din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2161 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » CCR a declarat neconstitutional art. 434 alin. (2) lit. g) CPP ref. la nerecurarea hotararilor pronuntate ca urmare a admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei

CCR a declarat neconstitutional art. 434 alin. (2) lit. g) CPP ref. la nerecurarea hotararilor pronuntate ca urmare a admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei

  Publicat: 25 Sep 2018       1335 citiri       Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim  


Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
In ziua de 20 septembrie 2018, Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 434 alin. (2) lit. g) din Codul de procedura penala, avand urmatorul cuprins:

Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Persaoana care are calificarea profesionala si cunostinte de specialitate si are dreptul sa acorde asistenta juridica sau sa reprezinte partile intr-un proces.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Monitorul Oficial al Rom�niei este publicaţia oficială a statului rom�n, �n care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.

``Nu pot fi atacate cu recurs in casatie: [...] g) hotararile pronuntate ca urmare a admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei".


In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 434 alin. (2) lit. g) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.


In argumentarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a constatat ca dispozitiile art. 434 alin. (2) lit. g) din Codul de procedura penala - care exclud posibilitatea atacarii cu recurs in casatie a hotararilor pronuntate ca urmare a admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei - creeaza, cu privire la persoane aflate in situatii similare, o vadita inegalitate de tratament sub aspectul recunoasterii liberului acces la justitie, aceasta inegalitate nefiind justificata in mod obiectiv si rezonabil, astfel ca dispozitiile de lege criticate aduc atingere prevederilor constitutionale ale art. 16 referitor la egalitatea in drepturi si celor ale art. 21 privind accesul liber la justitie si dreptul la un proces echitabil.


De asemenea, Curtea a retinut ca exigentele art. 131 din Constitutie cu privire la rolul Ministerului Public impun legiuitorului sa asigure procurorului - care actioneaza ca aparator al intereselor generale ale societatii, dar si ale partilor din proces, in spiritul legalitatii - posibilitatea exercitarii caii extraordinare de atac a recursului in casatie, inclusiv in ceea ce priveste hotararile penale definitive pronuntate ca urmare a admiterii acordului de recunoastere a vinovatiei.


Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia penala.


Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Minuta Deciziei CCR poate fi consultata aici.


Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe, Colaborator "MCP Cabinet Avocati"
Citeşte mai multe despre:    recunoasterea vinovatiei in procesul penal    acord de recunoastere a vinovatiei    recurs acord de recunoastere a vinovatiei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Cauzele finalizate de procurorii anticoruptie in luna noiembrie 2014, altele decat cele deja mediatizate
10 Dec 2014 | 4066

Consilier superior in cadrul APIA Constanta trimis in judecata de procurorii DNA
03 Dec 2014 | 1792

Avocat definitiv in cadrul Baroului Valcea trimis in judecata pentru trafic de influenta
24 Oct 2014 | 1954

Aparitie editoriala: Noul Cod de procedura penala adnotat. Partea generala
17 Sep 2014 | 1976

Obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Acord de recunoastere a vinovatiei inculpatului
04 Sep 2014 | 2255Articole Juridice

Constitutionalitatea acordului de recunoastere a vinovatiei
Sursa: Irina Maria Diculescu

Nulitatile absolute si relative. Efecte. Art. 280 - 282 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

Acordul de recunoastere a vinovatiei. Art. 478 - 488 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro