din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3539 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » MJ are in vedere posibilitatea de a transmite incheierile de sedinta si hotararile in format electronic

MJ are in vedere posibilitatea de a transmite incheierile de sedinta si hotararile in format electronic

  Publicat: 16 Jan 2015       2284 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reglementata in cap. I, t. II, C. proc. pen., partea speciala, hotarare pronuntata de instanta de judecata in cursul judecatii care nu rezolva fondul cauzei,
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Ministerul Justitiei a anuntat despre posibilitatea de a solicita instantei de judecata, in toate cauzele civile (aproximativ 90% din totalul cauzelor aflate pe rolul instantelor), ca incheierea de sedinta sau hotararea judecatoreasca sa le fie transmisa in format electronic.

Institutii, piete si infrastructuri ce interactioneaza in mod complex
Denumire generica data persoanelor care participa la proces in calitate de parti, intervenienti, chemati in garantie etc.
Hotarare prin care instanta rezolva unele probleme ridicate in cursul judecatii,
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Act adoptat de organele de stat,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Cazanciuc Robert-Marius - membru al Parlamentului Romaniei.

Astfel, in urma unui demers al Ministerului Justitiei, sustinut si de Consiliul Superior al Magistraturii, programul informatic al instantelor a fost modificat astfel incat sa permita transmiterea prin eA�mail catre partile dintrA�un proces, dar si catre reprezentantii legali ai acestora, a incheierilor de sedinta sau a hotararii judecatoresti imediat ce acestea sunt incarcate in sistem .


``Este un alt pas pe care il facem spre implementarea conceptului de dosar electronic, in acest moment fiind posibila comunicarea si prin eA�mail a incheierilor de sedinta si a hotararilor. Am parcurs inca un moment in cooperarea cu C.S.M. care a sustinut aceasta initiativa si a aprobat rapid implementarea ei la nivelul tuturor instantelor din tara. Practic, in cauzele civile, partile vor putea sa primeasca in format electronic aceste documente imediat ce ele vor fi incarcate in sistemul ECRIS.


Pana in acest moment, daca un justitiabil dorea sa vada o incheiere de sedinta, document care nu i se comunica, sau daca intentiona sa citeasca o hotarare inainte de aA�i fi comunicata prin posta, trebuia sa vina personal la instanta si sa solicite dosarul cu actele respective. Daca hotararea, de exemplu, nu era inca listata si semnata de judecator nu exista in dosar asa ca facea un drum degeaba. Comunicarea online reprezinta o alternativa moderna care inseamna economie de bani si timp pentru justitiabili, pentru avocatii acestora. Astfel, am realizat posibilitatea tehnica prin care dam partilor din procese ocazia de a se conforma rapid si eficient celor stabilite de catre instantele de judecata, pe de alta parte dam avocatilor ocazia de a informa in mod corect si complet, partile reprezentate.


In plus, prin aceasta masura facem un prim pas in verificarea modului prin care putem usura in viitor activitatea instantelor. Intreaga strategie a Ministerului Justitiei vizeaza reducerea duratei proceselor si eficientizarea sistemului. Dupa ani de zile de subfinantare, am reusit ca din 2012 sa alocam suplimentar sute de posturi de magistrati si grefieri concomitent cu implementarea de tehnologii de ultima ora. Complementar, am reusit sa reluam si investitiile in sediile instantelor, `` a declarat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc .Citeşte mai multe despre:    ECRIS

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

ICCJ (RIL): Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se implineste in ultima zi a termenului
20 May 2024 | 125

BNR a stabilit rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite pentru 24 noiembrie-23 decembrie 2023
22 Dec 2023 | 513

BNR: Lansare moneda din argint cu tema 150 de ani de la nasterea lui Vladimir Ghika
22 Dec 2023 | 524

Zilele libere din 2024, acordate conform Codului muncii
19 Dec 2023 | 1358

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 513

Formularul 230 pe 2023 editabil si PDF
26 Dec 2022 | 54860Articole Juridice

Obligatiile, drepturile si diligentele angajatorului pe parcursul evaluarii profesionale a salariatului
Sursa: MCP avocati

Perioada de proba si abuzul de drept in relatiile de munca. Sarcina probei
Sursa: MCP avocati

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti