Societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii recomanda inscrierea ipotecii legale a contructorului in cartea funciara a dezvoltatorului/beneficiarului. Un avocat specializat in imobiliare si constructii poate face toate demersurile pentru recuperarea datoriilor din lucrarile de constructii efectuate in Romania prin blocarea Cartii Funciare a beneficiarului investitiei.
Cadrul legal aplicabil privind ipoteca legala a constructorului
Firmele de constructii au posibilitatea legala de a institui o ipoteca legala asupra imobilului cu privire la care au efectuat lucrari, pentru garantarea contravalorii acestora.
De aceasta ipoteca legala nu beneficiaza si subantreprenorii, intrucat acestia nu contracteaza direct cu proprietarii. Totusi, subantreprenorii beneficiaza de o actiune directa impotriva dezvoltatorului, asa numita actiune directa a lucratorilor, prevazuta de art. 1856 Cod Civil. Astfel, cadrul legal existent confera si subantreprenorilor posibilitatea de a-si recuperarea datoriile din lucrarile de constructii efectuate in Romania.
Inscrierea ipotecii legale a constructorului in cartea funciara
Un prim pas care ar trebui efectuat in recuperarea datoriilor din lucrarile de constructii efectuate in Romania este inscrierea ipotecii legale a constructorului in cartea funciara.
Conform Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil arhitectii si antreprenorii vor putea cere, in temeiul inscrisului original doveditor al contractului incheiat cu titularul inscris in cartea funciara, inscrierea unei ipoteci legale asupra imobilului care este obiectul lucrarilor ce s-au obligat sa le faca, pentru garantarea pretului acestor lucrari. Actul in baza caruia se face inscrierea ipotecii legale este Contractul de antrepriza (executie lucrari) incheiat cu beneficiarul investitiei, in original. Un avocat specializat in imobiliare si constructii va poate asista in recuperarea contravalorii lucrarilor de constructii in Romania si blocarea cartii funciare a beneficiarului pana la recuperarea investitiei.Suma pentru care se inscrie ipoteca legala este suma maxima aratata in cererea de inscriere .
Efectele inscrierii
Prin inscrierea in cartea funciara a ipotecii:
A� Se asigura opozabilitatea acesteia fata de terti.
A� Daca proprietarul va vinde imobilul unui tert, ipoteca asupra imobilului se va mentine.
In concluzie, prin reglementarea dreptului de ipoteca legala al constructorului, legea romana ofera protectie antreprenorilor pentru realizarea lucrarilor de constructii in Romania, in situatia in care beneficiarul lucrarilor refuza sa plateasca pretul aferent acestor lucrari. Pentru a beneficia insa de aceasta protectie, in scopul opozabilitatii fata de terti a ipotecii, sunt necesare efectuarea demersurilor de inregistrare a ipotecii in cartea funciara de catre un avocat specializat in imobiliare si constructii.
Societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii este una dintre societatile de avocatura de top din Romania, care furnizeaza servicii juridice de cea mai inalta calitate . Printre clientii societatii de avocatura se afla companii multinationale si autohtone de anvergura. In 2021, povestile de succes ale societatii de avocatura i-au adus recunoasterea internationala din partea celor mai prestigioase ghiduri si publicatii internationale de profil. Astfel, societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii s-a situat in acest an pe locul 2 in Romania in clasamentul firmelor de avocatura de business cu cea mai relevant expertiza, realizat de publicatia Legal 500. Societatea de avocatura este recunoscuta la nivel international si de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2021. De asemenea, Pavel, Margarit si Asociatii este singura societate de avocatura din Romania recomandata de directorul international Global Law Experts din Londra in aria de practica Dispute Resolution. Toate informatiile relevante privind societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii, se regasesc pe portalulwww.avocatpavel.ro.
Recuperarea creantelor constructorului: Cum se inscrie ipoteca legala a constructorului in cartea funciara Sursa: Societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii