Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Pensiile private obligatorii vs. Pensiile private facultative

Pensiile private obligatorii vs. Pensiile private facultative

  Publicat: 01 Jan 2008       4849 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Comercial  


Pensiile private obligatorii (pilonul I) implica practic transferarea unei parti contributiei catre sistemul de pensii dintre sistemul de pensii administrat de catre stat, catre sistemul privat.

Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Suma care se plateste periodic de catre titulsrul unei obligatii legale de
Persoana care a implinit varsta de 18 ani.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Impozitele pe venit sunt acele impozite la care platitorul (una si acceesi persoana cu suportatorul) sunt persoana fizica sau juridica care realizeaza venit.
Persoana care a implinit varsta de 18 ani.
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Suma care se plateste periodic de catre titulsrul unei obligatii legale de
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Practic, fiecare salariat in varsta de pana la 35 de ani va trebui sa vireze 2% din contributiile de pensii (procentul va creste pana la 6% in urmatorii 8 ani). Virarea se va face fara costuri suplimentare pentru angajat sau angajator . In plus, angajatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani pot participa pe baze optionale proprii la pilonul II.

Pensiile private facultative (pilonul III) reprezinta o pensie suplimentara optionala creata prin contributia angajatului si al carei scop este cresterea veniturilor la pensie . Avantajul major pentru angajat (si chiar si pentru angajator) deriva din deductibilitatea fiscala limitata la 400 de EUR (cumulat pentru angajat si angajator) a contributiilor. Deductibilitatea consta in scaderea contravalorii primelor virate in limita a 200 de EUR din impozitul pe venit.

Un alt avantaj major deriva din administrarea profesionista a banilor si multiplicarea acestora de catre societatea administrator, practic in acest fel se genereaza un fenomen de economisire fortata prin care contribuabilul cotizeaza regulat, societatea administrator investeste si multiplica banii, iar incepand cu data iesirii la pensie contribuabilul va beneficia treptat de sumele astfel economisite printr-un adaos suplimentar la pensie .

Principala asemanare intre cele doua categorii de pensii o reprezinta faptul ca ambele reprezinta o alternativa la sistemul de pensii administrat de stat si are o componenta proactiva, prin care sumele colectate de administratori sunt investite, urmand sa creasca valoarea pensiei primite daca randemantul obtinut de administrator este mare.

Deosebirile pornesc de la caracterul obligatoriu pentru angajatii de pana in 35 de ani al pensiei private obligatorii; in acelasi timp toti noii angajati care se angajeaza pentru prima oara (si bineinteles au varsta sub 35 de ani) vor adera in mod obligatoriu. In acelasi timp, aderarea la o pensie facultativa nu este obligatorie pentru nimeni, insa este recomandata pentru ca poate genera o crestere a veniturilor dupa pensionare.

O alta deosebire porneste de la intervalul limitat in timp in care se poate adera la o pensie obligatorie - in timp ce pentru o pensie facultativa nu exista un interval in care trebuie semnata adeziunea.
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si JustitieŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...

Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor
Lege nr. 140 din 17 mai 2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati int ...

Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii Pu ...