Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Dreptul muncii. Contractul de Munca » Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului

  Publicat: 01 Jan 2008       10731 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Dreptul muncii. Contractul de Munca  


Desemneaza orice persoana care este asigurata, in baza unei asigurari obligatorii sau facultative continue, impotriva unuia sau mai multor riscuri ce corespund ramurilor unui regim de securitate sociala care se aplica salariatilor.
Conform art.65 alin.1 din Codul muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii.

Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Curtea aplica prevederile Conventiei europene a drepturilor omului. Verificarea respectarii de catre state a drepturilor si garantiilor prevazute de Conventie, reprezinta misiunea Curtii.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
In aceste situatii, concedierea poate fi individuala sau colectiva, salariatii beneficiind de masuri active de combatere a somajului, precum si de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca .
Art.65 alin.1 este similar art.130 alin.1, lit a din vechiul Cod al muncii, in noua reglementare retinandu-se, insa, in mod expres, ca desfiintarea postului trebuie sa fie efectiva si sa aiba a cauza reala si serioasa, masura luata trebuind sa coraspunda unor nevoi reale de reducere a personalului, sa se intemeieze pe motive obiective, iar nu pe justificari aparente.
Dispozitia de la art.64alin.1 da posibilitatea agentilor economici si institutiilor sa isi organizeze activitatea in conformitate cu cerintele unei functionari eficiente, iar in raport cu aceasta sa dimensioneze numarul de personal angajat pe diferite posturi, potrivit nevoilor lor reale.
Unitatea poate selectiona salariatii pe care ii opreste exclusiv pe baza criteriului de competenta, al corespunderii, avand in vedere modul de indeplinire a atributiilor ce le revi in posturile ocupate.
Pentru eliminarea sau sanctionarea eventualelor abuzuri in aplicarea art.72 alin.1, la cererea salariatului care contesta masura desfacerii contractului de munca, instanta judecatoreasca poate examina lrgalitatea masurii luate, respectiv daca reorganizarea activitatii, reducerea de personal si desfiintarea unor posturi de natura celui ocupat de salariatul concediat au fost reale sau fictive.
Conditiile de aplicabilitate sunt:
- desfiintarea efectiva a unor posturi, iar nu numai schimbarea denumirii lor;
- suprimarea postului sa fie o masura definitiva, simpla suspendare a postului neavand justificare;
- desfiintarea sa priveasca posturile ocupate si de aceeasi natura cu cel detinut de persoana ce urmeaza a i se desface contractul de munca .
Prin postul de aceeasi natura nu trebuie sa se intelealga numai posturi identice, ci acelea care au denumire diferita in scheme de functii sunt totusi similare prin sfera lor de atributii .
Desfiintarea trebuie determinata exclusiv de reorganizarea unitatii.
Daca se desface contactul de munca al unei persoane si se angajeaza la scurt timp o alta, motivul reducerii nu va fi fost real.
In cazul concedierilor individual pentru motive economice, angajatorului ii revine obligatia de propune salariatilor programe de formare profesionala, precum se retribuirea acestora.
Persoanele concediate astfel beneficiaza de dreptul de preaviz, precum se de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul de munca aplicabil.
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si JustitieŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...

Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor
Lege nr. 140 din 17 mai 2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati int ...

Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii Pu ...