Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Drept Civil » Sarcina probei in cadrul actiunii in revendicare

Sarcina probei in cadrul actiunii in revendicare

  Publicat: 01 Jan 2008       4484 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Drept Civil  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Este persoana fizica sau juridica care detine numai posesiunea si folosinta din dezmembramintele dreptului de proprietate.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Dovada pe care o poate face cel chemat sa raspunda pentru insulta sau calomnie, in scopul de a stabili adevarul afirmatiei sau imputarii facute si a inlatura astfel caracterul penal al faptei.
Reclamantul in actiunea in revendicare, intrucat pretinde ca este proprietarul bunului revendicat, trebuie sa dovedeasca proprietatea sa, conform dreptului comun, caci altfel posesorul va avea castig de cauza chiar daca nu a produs nici un titlu deoarece el nu are obligatia de a proba .

Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra bunului dandu-i posibilitatea de a se comporta ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului.
A fost promulgat la 11.09.1865
Eveniment sau fapta voluntara care determina nasterea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice, respectiv a drepturilor si obligatiilor din continutul acestora.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
In ceea ce-i priveste pe toti; fara exceptie.
Cauza de inlaturare a executarii sanctiunii, daca a trecut un anumit termen de la data ramanerii definitive a hotararii ori actului prin care a fost pronuntata sau stabilita.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Asadar, rolul de parat in litigiile de revendicare constituie unul din marile avantaje ale posesorului, deoarece, intr-o actiune in revendicare, cel ce se pretinde proprietar asupra unui imobil fara sa aiba si posesia acestuia, are sarcina sa dovedeasca dreptul sau.

Aceasta regula, preluata din Codul Calimach isi gaseste expresia in art. 1169 Cod civil : actori incumbit probatio.

In virtutea textului mentionat, reclamantul poate sa invoce orice act care ii atesta dreptul; de asemenea poate sa invoce un titlu, adica ‘‘sa dovedeasca ca a dobandit proprietatea bunului revendicat in virtutea unui fapt juridic de natura a transmite proprietatea: contractul, mostenirea, testamentul, etc’’.
Reclamantul poate sa utilizeze si titlurile produse de parat. Nu este necesar ca paratul sau autorii sai sa figureze cu titlul produs de reclamant, intrucat actele ce transfera proprietatea au efect erga omnes. Ca atare, paratul nu ar putea sa conteste autoritatea titlului respectiv la care nu au luat parte, ci poate sa opuna un titlu sau prescriptia .
Revendicarea se bazeaza pe o pretentie de proprietate care trebuie dovedita, aceasta constituind temeiul juridic al actiunii.
In acest context, proprietarul sub conditie rezolutorie are la indemana actiunea in revendicare, intrucat dreptul sau pana la implinirea conditiei reprezinta un element activ al patrimoniului sau.

De asemenea, nudul proprietar ca si superficiarul si uzufructuarul, pot intenta actiunea in revendicare, nu numai proprietarul deplin.Citeşte mai multe despre:   Comentează: Sarcina probei in cadrul actiunii in revendicare
Jurisprudenţă

ICCJ - Hotararile pronuntate in procedura filtrarii nu pot fi atacate cu contestatie in anulare sau cu revizuire
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 504/2019 asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre prim-ministru, pe de o parte, si Presedintel
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a RomanieiŞtiri Juridice

Decrete semnate de Presedintele Romaniei in data de 7 octombrie 2019 - a fost promulgata legea de modificare a Codului Fiscal
07 Oct 2019 | 555

Modificari Codul Muncii: Angajatorii obligati sa isi organizeze resursele umane. Cum vor putea fi cercetati disciplinar salariatii?
05 Oct 2019 | 637

Legislaţie

Normele metodologice privind functionarea SIMPV - 09.10.2019
Normele metodologice privind functionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot s ...

Legea 179/2019 - regimul juridic al francizei, modificarea Codului fiscal
Legea nr. 179/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 52/1997 privind regim ...

Ordinul ASPAAS nr. 573/2019 pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea si desfasurarea examenului de competenta profesionala
Ordinul nr. 573/2019 pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea si desfasurarea ...