din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1995 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Drept Penal » Primirea intr-o unitate penitenciara a unei persoane private de libertate si activitatile generate de aceasta situatie

Primirea intr-o unitate penitenciara a unei persoane private de libertate si activitatile generate de aceasta situatie

  Publicat: 21 Aug 2012       4329 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Penal  


In conformitate cu Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, modificata si completata, persoanele private de libertate sunt primite in locurile de detinere cu dosare individuale, in baza mandatului de executare a pedepsei inchisorii sau detentiunii pe viata ori a mandatului de arestare preventiva sau a ordonantei de retinere.

Fapta care constituie, dupa caz, potrivit legii penale: a) o modalitate de savarsire a unor infractiuni cum ar fi ;nerespectarea regimului armelor si munitiilor, .
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Tot ceea ce un lucru produce in mod periodic, fara ca substanta sa sa scada.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Reprezinta o faza a procesului penal, constand in activitatea desfasurata de organele de urmarire penala
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Linie reala sau conventionala care desparte teritoriul a doua stste;
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
1. In dreptul civil, vezi Contract de mandat, Procura, Reprezentare.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.

PProcedura urmata la primirea intr-o unitate penitenciara (centru de reeducare, penitenciar de minori si tineri, penitenciar, penitenciar spital) a persoanelor private de libertate consta in: verificarea identitatii si documentelor de incarcerare, efectuarea consultului medical, informarea persoanei private de libertate cu privire la o serie de documente care reglementeaza cadrul legal executional-penal, intocmirea documentelor operative cu ocazia primirii in penitenciar si repartizarea persoanei private de libertate la camerele de detinere . In cazul penitenciarelor spital repartizarea persoanelor se face la salon, conform recomandarii medicului de garda.

Stabilirea regimului de executare al persoanelor private de libertate se realizeaza in termen de cel mult 30 de zile de la primirea in locul de detinere, iar in cazuri exceptionale perioada se poate prelungi cu maximum 10 zile .

In acest context, pana la stabilirea regimului de executare a pedepsei, persoana in cauza beneficiaza de un numar de 4 vizite lunar si poate primi lunar un pachet cu produse alimentare in greutate de maximum 10 kg, la care se poate adauga o cantitate de maximum 6 kg de fructe si legume, precum si o cantitate de maximum 20 litri de apa minerala si/sau bauturi racoritoare (temei legal: prevederile OMJ nr. 2714/C/2008).

In vederea vizitarii persoanelor private de libertate, membrii de familie ai acestora sau alte persoane trebuie sa-si anunte intentia de a efectua vizita, telefonic, prin e-mail sau direct la sediul penitenciarului, in timpul programului de lucru al sectorului de acordare a drepturilor la pachet si vizita, inainte de data prezentarii.

In cazul in care sunt respectate toate cerintele legale, lucratorul desemnat din cadrul sectorului de acordare a drepturilor la pachet si vizite, va comunica solicitantului data si ora pentru efectuarea unei vizite cu durata de pana la 2 ore (temei legal: art. 4 din OMJ nr. 2714/C/2008, art. 3 din Decizia 448 din 06.07.2010).

In ceea ce priveste vizitele cu aparatorul, persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate au dreptul de a primi oricand, in conditii de confidentialitate, vizite ale acestuia. Mentionam ca aceste vizite se acorda in afara drepturilor prevazute de art. 4 din OMJ nr. 2714/C/2008 (temei legal: art. 48 alin. (5) din Legea nr. 275/2006, art. 46 alin (1) si (2) si art. 49 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006).

Ascultarea (audierea) persoanelor private de libertate in incinta locurilor de detinere se poate face de catre reprezentanti ai structurilor Ministerului Administratiei si Internelor, in baza delegatiei semnate de procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala in cauza ori, dupa caz, de catre sefii Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, inspectoratelor de politie judetene, directorul general al Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, al Directiei Generale Anticoruptie, precum si de conducatorii structurilor teritoriale cu functie de reprezentare la nivel de sef birou, avizata de directorul penitenciarului.

De asemenea, ascultarea persoanelor private de libertate in incinta locurilor de detinere se poate face si de catre: procuror - in exercitarea atributiilor de serviciu, senatori sau deputati ai Parlamentului Romaniei si europarlamentari - cu imputernicire din partea comisiei din care fac parte, reprezentantii serviciilor de probatiune - in exercitarea atributiilor de serviciu, avocatul unei alte persoane - care justifica un interes legitim, in baza imputernicirii date in conformitate cu contractul de asistenta avocatiala.

Ascultarea persoanelor private de libertate in aceste situatii se face in conditii de confidentialitate. (temei legal: art. 206 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 275/2006)





Citeşte mai multe despre:    Legea 275/2006    Penitenciar    Executarea pedepselor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Pastrati-va si protejati-va salariatii! Veti avea din nou nevoie de ei!
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Conditiile liberarii conditionate � consideratii de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Consimtamantul inculpatului la prestarea unei munci in folosul comunitatii inainte de stabilirea vinovatiei � intre protectia impotriva muncii fortate si antepronuntarea judecatorului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului
Sursa:

Accesul la justitie. Asistenta judiciara (gratuita) prin avocat
Sursa: UNBR



Jurisprudenţă

CEDO: Flaminzeanu impotriva Romaniei. Dreptul la instruire
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Erlich si Kastro impotriva Romaniei. Libertatea de religie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Dirjan si Stefan impotriva Romaniei. Tratamente inumane
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Ciupercescu impotriva Romaniei
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Decizia nr. 90/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 31 din Legea nr. 293/2004
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei