Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Dreptul Proprietatii Intelectuale » Internetul si drepturile de autor .Fotografia

Internetul si drepturile de autor .Fotografia

  Publicat: 09 May 2008       10721 citiri       Sursa: modeldecontract.ro        Secţiunea: Dreptul Proprietatii Intelectuale  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe
Fotografia este poate unul dintre principalele elemente prin care se da continut unui site web. Exploatarea unei opere prin intermediul internetului este o forma de comunicare publica conform definitiei din art.15 din Legea 8/1996.

Participant la savarsirea unei infractiuni,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Scrisoare ce urmeaza unei oferte lansate de furnizor prin care clientul solicita livrarea de produse sau executarea de servicii,
Scrisoare ce urmeaza unei oferte lansate de furnizor prin care clientul solicita livrarea de produse sau executarea de servicii,
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite).
Legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe
Totalitate a actiunilor: primire, pastrare, evidenta, manuire, eliberare, care compun activitatea de administrare,
Totalitate a actiunilor: primire, pastrare, evidenta, manuire, eliberare, care compun activitatea de administrare,
Totalitate a actiunilor: primire, pastrare, evidenta, manuire, eliberare, care compun activitatea de administrare,
(termen CNA) Drepturile obtinute de catre un radiodifuzor, Ón temeiul unui contract, de la organizatorul unui eveniment si/sau de la proprietarul ori, dupa caz, administratorul locului unde se desfasoara evenimentul, de la autori si de la alti detinatori de drepturi vizati,
Act procedural prin care organul de urmarire penala, instanta de judecata, in procese penale sau civile, ori alt organ de jurisdictie dispune ca o persoana sa se prezinte in fata sa la o data determinata, in legatura cu un proces.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Utilizarea fotografiei presupune cateva explicatii preliminare din punct de vedere al drepturilor de autor.

Legea romana protejeza inclusiv operele realizate printr-un procedeu analog fotografierii (art. 7 lit. f din Lege 8/1996) Aceasta extinde protectia la fotografia realizata prin procedee digitale (care astazi tind sa sa domine). Fotogramele unei opere cinematografice sunt si ele protejate ca si opera fotografica (art.85 alin.1 din Legea nr.8/1996)

Pe de alta parte nu orice imagine fixata prin procedee fotografice sau similare este opera protejabila prin drepturi de autor. De exemplu fotografia unor schite, desene tehnice nu reprezinta o opera protejabila in intelesul dreptului de autor. O fotografie facuta in scopuri cartografice din avion, s-a decis in jurisprudenta ca nu este o opera protejata de drepturi de autor.

O alta delimitare este necesara, intre fotografie si subiectul fotografiei. Faptul de a reproduce pe un site o fotografie cu un monument istoric sau o lucrare de arta nu inseamna ca se face comunica public acel monument istoric sau lucrare de arta. Comunicarea publica priveste fotografia si nu altceva. Desigur se pun probleme legate de dreptul fotografului de reproduce in fotografia sa monumentul sau opera de arta, dar aceasta problema priveste doar indirect faptul comunicarii publice prin internet.

De asemenea, daca subiectul fotografiei este o persoana este necesar sa fie respectat dreptul persoanei la imagine. Trebuie stiut ca portretul unei persoane nu poate fi utilizat decat cu acceptul acesteia. Aceasta regula nu se aplica persoanelor publice surprinse cu ocazia activitatilor lor publice, precum si in cazul in care portretul persoanei este doar un detaliu unei imagini de ansamblu. De asemenea, consimtamantul este considerat implicit pentru persoanele care sunt de profesie fotomodel.

In ce priveste operele fotografice reguli speciale opereaza in ceea ce priveste fotografiile realizate ca si sarcina de serviciu sau la comanda. In cazul fotografiilor, spre deosebire de alte categorii de opere protejate, daca sunt realizate ca urmare a indeplinirii sarcinilor de serviciu sau la comanda prezuma ca drepturile patrimoniale de autor apartin angajatorului pe o perioada de 3 ani. Legea nu arata de cand curge acest termende la data nasterii dreptului de autor, adica de la data la care opera a fost concretizata si a devenit susceptibila de a fi adusa la cunostinta publica. Prin conventie intre parti pot fi stabilite si alte termene.

Conform art 123 indice 2 lit.b din Legea 8/1996 si dreptul de comunicare publica al tuturor operelor mai putin cele muzicale si prestatiile artistice in audiovizual) sunt susceptibile de a fi gestionate colectiv prin organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor, fiind vorba de o gestiune colectiva facultativa, aplicabila numai acelor opere pentru care autorii respectivi au ales sa dea manadat unui astfel de organism pentru exercitarea drepturilor. Pana acum nu se cunoaste un organism de gestiune colectiva car as se fi implicat in gestiunea acestei categorii de drepturi .

Dreptul de citare este mai greu aplicabil in cazul fotografiilor, desi nu este de neimaginat utilizarea unei parti dintr-o fotografie in scopul de a ilustra un anumit discurs.

Totusi in cadrul revistei presei nu este ilegal, desi limitele intre ce este permis si ceea ce nu este permis urmeaza ca jurisprudenta sa le defineasca, sa se reproduca si unele fotografii , evident cu indicarea sursei.

Ca si in cazul altor tipuri de opere, in cazul site-urilor care ofera servicii de gazduire de fotografii raspunderea apartine utilizatorului serviciului de gazduire. De asemenea, nu trebuie uitat ca dreptul de comunicare publica al operei constand in fotografie , nu include dreptul de a adapta (modifica) fotografia, si ca acesta trebuie dobandit in mod distinct.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 1/2020

Dreptul de deducere a TVA este conditionat de completarea in facturi a elementelor obligatorii prevazute de lege si-sau cu alte documente justificativ
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 2718/2019

Revendicare imobiliara a unui bun proprietate comuna pe cote-parti (coproprietate). Exceptie de la opozabilitatea hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJŞtiri Juridice

Obtine certificatul CSU, Albastru (TIP 1) si Galben (TIP 2)!
26 Mar 2020 | 1176

Efectele noilor reglementari asupra profesiei de avocat, in contextul starii de urgenta
24 Mar 2020 | 516

Legea 24/2020: Valoarea unui tichet de masa nu va putea depasi suma de 20 de lei
21 Mar 2020 | 407

Legislaţie

Ordinul nr. 1799/2020 pentru aprobarea modalitatii de amanare la plata a ratelor si dobanzilor aferente imprumuturilor acordate de Ministerul Finantel
Ordinul nr. 1799/2020 pentru aprobarea modalitatii de amanare la plata a ratelor si dobanzilor afere ...

Ordinul 791/2020 privind acordarea certificatelor de situatii de urgenta operatorilor economici a caror activitate este afectata in contextul pandemie
Ordinul nr. 791/2020 privind acordarea certificatelor de situatii de urgenta operatorilor economici ...

ORDONANTA MILITARA nr. 3/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19
ORDONANTA MILITARA nr. 3 din 24.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19 ...