din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2290 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Noul Cod Civil » Diferite categorii de contracte (Art. 1.171 - 1.177 - Noul Cod Civil)

Diferite categorii de contracte (Art. 1.171 - 1.177 - Noul Cod Civil)

  Publicat: 27 Jun 2011       8307 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Noul Cod Civil  


Contract incheiat intre un cumparator si un vanzator, prin care primul accepta sa cumpere, de la cel de-al doilea, o cantitate determinata dintr-un produs, la un pret dat, intr-o anumita perioada.
Cartea a V-a. Despre obligatii

Titlul II. Izvoarele obligatiilor

Capitolul I. Contractul

Sectiunea a 2-a. Diferite categorii de contracte

Intamplator; care depinde de un eveniment viitor si nesigur. Se are in vedere mai ales in cazul contractelor.
Intamplator; care depinde de un eveniment viitor si nesigur. Se are in vedere mai ales in cazul contractelor.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
1. Alaturare, consimtire, exprimare scrisa aderarii la ceva.
1. Alaturare, consimtire, exprimare scrisa aderarii la ceva.
1. Alaturare, consimtire, exprimare scrisa aderarii la ceva.
1. Alaturare, consimtire, exprimare scrisa aderarii la ceva.
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari referitoare la relatiile sociale ce formeaza obiectul specific al dreptului civil:
inseamna o persoana fizica sau juridica, autoritate publica, agentie sau organism altul decat persoana vizata, operatorul,
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Acel contract al carui continut, ale carui clauze sunt prestabilite, in intregime, de catre una din parti.
1. Alaturare, consimtire, exprimare scrisa aderarii la ceva.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Acel contract al carui continut, ale carui clauze sunt prestabilite, in intregime, de catre una din parti.
1. Alaturare, consimtire, exprimare scrisa aderarii la ceva.
Structura juridica plurivalenta, subsumand o pluralitate de contracte distincte reciproc interconditionate, care alcatuiesc impreuna un ansamblu contractual inchegat si coerent.

Art. 1.171. Contractul sinalagmatic si contractul unilateral. Contractul este sinalagmatic atunci cand obligatiile nascute din acesta sunt reciproce si interdependente. In caz contrar, contractul este unilateral chiar daca executarea lui presupune obligatii in sarcina ambelor parti.
Art. 1.172. Contractul cu titlu oneros si contractul cu titlu gratuit. (1) Contractul prin care fiecare parte urmareste sa isi procure un avantaj in schimbul obligatiilor asumate este cu titlu oneros.
(2) Contractul prin care una dintre parti urmareste sa procure celeilalte parti un beneficiu, fara a obtine in schimb vreun avantaj, este cu titlu gratuit.
Art. 1.173. Contractul comutativ si contractul aleatoriu. (1) Este comutativ contractul in care, la momentul incheierii sale, existenta drepturilor si obligatiilor partilor este certa, iar intinderea acestora este determinata sau determinabila.
(2) Este aleatoriu contractul care, prin natura lui sau prin vointa partilor, ofera cel putin uneia dintre parti sansa unui castig si o expune totodata la riscul unei pierderi, ce depind de un eveniment viitor si incert.
Art. 1.174. Contractul consensual, solemn sau real. (1) Contractul poate fi consensual, solemn sau real.
(2) Contractul este consensual atunci cand se formeaza prin simplul acord de vointa al partilor.
(3) Contractul este solemn atunci cand validitatea sa este supusa indeplinirii unor formalitati prevazute de lege.
(4) Contractul este real atunci cand, pentru validitatea sa, este necesara remiterea bunului.
Art. 1.175. Contractul de adeziune. Contractul este de adeziune atunci cand clauzele sale esentiale sunt impuse ori sunt redactate de una dintre parti, pentru aceasta sau ca urmare a instructiunilor sale, cealalta parte neavand decat sa le accepte ca atare.
Art. 1.176. Contractul-cadru. (1) Contractul-cadru este acordul prin care partile convin sa negocieze, sa incheie sau sa mentina raporturi contractuale ale caror elemente esentiale sunt determinate de acesta.
(2) Modalitatea de executare a contractului-cadru, in special termenul si volumul prestatiilor, precum si, daca este cazul, pretul acestora sunt precizate prin conventii ulterioare.
Art. 1.177. Contractul incheiat cu consumatorii. Contractul incheiat cu consumatorii este supus legilor speciale si, in completare, dispozitiilor prezentului cod.


Note si Comentarii!


Articol actualizat prin Legea 71/2011

Contractul de adeziune si contractul incheiat cu consumatorii

In cadrul Sectiunii a 2-a a capitolului intitulat ``Contractul`` in Titlul II din Cartea a V-a ``Despre obligatii``, legiuitorul, atunci cand prezinta diferite tipuri de contracte, aminteste, printre altele, si contractul de adeziune si contractul de consumatie. Apreciem ca introducerea in Codul civil a acestor contracte reprezinta o dovada a abandonarii dualismului Cod civil - Cod comercial.


Contractul de adeziune este definit in articolul 1175 din noul Cod civil ca fiind contractul in care ``clauzele sale esentiale sunt impuse ori sunt redactate de una dintre parti, pentru aceasta sau ca urmare a instructiunilor sale, cealalta parte neavand decat sa le accepte ca atare.``


Avand in vedere similaritatea dispozitiilor mai sus mentionate, apreciem interesant de observat jurisprudenta si doctrina si din provincia Quebec, pentru a analiza conditiile in care vorbim despre un contract de adeziune. Cunoastem din practica cat de subtila poate fi cateodata limita dintre un contract de adeziune si un contract negociabil dar nenegociat, asa incat criteriile retinute de colegii nostri din Quebec ar putea fi utile.


In ceea ce priveste contractul incheiat cu consumatorii, acesta este prevazut in articolul 1177 in noul Cod civil roman ca fiind supus legilor speciale in completarea dispozitiilor acestui cod.


Observam ca legiuitorii ambelor coduri creaza doar cadrul legal el consacrarii acestui contract, lasand locul legislatiei speciale sa il detalieze.


Iolanda Boti




Citeşte mai multe despre:    Clasificarea contractelor    Contractul sinalagmatic    Contractul unilateral    Contractul cu titlu oneros    Contractul cu titlu gratuit    Contractul comutativ    Contractul aleatoriu    Contractul consensual    Contractul solemn    Contractul real    Contractul de adeziune    Contractul-cadru    Codul civil din Quebec    Codul comercial

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Reglementarea contractului de donatie in Noul Cod Civil
Sursa: avocat STOICA IOANA