din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3363 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » APAPR: Pensiile private facultative sunt cel mai eficient beneficiu extra-salarial pentru companii

APAPR: Pensiile private facultative sunt cel mai eficient beneficiu extra-salarial pentru companii

  Publicat: 19 Jan 2011       1648 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Rezultat financiar pozitiv al unei activitati economice,
Pensiile private facultative reprezinta, de la 1 ianuarie 2011, cel mai atractiv beneficiu extra-salarial care poate fi acordat de companii angajatilor lor, avand cel mai favorabil regim fiscal.

In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Denumire data monedei unice europene.
Impozitele pe venit sunt acele impozite la care platitorul (una si acceesi persoana cu suportatorul) sunt persoana fizica sau juridica care realizeaza venit.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Rezultat financiar pozitiv al unei activitati economice,
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Rezultat financiar pozitiv al unei activitati economice,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Timp calendaristic de-a lungul caruia obiectele muncii parcurg, intr-o veriga structurala, toate etapele procesului de productie, incepand cu momentul intrarii in veriga respectiva si pana in momentul iesirii acestuia in forma finita.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
(Net assets) Diferenta dintre activele si datoriile totale ale unei companii.
Persoane care iau parte la savarsirea unei infractiuni ,
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Acea ramura a disciplinei economice consacrata analizei deciziilor de alocare a resurselor monetare in procesele de productie de bunuri sau de servicii,
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Rezultat financiar pozitiv al unei activitati economice,

Potrivit legislatiei in vigoare, contributiile platite de companii in beneficiul salariatilor lor la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) sunt deductibile, in limita a 400 de euro pe an (circa 142 de lei pe luna), de la urmatoarele obligatii fiscale:
- impozitul pe venit (16% la angajat);
- impozitul pe profit (16% la companie);
- contributiile de asigurarile sociale de stat (10,5% la angajat si 20,8% la angajator);
- contributia de accidente de munca si boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).

Comparativ cu oferirea unei prime (bonus in ``cash``) sau a unei majorari salariale, o contributie platita de companie la un fond de pensii facultative (in beneficiul unui salariat) este cu 5% mai eficienta din punct de vedere al obligatiilor suplimentare de plata ale companiei (contributii in sarcina angajatorului). Ca urmare, oferirea unui beneficiu sub forma unei pensii facultative, comparativ cu oferirea unui bonus sau unei majorari salariale, reduce cu 1,1% cheltuielile totale de personal si poate creste profitul companiei cu 4%-5%. In acelasi timp, salariatul castiga la venitul sau net 2,3% (salariu net + beneficiu) daca accepta o pensie facultativa in locul unui bonus in cash. Pentru mai multe detalii, consultati modelul furnizat in attach. Datele arata o imbunatatire semnificativa a finantelor companiei care acorda pensii facultative salariatilor sai dupa 1 ianuarie 2011, cand deductibilitatea fiscala s-a extins de la impozitul pe venit/profit si catre unele contributii sociale.

Potrivit celor mai recente statistici, la finalul anului 2010 un numar de 221.600 de romani contribuiau pentru o pensie mai buna in sistemul pensiilor private facultative (Pilonul III). In 55% dintre cazuri, contributia este suportata exclusiv de angajator, care ofera pensia facultativa ca parte a pachetului de beneficii salariale. In 33% dintre cazuri, participantii individuali isi suporta singuri contributia, iar in 12% dintre cazuri contributia este mixta (angajator + angajat). Deducerea fiscala se acorda in aceeasi masura (400 de euro pe an) atat pentru companie, cat si pentru angajat, astfel ca in situatia contributiei mixte se ajunge la o deductibilitate cumulata de 800 de euro pe an, de la impozit si contributiile descrise anterior.

``Deductibilitatea fiscala este un avantaj decisiv de partea pensiilor facultative intrucat, de acum incolo, angajatorii vor dori nu doar sa diversifice pachetele de remunerare si beneficii, ci sa faca acest lucru folosind cel mai favorabil instrument, cu cel mai ``prietenos`` tratament fiscal. Pe langa un regim fiscal foarte atractiv, pensiile facultative sunt un beneficiu eficient si in vederea motivarii, stimularii si retentiei fortei de munca, intrucat creaza o relatie de incredere pe termen lung intre companie si salariat, fiind vorba practic de un contract de pensie, adica o legatura de durata . Estimam ca extinderea deductibilitatii fiscale de la 1 ianuarie va majora interesul companiilor pentru a oferi beneficii salariatilor sub forma unei contributii la un fond de pensii facultative, mai ales odata cu asteptata revenire a economiei si pietei muncii din a doua jumatate a acestui an. Chiar si in prezent, in 2 cazuri din 3 compania este cea care a avut initiativa si suporta contributiile la fondurile de pensii facultative, in beneficiul salariatilor sai.``, a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR, pe marginea acestor informatii.

Piata pensiilor facultative, lansata in anul 2007, se compune astazi din 13 fonduri de pensii, cu toate profilurile de risc disponibile (3 cu risc redus, 8 cu risc moderat, 2 cu risc ridicat), care administreaza active nete de 328 mil. RON (76,5 mil. EUR) in beneficiul celor 221.600 de participanti . Anul trecut, un numar de 34.428 de romani au intrat in sistem, incepand sa economiseasca pentru o pensie facultativa, cu doar 5% mai putini decat in 2009. In 2010, fondurile de pensii private facultative au inregistrat un randament mediu (la nivelul intregii piete) de 11,5%, diferit intre fonduri in functie de profilul de risc asumat si de strategia de investitii a fondurilor de pensii.


Nota metodologica: Pentru realizarea simularii anexate, am folosit date cat mai aproape de media pe economie . Am luat in considerare o companie cu 100 de salariati, in care salariul mediu este de 2.000 RON brut, costurile de personal reprezinta 33% din cheltuielile totale ale companiei, iar rata bruta de profit este de circa 7%. Am comparat 3 scenarii, pentru a evidentia efectele asupra costurilor de personal ale oferirii unui beneficiu in valoare de 400 EUR/an (142 lei/luna) sub forma:
1) unei majorari salariale sau prime in ``cash``;
2) unei pensii facultative oferite de companie conform regimului vechi de deductibilitate (inainte de 1 ianuarie 2011);
3) unei pensii facultative oferite de companie conform regimului actual de deductibilitate (de la 1 ianuarie 2011).



Citeşte mai multe despre:    Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania    Pensii private    Pensii 2011    Pensii private facultative    APAPR

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 3 iulie 2019
03 Jul 2019 | 1254

A fost stabilit comisionul de administrare pentru fondurile de pensii administrate privat
01 Mar 2019 | 1128

Norma A.S.F: comision pentru administrarea fondurilor de pensii private
01 Mar 2019 | 753

Monitorul Oficial din data de 04 mai 2017
04 May 2017 | 1463

Monitorul Oficial din data de 03 mai 2017
03 May 2017 | 1276

Monitorul Oficial din data de 02 mai 2017
02 May 2017 | 1374



Articole Juridice

Cele mai importante 7 modificari aduse de O.U.G. nr. 82/2017
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Nivelul minim al capitalului social necesar societatii de administrare a investitiilor pentru administrarea de fonduri de pensii private
Sursa: Juridice.ro