din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3838 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Elena Udrea: In sfarsit, Guvernul a aprobat proiectul de lege a turismului. Vezi principalele noutati aduse

Elena Udrea: In sfarsit, Guvernul a aprobat proiectul de lege a turismului. Vezi principalele noutati aduse

  Publicat: 20 Mar 2011       2377 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
In sfarsit, astazi, Guvernul a aprobat proiectul de lege a turismului si, de asemenea, l-a trimis spre dezbatere si aprobare, in regim de urgenta, in Parlamentul Romaniei.

Consiliul European este termenul folosit pentru a denumi intalnirile periodice ale Sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Organ de stat sau al unitatii administrativ-teritoriale care actioneaza in regim de putere publica pentru satisfacerea unui interes public.
Puterile publice existente in stat.
Reprezinta o circumstanta atenuanta cand infractiunea a fost savarsita sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii,
Reprezinta o circumstanta atenuanta cand infractiunea a fost savarsita sub stapanirea unei puternice tulburari sau emotii,
Act adoptat de organele de stat,
Totalitate a actiunilor: primire, pastrare, evidenta, manuire, eliberare, care compun activitatea de administrare,
Ansamblul drepturilor si obligatiilor avand valoare economica, apartinand unei persoane fizice sau unei persoane juridice.

Acest proiect este extrem de asteptat de industria de profil si este un proiect l-a care m-am angajat, din primul an al mandatului meu de ministru al Turismului, la care am lucrat impreuna cu specialistii din minister, cu reprezentantii industriei de profil. A fost dezbatut luni de zile, cu societatea civila, cu Consiliul Consultativ al ministerului, astfel ca, astazi, pot spune ca toti cei care au avut si au interes, si l-au manifestat, fata de prevederile acestei legi, au putut sa cunoasca proiectul nostru si au putut sa-si exprime punctele de vedere, unele dintre acestea fiind si preluate. Era nevoie de o lege a turismului, pentru ca reglementarile referitoare la turism se regasesc astazi in nenumarate acte normative, emise de-a lungul mai multor ani, in asa fel incat este foarte greu sa poti sa-ti faci o imagine unitara asupra cadrului legislativ referitor la turism, lucru care se vede negativ in felul in care functioneaza turismul romanesc.



Aceasta lege aduce o limpezire, o lamurire a atributiilor legate de dezvoltarea, promovarea turismului, intre autoritatea publica centrala, intre autoritatile publice locale, si stabileste pentru fiecare dintre acestea care este rolul in dezvoltarea turismului, in dezvoltarea infrastructurii turismului, organizarea statiunilor turistice, in promovarea turismului romanesc. Intre noutatile pe care legea turismului le aduce pentru turismul romanesc este aceea ca acorda o atentie deosebita diferitelor ramuri de turism. Avem capitole separate pentru diferitele tipuri de turism, cel mai important fiind acela referitor la turismul de litoral. Turismul de litoral este o provocare, continua sa fie o provocare de 20 de ani, o mare provocare pentru cei care gestioneaza turismul romanesc, si fara o reglementare coerenta si speciala, este evident ca nu vom putea rezolva problemele pe care litoralul romanesc le are si pe care si le-a creat in decursul ultimelor 20 de ani.



Prin lege, sezonul turistic incepe la 1 mai si se termina la 1 octombrie, sezonul turistic estival. Toti operatorii au obligativitatea, sub sanctiuni ferme, prevazute, de a avea deschisa activitatea pe durata acestui sezon. Se instituie obligativitatea de a avea structurile de cazare turistica, structurile de primire turistica, fie cu functiuni de cazare, fie cu functiuni de alimentatie publica, reabilitate, in asa fel incat sa asigure un peisaj optim, atragator, si un fond construit care sa fie de natura a incanta si de a atrage turistii pe litoralul romanesc. De asemenea, avem obligativitatea, in ceea ce priveste administrarea plajelor turistice, ca cei care astazi au dreptul de administrare, si anume Ministerul Mediului, prin Directia Apelor Dobrogea Litoral, sa permita utilizarea plajelor turistice numai catre si pentru operatorii de turism din statiunea de pe litoral, pentru ca este o vesnica problema faptul ca hotelierii de pe litoral nu ajung sa aiba in folosinta, in timpul sezonului, plaja pe care s-o puna la dispozitia turistilor pe care ii cazeaza.



O alta prevedere noua se refera la infiintarea parcurilor turistice. De asemenea, prin aceasta lege, se infiinteaza asociatiile de dezvoltare si promovare turistica la nivel regional. De fapt este o reglementare a acestor asociatii, care astazi functioneaza dealtfel, dar vor avea un cadru special legislativ. De asemenea, se instituie posibilitatea sau obligativitatea, ca prin hotarare de guvern, emisa ulterior aprobarii acestei legi a turismului, sa se infiinteze o entitate speciala care sa se ocupe de promovarea turismului romanesc. O entitate care va avea un conducator, numit de catre ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, dar care se va crea prin participarea atat a reprezentantilor guvernului, a autoritatii publice locale, dar mai ales a industriei de profil. Cream, de asemenea, un sistem propriu de gestiune si analiza a informatiilor utile in turism, pentru ca astazi, asa cum se stie, functionam cu informatii date prin Institutul National de Statistica, informatii pe care nu le consideram deloc relevante pentru realitatile din turism, din prezent.



Se instituie o taxa hoteliera de 1% si se dispune ca aceasta taxa, incasata de administratia locala, sa se imparta in cote egale, 50%-50% ,pentru activitati de promovare turistica si proiecte de dezvoltare a infrastructurii turistice, din statiunea sau din localitatea respectiva.



Elementele de patrimoniu turistic se vor inscrie in Registrul general al patrimoniului turistic, care si detinut si administrat la MDRT. Dam posibilitatea de a se reclasifica statiunile balneare. In Romania, in ultimii ani, au disparut statiunile balneare, clasificate ca atare. Prin aceasta lege, cream cadrul si dam criteriile dupa care statiunile turistice in care exista resurse balneoclimaterice sa fie definite, asa cum se intampla si in trecut. Este o lege, care spunem noi, va reusi sa reglementeze turismul romanesc, ii va da o coordonare si, in viitorul apropiat, va putea sa aseze drumul acestui sector - turismul romanesc, asa cum ne straduim sa incercam s-o facem de doi ani de zile



Citeşte mai multe despre:    Elena Udrea    Legea turismului    Turism    Parc turistic    Taxa hoteliera    Hotel    Registrul general al patrimoniului turistic

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Reuniunea Consiliului Director al Forumului National pentru implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii
27 Sep 2011 | 1689

Senatul Romaniei a adoptat Ziua Libertatii Romaniei si Legea Turismului
15 Jun 2011 | 2910

Guvern a aprobat Legea privind cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor (legea fatadelor)
21 Mar 2011 | 3652

Guvernul a aprobat primul pachet din Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii
18 Mar 2011 | 1792

Modificari privind amenajarea teritoriului: PUZ derogator de la planul de urbanism general pentru o suprafata de 1000 de metri
03 Feb 2011 | 6319