din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2071 de useri onlinePrima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Recuperarea creantelor constructorului: Cum se inscrie ipoteca legala a constructorului in cartea funciara

Recuperarea creantelor constructorului: Cum se inscrie ipoteca legala a constructorului in cartea funciara

  Publicat: 10 Aug 2021       1431 citiri       Sursa: Societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii        Secţiunea: Drept Comercial  


Firmele de constructii isi pot recupera contravaloarea lucrarilor de constructii in Romania realizate si neachitate prin demararea procedurilor legale impotriva beneficiarului.

Sintagma ce desemneaza ipotecile constituite ex lege (ipoteci legale propriu-zise), ca si ipotecile conventionale a caror obligatie de constituire rezulta din lege.
Sintagma ce desemneaza ipotecile constituite ex lege (ipoteci legale propriu-zise), ca si ipotecile conventionale a caror obligatie de constituire rezulta din lege.
Sintagma ce desemneaza ipotecile constituite ex lege (ipoteci legale propriu-zise), ca si ipotecile conventionale a caror obligatie de constituire rezulta din lege.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari referitoare la relatiile sociale ce formeaza obiectul specific al dreptului civil:
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
1. Unitate de constructie specializata in executarea de lucrari de constructii pe baza de contract.
Sintagma ce desemneaza ipotecile constituite ex lege (ipoteci legale propriu-zise), ca si ipotecile conventionale a caror obligatie de constituire rezulta din lege.
Reglementata prin art.48 din Decretul Lege 115/1938 pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare, prin ea se face stramutarea, constituirea, modificarea sau stingerea dreptului real imobiliar sub conditia justificarii.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Se aseaza asupra unui bun imobil, iar daca la scadenta debitorul nu plateste suma datorata, creditorul in favoarea caruia a fost constituita ipoteca e indreptatit sa ceara vanzarea bunului respectiv la licitatie.
Una din conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile,
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,


Societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii recomanda inscrierea ipotecii legale a contructorului in cartea funciara a dezvoltatorului/beneficiarului. Un avocat specializat in imobiliare si constructii poate face toate demersurile pentru recuperarea datoriilor din lucrarile de constructii efectuate in Romania prin blocarea Cartii Funciare a beneficiarului investitiei.


Cadrul legal aplicabil privind ipoteca legala a constructorului


Firmele de constructii au posibilitatea legala de a institui o ipoteca legala asupra imobilului cu privire la care au efectuat lucrari, pentru garantarea contravalorii acestora.


De aceasta ipoteca legala nu beneficiaza si subantreprenorii, intrucat acestia nu contracteaza direct cu proprietarii. Totusi, subantreprenorii beneficiaza de o actiune directa impotriva dezvoltatorului, asa numita actiune directa a lucratorilor, prevazuta de art. 1856 Cod Civil. Astfel, cadrul legal existent confera si subantreprenorilor posibilitatea de a-si recuperarea datoriile din lucrarile de constructii efectuate in Romania.


Inscrierea ipotecii legale a constructorului in cartea funciara


Un prim pas care ar trebui efectuat in recuperarea datoriilor din lucrarile de constructii efectuate in Romania este inscrierea ipotecii legale a constructorului in cartea funciara.


Conform Legii nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil arhitectii si antreprenorii vor putea cere, in temeiul inscrisului original doveditor al contractului incheiat cu titularul inscris in cartea funciara, inscrierea unei ipoteci legale asupra imobilului care este obiectul lucrarilor ce s-au obligat sa le faca, pentru garantarea pretului acestor lucrari. Actul in baza caruia se face inscrierea ipotecii legale este Contractul de antrepriza (executie lucrari) incheiat cu beneficiarul investitiei, in original. Un avocat specializat in imobiliare si constructii va poate asista in recuperarea contravalorii lucrarilor de constructii in Romania si blocarea cartii funciare a beneficiarului pana la recuperarea investitiei.Suma pentru care se inscrie ipoteca legala este suma maxima aratata in cererea de inscriere .


Efectele inscrierii


Prin inscrierea in cartea funciara a ipotecii:


A� Se asigura opozabilitatea acesteia fata de terti.


A� Daca proprietarul va vinde imobilul unui tert, ipoteca asupra imobilului se va mentine.


In concluzie, prin reglementarea dreptului de ipoteca legala al constructorului, legea romana ofera protectie antreprenorilor pentru realizarea lucrarilor de constructii in Romania, in situatia in care beneficiarul lucrarilor refuza sa plateasca pretul aferent acestor lucrari. Pentru a beneficia insa de aceasta protectie, in scopul opozabilitatii fata de terti a ipotecii, sunt necesare efectuarea demersurilor de inregistrare a ipotecii in cartea funciara de catre un avocat specializat in imobiliare si constructii.


Societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii este una dintre societatile de avocatura de top din Romania, care furnizeaza servicii juridice de cea mai inalta calitate . Printre clientii societatii de avocatura se afla companii multinationale si autohtone de anvergura. In 2021, povestile de succes ale societatii de avocatura i-au adus recunoasterea internationala din partea celor mai prestigioase ghiduri si publicatii internationale de profil. Astfel, societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii s-a situat in acest an pe locul 2 in Romania in clasamentul firmelor de avocatura de business cu cea mai relevant expertiza, realizat de publicatia Legal 500. Societatea de avocatura este recunoscuta la nivel international si de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2021. De asemenea, Pavel, Margarit si Asociatii este singura societate de avocatura din Romania recomandata de directorul international Global Law Experts din Londra in aria de practica Dispute Resolution. Toate informatiile relevante privind societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii, se regasesc pe portalulwww.avocatpavel.ro.


Citeşte mai multe despre:    avocat specializat in imobiliare si constructii    ipoteca legala a constructorului    recuperarea datoriilor din lucrarile de constructii efectuate in Romania    lucrari de constructii in Romania    blocare carte funciara

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Recuperarea creantelor constructorului: Cum se inscrie ipoteca legala a constructorului in cartea funciara
Sursa: Societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii