Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Modalitati de reducere a capitalului social

Modalitati de reducere a capitalului social

  Publicat: 01 Jan 2008       22184 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Drept Comercial  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Potrivit dispozitiilor art. 207 alin. 1 din Legea 30/1991 privind societatile comerciale republicata, o societate comerciala are la dispozitie trei posibilitati pentru reducerea capitalului social :

Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Legea privind Societatile comerciale
Act adoptat de organele de stat,
Suma inscrisa pe un titlu de credit sau o valoare mobiliara.
Act adoptat de organele de stat,
Persoana care singura ori impreuna cu alte persoane, detine sau este proprietar de actiuni sau alte valori mobiliare,
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Timp calendaristic de-a lungul caruia obiectele muncii parcurg, intr-o veriga structurala, toate etapele procesului de productie, incepand cu momentul intrarii in veriga respectiva si pana in momentul iesirii acestuia in forma finita.
Organ colectiv format din totalitatea (ori majoritatea, dupa caz) membrilor asociati si care reprezinta vointa societatii.
micsorarea numarului de actiuni;
reducerea valorii nominale a actiunilor;
dobandirea propriilor actiuni urmata de anularea lor.

Reducerea capitalului social se mai poate si face prin :
scutirea totala sau partiala a actionarilor de varsamintele datorate;
restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune;
alte procedee prevazute de lege.

Cu privire la ultimele trei modalitati prezentate nu avem suficiente date referitoare la societatea comerciala care face obiectul raspunsului si prin urmare nu ne putem pronunta daca vreuna din aceste modalitati poate fi aplicata in cazul dvs. In aceste conditii, ne vom opri asupra celor trei situatii generale de reducere a capitalului social prevazute de art. 207 alin. 1 din Legea 31/1990 .

In general, reducerea capitalului social prin reducerea valorii nominale a actiunilor se face in situatia in care capitalul social existent se dovedeste prea mare fata de nevoile societatii. In acest caz, este necesara o hotarare a adunarii generale prin care sa se stabileasca faptul ca va avea loc o reducere a capitalului social, faptul ca reducerea se va face prin micsorarea valorii nominale a actiunilor, precum si noua valoare nominala a actiunilor si reducerea activului social real.

Reducerea capitalului social prin micsorarea numarului de actiuni se realizeaza prin instrainarea unui numar de actiuni corespunzatoare valorii activului real care urmeaza a fi vandut. In acest caz, este necesara o hotarare a adunarii generale prin care actionarii hotarasc cu privire la reducerea capitalului social prin reducerea numarului de actiuni, la noul numar de actiuni si reducerea activului social real. Acest procedeu prezinta insa dezavantajul ca actionarii care au un numar redus de actiuni risca sa piarda calitatea de actionar .

Reducerea capitalului social prin dobandirea propriilor actiuni urmata de anularea lor presupune o procedura mai complexa si mai de lunga durata . Astfel, este necesara o adunare generala extraordinara care sa stabileasca modalitatea de dobandire, numarul maxim de actiuni ce urmeaza a fi dobandite, contravaloarea lor maxima si minima si perioada efectuarii operatiunii. Se pot dobandi numai actiunile integral libere si numai in cazul in care capitalul social subscris este integral varsat.
Valoarea actiunilor proprii, dobandite de societate, inclusiv a celor aflate in portofoliul sau, nu poate depasi 10% din capitalul social subscris.

Conform art. 113 lit. g Legea nr. 31/1990, prin orice modalitate s-ar realiza reducerea capitalului social, presupunand o modificare a actului constituitv, hotararea se poate lua numai prin organizarea unei Adunari Generale Extraordinare.Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.
Jurisprudenţă

Decizia CCR nr. 657/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a sintagmei "pe baza de abonament" - Legea 1/2011
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect p
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

RIL - Decizia ICCJ 2/2019 - tribunalele specializate sunt competente sa solutioneze apelurile in cererile formulate in procedura executarii silite in
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si JustitieŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG nr. 73/2019 privind siguranta feroviara
Ordonanta de urgenta nr. 73/2019 privind siguranta feroviara ...

Contract colectiv de munca 2019-2021 in sectorul bugetar sanatate
Contract colectiv de munca la Nivel de Sector Bugetar Sanatate pe anii 2019-2021, inregistrat la M.M ...

Legea nr. 233/2019 pentru modificarea Legii 190/2019 privind punerea in aplicarea a Regulamentului GDPR
Legea nr. 233/2019 pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 190/2018 privind masuri de pune ...