din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3573 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Cum sa fiti pregatiti pentru Brexit? Ghid vamal pentru comercianti

Cum sa fiti pregatiti pentru Brexit? Ghid vamal pentru comercianti

  Publicat: 27 Oct 2019       1188 citiri       Sursa: Comisia Europeana  


Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
In cazul in care Regatul Unit paraseste UE fara un acord de retragere, care ar institui o perioada de tranzitie, acesta va fi tratat, in scopuri vamale, ca o tara din afara UE, incepand cu data retragerii sale.

Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Operatiune comerciala de vanzare a unor bunuri materiale si/sau servicii catre persoane fizice sau juridice dintr-o alta tara in schimbul unei sume dintr-o valuta convenita.
Operatiune comerciala de vanzare a unor bunuri materiale si/sau servicii catre persoane fizice sau juridice dintr-o alta tara in schimbul unei sume dintr-o valuta convenita.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Organizatie neguvernamentala de utilitate publica, cu caracter autonom,
Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)

Intreprinderile din UE ar trebui sa inceapa sa se pregateasca pentru aceasta posibilitate, daca nu au facut inca acest lucru.


Brexit va afecta compania dumneavoastra dacaaa��A� • aceasta vinde produse sau presteaza servicii catre Regatul Unit sau

 • aceasta cumpara produse sau primeste servicii din Regatul Unit sau

 • aceasta tranziteaza marfuri pe teritoriul Regatului Unit.


Ce inseamna acest lucru?


Fara o perioada de tranzitie (astfel cum este prevazuta in acordul de retragere) sau un acord definitiv, relatiile comerciale cu Regatul Unit vor fi reglementate de normele generale ale Organizatiei Mondiale a Comertului, fara aplicarea de preferinte, incepand cu data retragerii.


Aceasta inseamna, in special, ca: • Se vor aplicaformalitativamale, vor trebui depuse declaratii, iar autoritatile vamale pot solicita garantii pentru datoriile vamale potentiale sau existente.

 • Taxelevamale se vor aplica marfurilor care intra in UE din Regatul Unit, fara preferinte.

 • Se pot aplica, de asemenea,interdictii sau restrictiiin cazul anumitor marfuri care intra in UE din Regatul Unit, ceea ce inseamna ca ar putea fi necesare licente de import sau de export.

 • Licentele de import si de exporteliberate de Regatul Unit nu vor mai fi valabile in UE (UE-27).

 • Autorizatiile pentru simplificarile sau regimurile vamale, precum antrepozitarea vamala, eliberate de Regatul Unit nu vor mai fi valabile in UE (UE-27).

 • Autorizatiile pentruoperatorii economici autorizatieliberate de Regatul Unit nu vor mai fi valabile in UE (UE-27).

 • Statele membre vor percepeTVA la importulde marfuri care intra in UE din Regatul Unit. Exporturile catre Regatul Unit vor fi scutite de TVA.

 • Normele privind declararea si plata TVA (pentru prestarile de servicii precumserviciile electronice), precum si cele privindrambursarea transfrontaliera a TVAse vor modifica.

 • Pentru circulatiamarfurilor catreRegatul Unit va fi necesara o declaratie de export. Circulatia produselor accizabile catre Regatul Unit poate necesita, de asemenea, un document administrativ electronic (electronic administrative document- eAD).


Ce trebuie sa faceti?


Toate intreprinderile vizate trebuie sa se pregateasca, sa ia toate deciziile necesare si sa finalizeze toate actiunile administrative necesare cat mai curand posibil, pentru a evita perturbarile.


Urmati lista de verificare de mai jos si aflati care sunt masurile practice pe care trebuie sa le luati cat mai curand posibil pentru a fi pregatiti.


Lista de verificare pentru comercianti referitoare la Brexit • VERIFICATIdaca intreprinderea dumneavoastra desfasoara activitati comerciale cu Regatul Unit sau daca transporta marfuri pe teritoriul Regatului Unit.


In caz afirmativ:
 • INREGISTRATIintreprinderea dumneavoastra la autoritatea vamala nationala, daca nu ati facut deja acest lucru, in scopul desfasurarii de schimburi comerciale cu tari din afara UE.

 • VERIFICATI DACAintreprinderea dumneavoastra este pregatita sa continue schimburile comerciale cu sau prin intermediul Regatului Unit si daca dispune de resursele necesare in materie de: 1. capacitate umana(personal instruit in domeniul vamal);

 2. capacitate tehnica(sisteme IT si alte tipuri de sisteme); si

 3. autorizatii vamale, precum cele pentru regimuri speciale (antrepozitare vamala, perfectionare sau pentru marfurile care fac obiectul regimului ``destinatiei speciale``). • INFORMATI-VAla autoritatea vamala nationala pentru a afla care suntsimplificarile si facilitatileexistente care sunt disponibile pentru intreprinderea dumneavoastra, cum ar fi: 1. simplificari pentru plasarea marfurilor sub un regim vamal;

 2. garantii globale, cu sume reduse sau derogari;

 3. simplificari pentru regimurile de tranzit. • AVETI IN VEDEREsolicitarea statutului deoperator economic autorizat (AEO)la autoritatea vamala nationala.

 • Daca sunteti inregistrati pentrumini-ghiseul unicin Regatul Unit,INREGISTRATI-VAintr-un stat membru al UE-27.

 • Daca ati platit TVA in Regatul Unit in 2018,depuneti cererile de rambursare a TVA cu suficient timp inainte dedata retragerii,pentru ca acestea sa poata fi procesate.

 • Discutati cupartenerii dumneavoastra de afaceri(furnizori, intermediari, transportatori,aa��A�) intrucat Brexit ar putea avea un impact si asupra lantului dumneavoastra de aprovizionare.

 • Consultati pagina noastra de internet care continemodule e-learning privind chestiuni vamale si fiscalepentru a verifica daca dumneavoastra sau personalul dumneavoastra aveti nevoie de formare suplimentara.Pentru informatii tehnice mai detaliate, puteti consulta pagina de internet a Comisiei Europene care contine ``notificari de pregatire`` cu privire la o gama larga de subiecte, inclusiv aspecte vamale si fiscale.Pentru a obtine informatii suplimentare si asistenta, contactati autoritatile dumneavoastra nationale, Camera de Comert si Industrie din tara dumneavoastra sau asociatia din sectorul dumneavoastra.Citeşte mai multe despre:    Brexit    Comert dupa Brexit    Vama dupa Brexit

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Guvernul a stabilit masuri pentru asigurarea conectivitatii transportului de marfuri si persoane dupa Brexit
20 Sep 2019 | 982

Presedintele Romaniei a participat la reuniunea Consiliului European (Bruxelles, 20-21 iunie 2019)
22 Jun 2019 | 968

Bilantul mandatului Presedintiei romane a Consiliului UE in domeniul afacerilor economice si financiare (Ecofin)
14 Jun 2019 | 740

Brexit: Masuri sociale pentru protejarea cetatenilor europeni
28 Feb 2019 | 1046