din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2509 de useri onlinePrima pagină » Articole juridice » Drept Civil » Pronuntarea hotararii care tine loc de act de vanzare-cumparare a spatiilor medicale

Pronuntarea hotararii care tine loc de act de vanzare-cumparare a spatiilor medicale

  Publicat: 04 May 2010       4678 citiri       Sursa: CSM        Secţiunea: Drept Civil  


Pronuntarea hotararii care tine loc de act de vanzare-cumparare a spatiilor medicale

Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Sanctiune care consta in lipsirea actului juridic civil de efectele sale firesti intrucat acesta a fost incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale imperative sau cu incalcarea conditiilor de validitate ale actului respectiv.
In cadrul lucrarilor Conferintei Internationale a Muncii, delagatiile tripartite ale statelor adopta normele internationale ale muncii si sub forma Conventiilor si Recomandarilor. Pana in prezent au fost adoptate 184 Conventii OIM.
In ceea ce-i priveste pe toti; fara exceptie.
Monitorul Oficial al Rom�niei este publicaţia oficială a statului rom�n, �n care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Piedica in incheierea casatoriei,
(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.

Prevederile O.U.G. nr. 110/2005 au fost declarate neconstitutionale prin Deciziile Curtii Constitutionale nr. 871/2007 si nr. 870 (O.U.G. nr. 68/2008; O.U.G. nr. 124/1998; O.U.G. nr. 83/2000).
In fapt, pe rolul instantelor sunt inregistrate actiuni ce au ca obiect pronuntarea hotararilor care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare a spatiilor medicale, pentru care partile (cumparatorul: persoana fizica, ce face parte din categoria celor ce pot cumpara si vanzatorul: unitatea administrativ-teritoriala, reprezentata de Consiliul local) au incheiat inscris sub semnatura privata cu privire la transmiterea dreptului de proprietate (terenuri si constructii), s-a platit pretul anterior declararii neconstitutionale a dispozitiilor O.U.G. nr. 110/2005.
a) Intr-o opinie, s-a considerat ca actiunile sunt admisibile in aplicarea art. 969 si art. 1073 a�� 1077 C .civ.. La data realizarii acordului de vointa al partilor contractante transferul dreptului de proprietate a avut loc cu privire la imobilul construit. Pentru terenul aferent sunt incidente dispozitiile art. 2 alin. (1) din Titlul X al Legii nr. 247/2005. Inscrisul are valoarea antecontractului de vanzare-cumparare si ca efect al conversiunii actelor juridice indeplineste toate conditiile de fond si forma pentru a-si produce efectele juridice. Urmare adoptarii O.U.G. nr. 68/2008, bunul nu a iesit din circuitul civil si din moment ce proprietarul a optat sa vanda, pe dreptul comun, sunt indeplinite conditiile cerute de lege pentru darea hotararii (O.U.G. nr. 110/2005 a fost suspendata pana la 30.06.2006, prin Legea nr. 104/2006).
La data pronuntarii hotararii (anul 2009) sunt in vigoare dispozitiile O.U.G. nr. 68 din 28 mai 2008.
b) O alta opinie sustine ca actiunile nu sunt intemeiate, solutia fiind de respingere, neavand relevanta data la care s-a incheiat inscrisul sub semnatura privata anterior pronuntarii Deciziilor nr. 870 si 871/2008 ale Curtii Constitutionale, ce au impus si adoptarea O.U.G. nr. 68/2008, cu urmatoarea motivare:
Hotararile care sa tina loc de act de vanzare-cumparare au caracter declarativ, constatand intelegerea intervenita anterior intre parti, sens in care a statuat I.C.C.J. prin decizia nr. 984 din 11 martie 2002, dar nu au posibilitatea de a acoperi cazurile de nulitate absoluta ori alte conditii de nevalabilitate a acestor conventii .
Deciziile Curtii Constitutionale pronuntate in cadrul controlului de constitutionalitate sunt obligatorii pentru instantele judecatoresti, atunci cand constata neconstitutionalitatea si produc efecte erga omnes (Plenul Curtii Constitutionale, Decizia nr. I din 17 ianuarie 1995 privind obligativitatea deciziilor Curtii Constitutionale pronuntate in cadrul controlului de constitutionalitate, publicata in Monitorul Oficial nr. 16/26.01.1995). In speta, pentru a pronunta hotararea in conditiile art. 1073 a�� 1077 C. civ.. trebuie indeplinite conditiile transmiterii dreptului de proprietate cu exceptia consimtamantului si sa nu existe un impediment legal.
Prin declararea ca neconstitutionala a O.U.G. nr. 110/2005, aceasta este inlocuita prin O.U.G. nr. 68/2008 care instituie o noua procedura de vanzare a spatiilor medicale, fara dispozitii tranzitorii cu privire la procedurile desfasurate anterior. Parata nu se afla in culpa pentru neincheierea actului in forma autentica, pentru ca instanta sa suplineasca consimtamantul acesteia. Potrivit noilor reglementari, aplicabile la data judecarii cauzei in fond, raportat la data inregistrarii cauzei si publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial, vanzarea-cumpararea este conditionata de o anumita procedura, fara de care darea hotararii nu este posibila.
Intr-adevar, creditorul obligatiei de a da, de a transmite, in speta, proprietatea, are dreptul de a dobandi indeplinirea exacta a obligatiei, dar numai atunci cand nu exista un impediment legal, conditie neindeplinita in cauza.

Cea de a doua opinie a fost considerata ca fiind opinia corecta.

Citeşte mai multe despre:    Legea 104/2006    OUG 110/2005    Vanzare-cumparare    Spatii medicale

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri


Jurisprudenţă

Cabinet Medical Individual. Anularea Hotararii Consiliului Local. Trecerea din domeniul public in domeniul privat a terenurilor aferente spatiilor cu destinatie de cabinete medicale
Pronuntaţă de: Tribunalul Buzau - Sentinta civila nr.27 din data 01.03.2012