CAPITOLUL IDispozitii comune
Articolul 1Dispozitiile prezentului regulament se aplica auditorilor de justitie admisi la Institutul National al Magistraturii pana in anul 2019 inclusiv.
CAPITOLUL IIPregatirea judecatorilor si procurorilor in perioada de stagiu
Articolul 2(1) Judecatorii stagiari si procurorii stagiari efectueaza un stagiu cu o durata de un an, potrivit legii.(2) Perioada de stagiu incepe din ziua in care judecatorii stagiari si procurorii stagiari au fost numiti in aceste functii.(3) Nu sunt incluse in perioada de stagiu concediile de maternitate si concediile pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si alte concedii sau orice alte intreruperi ale activitatii care, insumate, depasesc 30 de zile lucratoare, pentru partea care depaseste aceasta durata .(4) Prin exceptie de la alin. (3), concediile de odihna, cursurile de pregatire profesionala organizate de Institutul National al Magistraturii, precum si concediile de studii de specialitate platite pentru pregatirea si sustinerea examenului de capacitate sunt incluse in perioada de stagiu .
Articolul 3Judecatorii stagiari si procurorii stagiari sunt obligati sa continue pregatirea profesionala pe toata durata stagiului, sub coordonarea indrumatorului de stagiu .
Articolul 4(1) Conducerea judecatoriei si conducerea parchetului de pe langa aceasta sunt obligate sa asigure conditii optime pentru desfasurarea stagiului si pentru pregatirea judecatorilor stagiari si a procurorilor stagiari, in scopul perfectionarii cunostintelor teoretice si practice specifice activitatii.(2) In acest scop, presedintii judecatoriilor si prim-procurorii parchetelor de pe langa acestea vor desemna la inceputul perioadei de stagiu un judecator, respectiv un procuror, cu o pregatire profesionala temeinica si experienta, care va coordona pregatirea judecatorilor stagiari si, respectiv, a procurorilor stagiari.(3) Activitatea fiecarui judecator stagiar si procuror stagiar va fi analizata trimestrial de catre judecatorul, respectiv procurorul desemnat. Acestia din urma vor propune conducerii judecatoriei sau, dupa caz, a parchetului de pe langa aceasta masurile ce se impun pentru imbunatatirea pregatirii profesionale si a activitatii judecatorilor stagiari si a procurorilor stagiari, intocmind trimestrial un referat de evaluare privind insusirea de catre acestia a cunostintelor practice specifice activitatii de judecator sau de procuror.
Articolul 5(1) In vederea prezentarii la examenul de capacitate, ultimul referat de evaluare va fi insotit de avizul consultativ al presedintelui curtii de apel sau, dupa caz, al procurorului general al parchetului de pe langa aceasta.(2) Constatarile referatelor de evaluare vor fi consemnate in fisa pentru stagiul de practica a judecatorului sau a procurorului. In aceasta fisa presedintele judecatoriei sau, dupa caz, prim- procurorul parchetului de pe langa aceasta va inscrie si perioadele de intrerupere a stagiului.
CAPITOLUL IIIOrganizarea si desfasurarea examenului de capacitate
Articolul 6(1) Dupa incheierea perioadei de stagiu, judecatorii stagiari si procurorii stagiari sunt obligati sa se prezinte la examenul de capacitate .(2) In cazul in care judecatorul stagiar sau procurorul stagiar este respins la examenul de capacitate, acesta este obligat sa se prezinte la urmatorul examen, organizat potrivit prezentului regulament.(3) Lipsa nejustificata de la examenul de capacitate sau respingerea candidatului la doua sesiuni atrage pierderea calitatii de judecator stagiar sau de procuror stagiar, din ziua validarii rezultatelor examenului de catre Consiliul Superior al Magistraturii. In aceasta situatie, judecatorul stagiar sau procurorul stagiar este obligat sa restituie bursa de auditor de justitie si cheltuielile de scolarizare.(4) Consiliul Superior al Magistraturii, pentru motive temeinice, la cererea judecatorului stagiar sau a procurorului stagiar, cu avizul conducatorului instantei sau al parchetului la care acesta functioneaza, poate aproba amanarea examenului de capacitate numai o singura data .(5) Judecatorul stagiar sau procurorul stagiar care, din motive justificate, nu s-a prezentat la examenul de capacitate poate sustine acest examen daca de la incheierea stagiului si pana la data fixata pentru examen nu au trecut mai mult de 2 ani. Dispozitiile alin. (3) se aplica in mod corespunzator.(6) Dupa trecerea termenului de 2 ani, persoanele prevazute la alin. (5) sunt obligate sa efectueze din nou stagiul, potrivit legii.
Articolul 7(1) Examenul de capacitate al judecatorilor stagiari si al procurorilor stagiari se organizeaza de Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului National al Magistraturii.(2) Data, locul, modul de desfasurare a examenului de capacitate si calendarul de desfasurare se aproba de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Directiei resurse umane si organizare si a Institutului National al Magistraturii, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, precum si pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii si se comunica instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, cu cel putin 90 de zile inainte de data stabilita pentru examenul de capacitate .(3) Tematica si bibliografia, precum si cererea-tip de inscriere se aproba de Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii, se transmit instantelor si parchetelor si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii, cu cel putin 90 de zile inainte de data stabilita pentru examenul de capacitate .
Articolul 8(1) Inscrierea la examenul de capacitate se face in termen de 60 de zile de la publicarea datei examenului.(2) Cererile de inscriere la examenul de capacitate se depun la Consiliul Superior al Magistraturii.(3) La cererea-tip de inscriere se anexeaza:a) diploma de absolvire a Institutului National al Magistraturii, in copie;b) referatele de evaluare si avizul consultativ al presedintelui curtii de apel sau, dupa caz, al procurorului general al parchetului de pe langa aceasta;c) fisa de stagiu, in original.
Articolul 9Se pot inscrie la examen judecatorii stagiari si procurorii stagiari al caror stagiu se va implini pana in ultima zi a examenului de capacitate .
Articolul 10Examenul de capacitate consta in verificarea cunostintelor teoretice si practice prin probe scrise si orale.
Articolul 11(1) Probele scrise constau in lucrari cu subiecte distincte pentru judecatori si procurori, inclusiv solutionarea unor spete si redactarea de lucrari cu caracter practic, in functie de specificul activitatii candidatilor.(2) Probele scrise se sustin la urmatoarele materii:a) drept civil;b) drept procesual civil;
RIL privind acordarea indemnizatiei de instalare prevazuta de art. 26 alin. (4) din OUG nr. 27/2006 Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie, Decizia nr. 24/2018