din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1965 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Modificare legea pensiilor: pensia de urmas reglementata de Legea pensiilor militare de stat

Modificare legea pensiilor: pensia de urmas reglementata de Legea pensiilor militare de stat

  Publicat: 12 Jan 2019       1367 citiri       Sursa: EuroAvocatura  


Monitorul Oficial al Rom�niei este publicaţia oficială a statului rom�n, �n care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
In Monitorul Oficial nr. 30 din 10.01.2019 a fost publicata Legea nr. 23/2019 pentru completarea art. 114 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si a art. 55 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat

Desemneaza persoana juridica, autoritatea publica locala, asociatia de persoane juridice/autoritati publice locale, care beneficiaza de finantare provenind din asistenta financiara nerambursabila, ca urmare a selectarii cererii de finantare.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,

Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat a fost completata, la art 55, prin alin. (11), cu dreptul urmasului beneficiar al unei pensii speciale, acordat pentru decesul suferit de un parinte in interes de serviciu, de a beneficia de pensia reglementata potrivit dispozitiilor acestei legi.


Astfel, nou-inseratele dispozitii ale art 55 prevad, la alin. (11), ca "de o pensie de urmas egala cu baza de calcul prevazuta la art. 28 (din aceeasi lege, Legea nr. 223/2015), daca opteaza pentru aceasta, pot beneficia si urmasii militarilor, politistilor ori functionarilor publici cu statut special, aflati in situatiile prevazute la alin. (1), carora li s-a deschis dreptul la pensie de urmas in sistemul public de pensii."


In consecinta, a fost necesara modificarea art. 114 in din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice in sensul instituirii unei cauze de suspendare a platii pensiei reglementate de aceasta lege in cazul in care titularul opteaza pentru pensia prevazuta de art. 55 alin. (11) din Legea nr. 223/2015 a pensiilor militare de stat .


Redam in continuare dispozitiile art. 114 modificate prin lit. j1) : "In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:(...) j1) copiilor militarilor, politistilor ori functionarilor publici cu statut special in activitate sau in rezerva, mobilizati sau concentrati in unitati militare, decedati ca urmare a unor actiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite in timpul si din cauza serviciului sau a unor misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, carora li s-a deschis dreptul la pensie de urmas in sistemul public de pensii, opteaza pentru o alta pensie, potrivit art. 55 alin. (11) dinLegea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare."
Citeşte mai multe despre:    Pensie de urmas legea pensiilor    Pensie urmas legea pensiilor militare    Pensie urmas militar

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri