Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Drept Fiscal » TVA: O noua declaratie privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunur

TVA: O noua declaratie privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunur

  Publicat: 17 Apr 2008       18594 citiri       Sursa: Avocatnet.ro        Secţiunea: Drept Fiscal  


Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Incepand cu operatiunile desfasurate in primul trimestru al acestui an, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor declara livrarile/achiztiile intracomunitare de bunuri folosind noul model al Declaratiei recapitulative 390 VIES.

Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
A fost promulgat la 11.09.1865
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
(comunitate de bunuri) Regim stabilit de lege sau prin invoiala partilor cu privire la bunurile lor.
Document justificativ care sta la baza operatiunilor de vanzare - cumparare, emisa de catre furnizor si care cuprinde:
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Denumire data monedei unice europene.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.


Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a aprobat, prin Ordinul nr. 552/2008, noul model al Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri - Declaratia 390 VIES.

Ordinul ANAF nr. 552/2008 a fost publicat in in Monitorul Oficial, Partea I nr. 294 din 15 aprilie 2008.

Potrivit actului normativ, noua Declaratie 390 va fi utilizata incepand cu operatiunile desfasurate in trimestrul I al anului 2008, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care au efectuat livrari si/sau achizitii intracomunitare de bunuri, precum si livrari si achizitii de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, asa cum sunt definite in titlul VI Codul Fiscal.

OANAF nr. 552/2008 a fost elaborat pe fondul schimbarilor legislative in domeniul fiscal, aduse de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 106/2007, care se aplica de la 1 ianuarie 2008.

Printre reglementarile introduse de OUG nr. nr. 106/2007 se numara si noi prevederi in materie de TVA, care vizeaza regulile privind exigibilitatea taxei pentru livrari si respectiv achizitiile intracomunitare de bunuri .

Astfel, OUG nr. 106/2007 a prevazut ca, atat in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa, cat si in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15 zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.

Prin exceptie, exigibilitatea taxei intervine la emiterea facturii, daca factura este emisa inainte de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.

Declarare trimestriala


Declaratia 390 VIES trebuie depusa trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor depune declaratia numai in trimestrul de raportare in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru livrarile/achizitiile intracomunitare, precum si pentru livrarile si achizitiile in cadrul unei operatiuni triunghiulare efectuate.

Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri trebuie completata cu ajutorul programului de asistenta elaborat de ANAF si se depune:
- la registratura organului fiscal competent;
- la posta, prin scrisoare recomandata;
- prin completare, pe pagina de web a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Formularul se editeaza in doua exemplare, din care unul trebuie depus la unitatea fiscala impreuna cu suportul electronic, iar celalalt se pastreaza de catre persoana impozabila.

Din 2010, tranzactiile intracomunitare vor fi declarate lunar

Comisia Europeana a adoptat, la sfarsitul lunii martie, propunerile de modificare a Directivei 112/2006 (Directiva TVA) si a Regulamentului nr. 1798/2003 privind cooperarea administrativa in domeniul TVA care prevad accelerarea colectarii si a schimbului de informatii referitoare la tranzactiile intracomunitare si care se vor aplica din 2010.

Reglementarile prevad armonizarea si reducerea perioadei de declarare a tranzactiilor intracomunitare care implica furnizarea de bunuri si prestarea de servicii in cadrul Comunitatii, la o luna.

De asemenea, colectarea lunara a informatiilor se va aplica si in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii . In acest sens, cumparatorii sau clientii care efectueaza tranzactii cu o valoare mai mare de 200 de mii de euro intr-un an calendaristic vor fi obligati sa depuna declaratii lunare. Acest prag a fost stabilit pentru a evita impunerea celor care efectueaza astfel de operatiuni ocazional sau de o valoare mica, dupa cum sustine Executivul european.
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Hotarare AGA dividende. Vointele individuale ale asociatilor, prin manifestarea lor in adunarea generala, devin o vointa colectiva, care constituie vo
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia a II-a civila Decizia nr. 48/2020

Hotararea CEDO din 3 martie 2020 in Cauza Convertito si altii impotriva Romaniei. Cererea priveste anularea diplomelor de licenta
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Actiunea in angajarea raspunderii delictuale a unor autoritati publice, ca urmare a refuzului acestora de emite o hotarare de Guvern
Pronuntaţă de: ICCJ, Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2204 din 26 noiembrie 2019Ştiri Juridice
Legislaţie

Legea nr. 208/2020 privind modificarea si completarea unor acte normative
Legea nr. 208/2020 privind modificarea si completarea unor acte normative ...

Legea nr. 372/2005, Republicata si actualizata 2020, privind performanta energetica a cladirilor
Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor Republicata si actualizata 2020 ...

Legea nr. 84/1998. Republicata si actualizata 2020, privind marcile si indicatiile geografice
Legea nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice Republicata si actualizata 2020 ...