Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Drept Civil » Sarcina probei in cadrul actiunii in revendicare

Sarcina probei in cadrul actiunii in revendicare

  Publicat: 01 Jan 2008       4966 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Drept Civil  


Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Este persoana fizica sau juridica care detine numai posesiunea si folosinta din dezmembramintele dreptului de proprietate.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Dovada pe care o poate face cel chemat sa raspunda pentru insulta sau calomnie, in scopul de a stabili adevarul afirmatiei sau imputarii facute si a inlatura astfel caracterul penal al faptei.
Reclamantul in actiunea in revendicare, intrucat pretinde ca este proprietarul bunului revendicat, trebuie sa dovedeasca proprietatea sa, conform dreptului comun, caci altfel posesorul va avea castig de cauza chiar daca nu a produs nici un titlu deoarece el nu are obligatia de a proba .

Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra bunului dandu-i posibilitatea de a se comporta ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului.
Eveniment sau fapta voluntara care determina nasterea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice, respectiv a drepturilor si obligatiilor din continutul acestora.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
In ceea ce-i priveste pe toti; fara exceptie.
Cauza de inlaturare a executarii sanctiunii, daca a trecut un anumit termen de la data ramanerii definitive a hotararii ori actului prin care a fost pronuntata sau stabilita.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
1. Acel fenomen care influenteaza actiunea cauzei, favorizeaza sau franeaza procesul dezvoltarii cauzei in efect.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Asadar, rolul de parat in litigiile de revendicare constituie unul din marile avantaje ale posesorului, deoarece, intr-o actiune in revendicare, cel ce se pretinde proprietar asupra unui imobil fara sa aiba si posesia acestuia, are sarcina sa dovedeasca dreptul sau.

Aceasta regula, preluata din Codul Calimach isi gaseste expresia in art. 1169 Cod civil : actori incumbit probatio.

In virtutea textului mentionat, reclamantul poate sa invoce orice act care ii atesta dreptul; de asemenea poate sa invoce un titlu, adica ‘‘sa dovedeasca ca a dobandit proprietatea bunului revendicat in virtutea unui fapt juridic de natura a transmite proprietatea: contractul, mostenirea, testamentul, etc’’.
Reclamantul poate sa utilizeze si titlurile produse de parat. Nu este necesar ca paratul sau autorii sai sa figureze cu titlul produs de reclamant, intrucat actele ce transfera proprietatea au efect erga omnes. Ca atare, paratul nu ar putea sa conteste autoritatea titlului respectiv la care nu au luat parte, ci poate sa opuna un titlu sau prescriptia .
Revendicarea se bazeaza pe o pretentie de proprietate care trebuie dovedita, aceasta constituind temeiul juridic al actiunii.
In acest context, proprietarul sub conditie rezolutorie are la indemana actiunea in revendicare, intrucat dreptul sau pana la implinirea conditiei reprezinta un element activ al patrimoniului sau.

De asemenea, nudul proprietar ca si superficiarul si uzufructuarul, pot intenta actiunea in revendicare, nu numai proprietarul deplin.
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel GalatiŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii
Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii ...

OUG 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
Ordonanta de urgenta nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor cat ...

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil
Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil ...