Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Drept Succesoral » Rezerva succesorala si cotitatea disponibila

Rezerva succesorala si cotitatea disponibila

  Publicat: 01 Jan 2008       23761 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Succesoral  


Legea noastra civila nu da o definitie explicita notiunii de rezerva succesorala, insa din analiza textelor Codului civil prevazute sub titlul “Despre partea disponibila a bunurilor” (art. 841-855 si art. 939-941 Cod civil),

Legea pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor
Ansamblul bunurilor, drepturilor si obligatiilor care alcatuiesc patrimoniul lasat de defunct.
Parte a mostenirii, indisponibilizata de lege in favoarea unor anumite categorii de mostenitori, rezervatori, in sensul ca nu poate fi micsorata nici prin acte intre vii cu titlu gratuit, donatii, nici prin testament.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Parte a mostenirii, indisponibilizata de lege in favoarea unor anumite categorii de mostenitori, rezervatori, in sensul ca nu poate fi micsorata nici prin acte intre vii cu titlu gratuit, donatii, nici prin testament.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Este acel act juridic prin care o persoana (testatorul) dispune de patrimoniul sau, in tot sau in parte, dupa incetarea sa din viata.
Parte a mostenirii, indisponibilizata de lege in favoarea unor anumite categorii de mostenitori, rezervatori, in sensul ca nu poate fi micsorata nici prin acte intre vii cu titlu gratuit, donatii, nici prin testament.
precum si din analiza art. 2 din Legea 319/1944 putem sa dam o definitie notiunii de rezerva succesorala, respectiv a acelei parti din patrimoniul succesoral pe care legea o “rezerva” anumitor categorii de mostenitori legali, si, respectiv a partii de care de cuius poate dispune in mod liber, fara ingradiri, sub forma unor liberalitati ori prin exheredarea anumitor mostenitori legali.


Potrivit art. 841 Cod civil : “Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului, daca la moarte lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste o a patra parte, daca lasa trei sau mai multi copii”, iar potrivit art. 2 din Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor: “liberalitatile facute de sotul predecedat nu vor putea trece peste jumatate din drepturile prevazute la art. 1 in favoarea sotului supravietuitor”. De asemenea, art. 843 Cod civil prevede ca : “Liberalitatile, prin acte intre vii sau prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor, daca in lipsa de descendenti, defunctul lasa tata si mama sau peste trei sferturi, daca la sa numai pe unul din parinti”.


Putem defini rezerva succesorala ca fiind acea parte din patrimoniul celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul n virtutea legii, impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati facute in timpul vietii (donatii) si/sau prin dispozitii testamentare pentru cauza de moarte (legate sau exheridari).


Cotitatea disponibila (“partea disponibila a bunurilor”) este parte a patrimoniului care excede rezervei succesorale si de care se poate dispune fara restrictie pe calea liberalitatilor (donatii sau dispozitii testamentare) .


Asadar rezerva este o parte indisponibila a mostenirii, in sensul ca cel care lasa mostenirea nu poate dispune de ea prin liberalitati. Rezerva trebuie asigurata mostenitorului indreptatit in plina proprietate, fara a fi lipsit de atributul dispozitiei, in sensul ca ar putea fi suplinita prin acordarea uzufructului.


In masura in care de cuius are mostenitori legali rezervativi si daca de cuius a facut acte de dispozitie asupra patrimoniului sau prin dispozitii testamentare sau donatii, masa succesorala se va constitui din doua parti complementare – rezerva succesorala a mostenitorilor rezervativi ce li si cuvine independent de vointa lui de cuius si cotitatea disponibila, in privinta caruia dreptul de dispozitie al testatorului nu este limitat, vointa sa fiind suverana.


Se impune precizarea ca si in cazul in care testamentul lipseste, institutia rezervei functioneaza in privinta donatiilor facute de de cuius in timpul vietii, urmand a se stabili daca aceste donatii au incalcat rezerva succesorala. De asemenea, institutia rezervei nu protejeaza pe rezervatari doar de tertele persoane straine de mostenire, ci ii protejeaza si impotriva altor mostenitori legali sau chiar rezervatari, in favoarea carora defunctul ar putea sa faca liberalitati excesive, afectand dreptul la rezerva al celorlalti mostenitori rezervatari. De exemplu, daca de cuius ar avea doi copii, el ar putea sa lase intreaga avere unuia dintre acestia sau unui frate al sau, procurand un avantaj celui in favoarea caruia dispune. Insa legea I-a limitat defunctului posibilitatea de avantajare doar la cuantumul cotitatii disponibile, rezerva ramanand intangibila chiar si in cazul liberalitatilor facute in favoarea mostenitorilor rezervatari .

Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Carantina nelegala. Ordonanta presedintiala privind incetarea de indata a masurii carantinarii institutionalizate
Pronuntaţă de: Judecatoria BAIA MARE - SENTINTA CIVILA NR. 3787- Sedinta publica din 18 iunie 2020

Mandatul dat in calitate de asociat unic si administrator al societatii, care vizeaza intreaga activitate comerciala a societatii are natura comercia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2003 din 7 noiembrie 2019

Conflict de interese. Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr. 69/RC din 20 februarie 2020Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG privind unele masuri pentru implementarea proiectelor cu finantare din fonduri europene in vederea evitarii riscului de dezangajare pentru perioad
Ordonanta de urgenta nr. 101/2020 privind unele masuri pentru implementarea proiectelor cu finantare ...

Legea nr. 87/2020 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991
Legea nr. 87/2020 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 ...

OUG 99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea unor acte normative si prorogarea unor termene
Ordonanta de urgenta nr. 99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea unor acte normative si pr ...