Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Modalitati de reducere a capitalului social

Modalitati de reducere a capitalului social

  Publicat: 01 Jan 2008       24609 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Comercial  


1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Potrivit dispozitiilor art. 207 alin. 1 din Legea 30/1991 privind societatile comerciale republicata, o societate comerciala are la dispozitie trei posibilitati pentru reducerea capitalului social :

Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Legea privind Societatile comerciale
Act adoptat de organele de stat,
Suma inscrisa pe un titlu de credit sau o valoare mobiliara.
Act adoptat de organele de stat,
Persoana care singura ori impreuna cu alte persoane, detine sau este proprietar de actiuni sau alte valori mobiliare,
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Timp calendaristic de-a lungul caruia obiectele muncii parcurg, intr-o veriga structurala, toate etapele procesului de productie, incepand cu momentul intrarii in veriga respectiva si pana in momentul iesirii acestuia in forma finita.
Organ colectiv format din totalitatea (ori majoritatea, dupa caz) membrilor asociati si care reprezinta vointa societatii.
micsorarea numarului de actiuni;
reducerea valorii nominale a actiunilor;
dobandirea propriilor actiuni urmata de anularea lor.

Reducerea capitalului social se mai poate si face prin :
scutirea totala sau partiala a actionarilor de varsamintele datorate;
restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune;
alte procedee prevazute de lege.

Cu privire la ultimele trei modalitati prezentate nu avem suficiente date referitoare la societatea comerciala care face obiectul raspunsului si prin urmare nu ne putem pronunta daca vreuna din aceste modalitati poate fi aplicata in cazul dvs. In aceste conditii, ne vom opri asupra celor trei situatii generale de reducere a capitalului social prevazute de art. 207 alin. 1 din Legea 31/1990 .

In general, reducerea capitalului social prin reducerea valorii nominale a actiunilor se face in situatia in care capitalul social existent se dovedeste prea mare fata de nevoile societatii. In acest caz, este necesara o hotarare a adunarii generale prin care sa se stabileasca faptul ca va avea loc o reducere a capitalului social, faptul ca reducerea se va face prin micsorarea valorii nominale a actiunilor, precum si noua valoare nominala a actiunilor si reducerea activului social real.

Reducerea capitalului social prin micsorarea numarului de actiuni se realizeaza prin instrainarea unui numar de actiuni corespunzatoare valorii activului real care urmeaza a fi vandut. In acest caz, este necesara o hotarare a adunarii generale prin care actionarii hotarasc cu privire la reducerea capitalului social prin reducerea numarului de actiuni, la noul numar de actiuni si reducerea activului social real. Acest procedeu prezinta insa dezavantajul ca actionarii care au un numar redus de actiuni risca sa piarda calitatea de actionar .

Reducerea capitalului social prin dobandirea propriilor actiuni urmata de anularea lor presupune o procedura mai complexa si mai de lunga durata . Astfel, este necesara o adunare generala extraordinara care sa stabileasca modalitatea de dobandire, numarul maxim de actiuni ce urmeaza a fi dobandite, contravaloarea lor maxima si minima si perioada efectuarii operatiunii. Se pot dobandi numai actiunile integral libere si numai in cazul in care capitalul social subscris este integral varsat.
Valoarea actiunilor proprii, dobandite de societate, inclusiv a celor aflate in portofoliul sau, nu poate depasi 10% din capitalul social subscris.

Conform art. 113 lit. g Legea nr. 31/1990, prin orice modalitate s-ar realiza reducerea capitalului social, presupunand o modificare a actului constituitv, hotararea se poate lua numai prin organizarea unei Adunari Generale Extraordinare.
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si JustitieŞtiri Juridice
Legislaţie

Legea 283/2022 privind modificarea Codului muncii si a Codului administrativ
Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a O ...

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...

Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor
Lege nr. 140 din 17 mai 2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati int ...