplicabile in cazul unei succesiuni transfrontaliere, si anume locul in care persoana decedata isi avea resedinta obisnuita. Cu toate acestea, persoanele care locuiesc in strainatate vor putea opta ca legea tarii a carei cetatenie o detin sa se aplice intregii lor succesiuni. Astfel, un pensionar german care locuieste in Portugalia ar putea, de exemplu, sa opteze pentru aplicarea legii germane atunci cand isi planifica succesiunea.

In martie 2012, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European si plenul Parlamentului European au votat un raport privind proiectul de act legislativ (a se vedea IP/12/209). Apoi, la 7 iunie 2012, a fost parcursa ultima etapa, cand guvernele statelor membre ale UE, reprezentate in Consiliul UE, au adoptat noul act legislativ (IP/12/576).

Publicarea regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, care va avea loc maine, face parte din efortul continuu al Comisiei Europene de a aduce imbunatatiri drepturilor cetatenilor UE. Din data de 9 mai, Comisia a lansat o consultare publica privind drepturile cetatenilor, cu scopul de a identifica posibilele obstacole pe care acestia continua sa le intampine, de exemplu, atunci cand calatoresc in Europa sau fac cumparaturi online (IP/12/461). Consultarea va fi deschisa pana la data de 9 septembrie, iar raspunsurile primite vor fi utilizate in mod direct in elaborarea Raportului pe 2013 privind cetatenia UE, care urmeaza sa fi prezentat in luna mai a anului viitor.



Citeşte mai multe despre:    divort transfrontalier    Succesiune transfrintaliera    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Ministrii de justitie din UE aproba noi norme care sa confere cuplurilor securitate juridica in cazul divorturilor transfrontaliere
03 Dec 2010 | 2560