din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4165 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Uniunea Judecatorilor solicita CSAT sa ii comunice hotararile care implica serviciile secrete in justitie

Uniunea Judecatorilor solicita CSAT sa ii comunice hotararile care implica serviciile secrete in justitie

  Publicat: 09 Dec 2015       1054 citiri       Sursa: euroavocatura.ro  


Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a solicitat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa ii comunice toate hotararile care privesc relatia dintre serviciile secrete ale statului cu justitia. Solicitarea a fost facuta pe data de 8 decembrie 2015 in baza legii privind accesul la informatiile publice.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Legea privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Rom�n de Informaţii
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
1. Zona portuara amplasata de-a lungul unui chei si amenajata special pentru acostarea navelor si manipularea marfurilor.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Calificativ propriu normei juridice care stabileste categoric cerinta ca subiectul de drept sa aiba numai o anumita conduita,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.

In concret, UNJR a solicitat numarul total al hotararilor CSAT "referitoare la relatia dintre serviciile secrete ale statului, in special cele ale Serviciului Roman de Informatii, cu justitia, precum si atributiile acestor servicii in domeniul combaterii infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate".


S-a mai cerut, de asemenea, numarul si data adoptarii acestor hotarari, obiectul concret al acestora si gradul de secretizare.


Nu in ultimul rand, s-a cerut CSAT "copie in extenso dupa toate hotararile amintite care nu sunt clasificate".


Cererea formulata de UNJR vine in continuarea demersurilor incepute de judecatori pentru clarificarea relatiei dintre justitie si servicii secrete, demers ce a fost totalmente ignorat de institutiile ce aveau atributii in acest sens.


Astfel, pe data de 3 iunie 2015, UNJR a solicitat domnului presedinte Klaus Iohannis convocarea CSAT si verificarea tuturor hotararilor emise de CSAT prin care au fost acordate noi competente pentru serviciile secrete in combaterea criminalitati si au fost reglementate moduri de cooperare a acestor servicii cu organele de cercetare penala.


De asemenea, UNJR a cerut atunci verificarea compatibilitatii acestor hotarari cu actele normative avand o forta juridica superioara, respectiv tratatele internationale privind drepturile omului, Constitutia Romaniei, Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii precum si revocarea acelor hotarari care ar depasi limitele prevazute de lege.


Pana la aceasta data UNJR nu a primit un raspuns de la institutia sesizata pe data de 3 iunie.


"Problema nu este ca exista o colaborare institutionala intre serviciile secrete si justitie, ci faptul ca documentele care reglementeaza aceasta relatie nu sunt publice", a spus Dana Girbovan, presedinte UNJR.


O justitie indepedenta nu este compatibila cu reglementarea activitatii sale, direct sau indirect, prin acte normative ce nu sunt publice.


"Toate legile, regulamentele, protocoalele ce vizeaza administrarea justitiei trebuie sa fie accesibile publicului", a afirmat si MEDEL, organizatie europeana a judecatorilor.


"Clarificarea raporturilor ce guverneaza relatia dintre justitie si actiunea serviciilor secrete este un imperativ absolut pentru garantarea dreptului fiecarui cetatean ca are acces la o justitie independenta si parte de un proces echitabil", a concluzionat judecator Girbovan.


Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania va actiona in continuare pentru transparentizarea acestor hotarari care reglementeaza relatia dintre serviciile secrete si justitie.Citeşte mai multe despre:    UNJR    CSAT    SRI    comunicare hotarari    Legea nr. 14/1992

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Reactia UNJR cu privire la diminuarea bugetului Ministerului Justitiei pentru anul 2016 de catre Guvernul Romaniei
11 Dec 2015 | 1607

Ordinea de zi a sedintei CSAT din data de 25 noiembrie 2014
25 Nov 2014 | 1323

Ce s-a discutat la sedinta CSAT din data de 2 iulie 2014?
03 Jul 2014 | 1443

CCR: CSAT nu poate emite hotarari obligatorii pentru autoritatile si institutiile publice
27 Mar 2014 | 1920

Ordinea de zi publica a sedintei CSAT de astazi, 27 martie 2014
27 Mar 2014 | 1258Jurisprudenţă

Plata diferentelor salariale. Diminuarea cu 25 la suta a salariilor bugetarilor este ilegala
Pronuntaţă de: Tribunalul Valcea