Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Drept Comercial » Distributia exclusiva si restrictionarea vanzarilor pasive

Distributia exclusiva si restrictionarea vanzarilor pasive

  Publicat: 02 Jul 2020       1286 citiri       Sursa: Consiliul Concurentei - Ghidul privind intelegerile verticale        Secţiunea: Drept Comercial  


Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Distributia exclusiva reprezinta acel acord in care furnizorul accepta sa-si vanda produsele unui singur distribuitor, in vederea revanzarii pe un teritoriu determinat.


Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Persoana calificata sa distribuie ceva, calificata sa distribuie ceva.
Masura a importantei relative a unei intreprinderi, in interiorul unei ramuri de activitate sau al unei piete date, raportata la productie, la vanzari sau la capacitatea ansamblului intreprinderilor din aceasta ramura sau de pe aceasta piata.
Contract de depozit asimilat cu depozitul necesar, avand ca obiect bunurile aduse de calatori in hoteluri, moteluri, hanuri etc.
(termen CNA). Orice persoana care constituie si pune la dispozitie publicului o oferta de servicii de programe pe cale radioelectrica terestra sau prin satelit,
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Reprezinta creantele fata de clientii incerti, rau platnici, dubiosi sau aflati in litigiu.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra libertatii persoanei,
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.

In cadrul distributiei exclusive, se permite interzicerea vanzarilor active de catre un distribuitor in afara teritoriului stabilit prin acord, in situatia in care cota de piata a furnizorului si a distribuitorului (luate individual) nu depaseste 30%.


Prin vanzarea activa se intelege acea vanzare care se realizeaza prin abordarea activa a clientilor de catre distribuitori. Aceasta se poate face, de exemplu, prin: corespondenta cu caracter publicitar directa sau vizite; abordarea activa a unei clientele determinate sau a unor clienti dintr-un teritoriu specific, alocat in mod exclusiv unui alt distribuitor, prin intermediul reclamei si al publicitatii in mass media sau prin alte mijloace de promovare, destinate grupului respectiv de clienti sau clientilor din teritoriul dat; stabilirea unui depozit sau al unui punct de vanzare in teritoriul exclusiv al altui distribuitor .


In cazul vanzarii pasive, clientul este cel care solicita produsul/serviciul distribuitorilor, acestia din urma avand un rol pasiv in procesul de vanzare.


Spre deosebire de restrictionarea vanzarilor active, interzicerea vanzarilor pasive, constituie o restrictie grava, cu efecte anticoncurentiale majore si nu poate beneficia de exceptarile pe categorii aplicabile intelegerilor verticale.


Aceasta restrictie grava este legata de impartirea pietei pe teritorii sau pe clienti . Impartirea pietei poate fi fie rezultatul unei obligatii directe (ex. obligatia de a nu revinde anumitor clienti sau unor clienti situati pe anumite teritorii ori obligatia de a retransmite altor distribuitori comenzile acestor clienti), fie rezultatul unor masuri indirecte menite sa descurajeze distribuitorul sa revanda acestor clienti (ex. refuzarea sau diminuarea bonusurilor sau a remizelor, refuzul de a livra, reducerea volumului livrarilor sau limitarea volumului livrarilor la cererea aferenta teritoriului sau grupului de clienti alocat, amenintarea cu denuntarea acordului, aplicarea unui pret mai mare pentru produsele care urmeaza sa fie exportate, limitarea proportiei vanzarilor care pot fi exportate sau obligatiilor de transfer al profitului).


Aceste practici sunt si mai restrictive atunci cand sunt asociate cu punerea in aplicare de catre furnizor a unui sistem de monitorizare a destinatiei efective a produselor furnizate, cum ar fi utilizarea unor etichete sau serii diferentiate, dar si de sanctiuni in cazul nerespectarii acestora.


Astfel de obligatii, directe sau indirecte, de interzicere a vanzarilor pasive, care au ca rezultat impartirea pietelor, sunt interzise de legislatia in domeniul concurentei, fiind considerate nocive pentru un mediu concurential normal prin insusi obiectul lor, iar efectele lor pe pietele afectate nu sunt necesar a fi demonstrate.

Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Venituri care nu intra in categoria „veniturilor din alte surse” si care sunt supuse platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 506/20.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Anulare hotarari de consiliu local prin care s-au aprobat rectificari bugetare si/sau virari de credite bugetare in competenta consiliului local fara
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1713 din 24.09.2018 a Curtii de Apel GalatiŞtiri Juridice
Legislaţie

Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021
Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I ...

OUG 68/2021 pentru eliberarea, verificarea si acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID
ORDONANTA DE URGENTA nr. 68 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor masuri pentru punerea in aplica ...

Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile impleme
Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de com ...