din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2952 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal. Vezi principalele modificari

Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal. Vezi principalele modificari

  Publicat: 24 Dec 2010       2584 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei.
Denumire data monedei unice europene.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Ialomitianu Gheorghe - membru al Parlamentului Romaniei.
Microintreprinderile a caror cifra de afaceri reprezinta echivalentul sumei de pana la 100.000 de euro pentru anul precedent si care au pana la 9 salariati vor putea opta, incepand cu 2011, intre plata unui impozit pe profit de 16% si plata unei taxe de 3% din venituri, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu .

(al unitatii de protectie speciala). Gestionarea activitatilor si resurselor (materiale, umane, financiare) la nivelul unitatilor de protectie speciala, efectuata de conducerea unitatii, in baza prerogativelor legale.
In pofida crearii unei piete unice si a Uniunii economice si monetare, nu exista inca o politica comunitara adevarata cu privire la impozitare. Prevederi specifice sunt incluse in Articolele 90-93 ale Tratatului de constituire a Comunitatii Europene (fostele Articole 95-99), dar procedura de adoptare a deciziilor in ce priveste impozitarea impune votul in unanimitate in Consiliu. Pina acum, acest mecanism a functionat ca o frana in ce priveste adoptarea de reguli comune privind impozitarea directa si indirecta.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Ansamblul drepturilor si obligatiilor avand valoare economica, apartinand unei persoane fizice sau unei persoane juridice.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Gheorghe Pogea s-a nascut in anul 1955. A absolvit Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor (metalurgie) din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti in 1981 si este doctor in stiinte si ingineria materialelor.
Ialomitianu Gheorghe - membru al Parlamentului Romaniei.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
inseamna o persoana fizica sau juridica, autoritate publica, agentie sau organism altul decat persoana vizata, operatorul,
Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
Este actul procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.

Potrivit ministrului Finantelor, nu vor avea posibilitatea sa opteze intre ce doua posibilitati de plata microintreprinderile care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, consultanta si management.
``Am introdus in Codul fiscal o metoda simplificata, care permite alegerea uneia dintre cele doua optiuni. Prin acordul cu FMI avem, posibilitatea introducerii acestui sistem simplificat``, a afirmat ministrul Finantelor.
Ministrul Ialomitianu a precizat, raspunzand unei intrebari, ca in cazul in care toate microintreprinderile eligibile ar opta pentru plata unei taxe de 3% din cifra de afaceri, impactul bugetar ar fi de 100 de milioane de lei in 2011.
O alta modificare adusa Codului fiscal se refera la impozitarea cu 16% a veniturilor nedeclarate a caror natura nu este cunoscuta la momentul controlului de catre ANAF.
Ministrul Finantelor a mentionat ca in cazul oricarei persoane fizice care a facut cheltuieli sau detine elemente de patrimoniu mai mari cu 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei, decat veniturile declarate, se vor face verificari ale situatiei fiscale si daca se constata ca exista venituri nedeclarate a caror natura nu este cunoscuta, acestea se impoziteaza cu 16%.
Verificarile vor fi facute pe baza urmatoarelor metode indirecte, a precizat ministrul Finantelor:
i�� Metoda cheltuielilor efective
i�� Metoda fluxurilor financiare
i�� Metoda patrimoniului
"Toate persoanele care nu si-au declarat veniturile, ma refer la persoanele fizice, iar in momentul controlului nu pot demonstra natura acestora, vor fi impozitate cu 16%. Este o decizie curajoasa, solicitata de multa vreme de institutiile financiare", a spus ministrul Gheorghe Ialomitianu, aratand ca sistemul care va fi implementat in Romania functioneaza in mai multe state UE si in SUA. Ministrul a adaugat ca "va fi verificata situatia fiscala a persoanelor cu venituri foarte mari, exact ca in Statele Unite, unde 1% din persoanele mari asigura 40% din cheltuielile bugetare. Trebuie sa introducem aceste metode daca dorim sa avem succes in prevenirea si combaterea evaziunii fiscale", a afirmat ministrul Gheorghe Ialomitianu . ``Guvernul a luat astazi doua masuri importante: pe de o parte, legata de reducerea birocratiei in administrarea financiara prin introducerea unui sistem simplificat, iar, pe de alta parte, in ceea ce priveste prevenirea si combaterea evaziunii fiscale``, a declarat ministrul Finantelor.Sorin Blejnar, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a adaugat ca reglementarile noului act normativ ofera autoritatilor posibilitatea reala de combatere a evaziunii fiscale si a muncii la negru, o componenta majora a fenomenului evaziunii, prin instituirea procedurii de verificare a situatiei fiscale asupra persoanelor fizice in ceea ce priveste raporturile dintre venituri, pe de o parte, si cheltuieli si elemente de patrimoniu, pe de alta parte .
``Cadrul legal este construit astfel incat se pot efectua verificari pentru orice persoana fizica care va avea o diferenta semnificativa de peste 50.000 lei``, a precizat Sorin Blejnar, adaugand ca in cadrul ANAF va fi creat un departament specializat in vederea monitorizarii si verificarii situatiilor fiscale ale persoanelor fizice.
Sorin Blejnar a mai anuntat ca, in urma consultarilor cu reprezentanti ai administratiilor financiare din alte state, pana la finele lunii ianuarie ar putea fi elaborata Hotararea de Guvern prin care vor fi stabilite criteriile, metodele si procedurile de verificare financiara a cotribuabililor.
Seful ANAF a explicat si motivele care au stat la baza noilor reglementari: ``Avem foarte multe firme sarace in Romania, firme cu datorii si patroni foarte bogati, patroni persoane fizice foarte bogati, care in decursul ultimilor ani au omis in mod deliberat sa-si inregistreze veniturile pe societate lucrand la negru, producand evaziune fiscala, sustragandu-se de la plata impozitelor, iar cu acei bani sustrasi din evaziune fiscala si-au construit case, si-au platit excursii (...) de sute de mii de euro, si-au cumparat bijuterii, iahturi, elicoptere sau avioane de lux. Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acesti oameni intentionam sa-i impozitam in perioada urmatoare``.
Blejnar a mai aratat ca Ordonanta de Urgenta adoptata astazi contine prevederi inspirate din legislatia fiscala americana, iar Hotararea de Guvern privind procedurile de verificare va fi elaborata in urma dialogului cu specialisti in domeniu din alte state. ``Am stabilit contacte cu marea majoritate a sefilor de Fisc din Europa si chiar din Israel si din alte tari . In 15 ianuarie ne vine IRES pe o misiune de asistenta tehnica - IRES-ul este, stim cu totii, Fiscul american - iar in luna februarie ne vin colegii din Franta (...). Incercam sa copiem modele reusite din alte state``Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului fiscal, adoptata astazi de Guvern, include, de asemenea, reglementari privind instituirea declaratiei unice privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominala a persoanelor asigurate, precum si referitoare la transpunerea unor directive europene in domeniu .Citeşte mai multe despre:    Taxe 2011    Impozite 2011    Cota unica 2011    Codul fiscal 2011    Modificari codul fiscal 2011

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Ordonanta de modificare a Codului Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial
07 Jan 2011 | 2590

ANAF: Proiect de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire sau retinere la sursa
05 Jan 2011 | 1649

Cat va fi impozitul pentru case si masini cu peste 2000 cmc in Bucuresti?
03 Jan 2011 | 2602

De la 1 ianuarie 2011 taxa pe TIR are o valoare dubla
01 Jan 2011 | 1578

Executivul analizeaza posibilitatea (re)introducerii impozitului de 3 la suta pentru IMM-uri
22 Dec 2010 | 1531