din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2467 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia - Recuperare artefacte

Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia - Recuperare artefacte

  Publicat: 26 Jul 2012       2010 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
In cursul zilei de ieri, 25.07.2012, la Dublin, prin cooperare judiciara internationala cu autoritatile din Republica Irlanda, procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat un nou lot de artefacte antice: 2 monede din aur de tip Koson (43-42BC).

Desemneaza o invitatie publica adresata de catre AM/OI unei categorii clar identificate de solicitanti, in vederea depunerii cererilor de finantare pentru proiecte, in cadrul unui domeniu de interventie al axelor prioritare din Programul Operational Regional 2007-2013 sau din Programele Operationale Sectoriale.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Conform art.208 Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.

Aceste monede au fost indisponibilizate in urma expunerii la o licitatie publica ce a avut loc in data de 18.02.2011, organizata de o casa de licitatii din Dublin, artefactele apartinand tezaurelor sustrase, in perioada 1998 - 2007, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, judetul Hunedoara - clasat monument istoric pe lista monumentelor UNESCO.

Atasatul de Afaceri Interne al Ambasadei Romaniei la Dublin a monitorizat in permanenta dosarul in parcurgerea etapelor si a termenelor stabilite de catre instantele irlandeze pana la termenul din 25.07.2011, cand instanta a dispus restituirea monedelor statului roman, acestea urmand a fi depuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.

In cele 3 dosare solutionate pana in prezent, s-a dispus, prin rechizitoriu, trimiterea in judecata a 28 de inculpati sub aspectul savarsirii infractiunilor de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, detectii si sapaturi neautorizate in siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, santaj si nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, cercetarile fiind efectuate de procurori ai Parchetului de pe langa Curte de Apel Alba Iulia impreuna cu ofiteri specializati ai politiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Politie Alba Iulia.

Reamintim ca, din anul 2005 si pana in prezent, prin activitatea organelor judiciare, Patrimoniul Cultural National a fost reintregit cu mai multe tezaure recuperate: 706 monede Koson din aur, 13 bratari dacice din aur, un colier cu pandative si o pereche de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte si arme, cateva zeci de mii de monede antice din aur, argint si bronz, precum si numeroase alte artefacte depuse in colectiile Muzeului National de Istorie a Romaniei, ale muzeelor nationale de istorie din Alba Iulia si Cluj-Napoca.



Citeşte mai multe despre:    Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia    Artefacte    Muzeul National de Istorie a Romaniei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 1059

Procurorii au repatriat 145 monede antice din aur de tip Koson
08 Nov 2013 | 1808

PCA Alba Iulia: Trimitere in judecata pentru detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice
28 Aug 2013 | 2181

Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia - Trimiterea in judecata pentru furt calificat, fals in declaratii s.a.
25 Sep 2012 | 2755

11 septembrie 2012: Judecatori si procurori eliberari din functie
12 Sep 2012 | 1672



Jurisprudenţă

Procedura de preluare a judecatii
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, incheierea nr. 124 din 25 ianuarie 2012

Stramutare. Efectele stramutarii. Art. 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. Ancheta efectiva
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - sectia penala, decizia nr. 393 din 31 ianuarie 2008

Stramutare. Efectele stramutarii. Art. 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului şi a libertatilor fundamentale. Ancheta efectiva
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie , sectia penala, decizia nr. 393 din 31 ianuarie 2008