Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Procedurile de Judecata » Arbitrajul accelerat

Arbitrajul accelerat

  Publicat: 19 Feb 2009       5724 citiri       Sursa: e-arbitraj.ro        Secţiunea: Procedurile de Judecata  


In practica, pentru a scurta durata de recuperare a creantelor neincasate, s-a impus instituirea unei proceduri arbitrale mai simple.

Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
1. Din punct de vedere financiar, o actiune de inlocuire a unui titlu dintr-un portofoliu cu alt titlu pentru a obtine un randament mai mare sau un profit mai mare in perspectiva.
Organizatie neguvernamentala de utilitate publica, cu caracter autonom,
Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
In cazul in care legislatia unei anumite ramuri de drept nu acopera toate situatiile posibile din practica, acestora din urma li se aplica legislatia dreptului comun.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
In cazul in care legislatia unei anumite ramuri de drept nu acopera toate situatiile posibile din practica, acestora din urma li se aplica legislatia dreptului comun.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Reglementate in sectiunea I, cap. II, t. II, C. proc. pen., partea speciala;
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului civil.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In acord cu acest deziderat, Colegiul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adoptat recent Procedura arbitrala accelerata.

Avantajele arbitrajului accelerat:

Celeritatea solutionarii litigiilor
Actionand debitorii in instantele de drept comun unde sunt trei grade de jurisdictie, cu cheltuielile de judecata pe care le implica folosirea cailor de atac -apel sau recurs- procesele pot dura uneori ani de zile, fapt ce cauzeaza prejudicii majore agentilor economici.
Chiar si procedura somatiei de plata este doar aparent mai rapida; in realitate, datorita modalitatii de reglementare, aceasta se poate dovedi inconvenabila pentru creditor, deoarece debitorul are multiple posibilitati de a contesta ordonanta pronuntata de tribunal. Mai mult, aglomerarea instantelor judecatoresti de drept comun poate cauza dilatarea termenului de solutionare a somatiei de plata pana la 6 luni.
In cazul apelarii la arbitrajul accelerat, perioada dintre momentul inregistrarii cererii arbitrale si momentul pronuntarii sentintei arbitrale este de cca 21 de zile .

Sentinta arbitrala - definitiva si obligatorie pentru parti
Sentinta arbitrala poate fi desfiintata numai pe calea actiunii in anulare, dar nu pentru motive care vizeaza fondul litigiului, ci doar pentru anumite exceptii procedurale prevazute la art.364, lit. a i din Codul de procedura civila. Sentinta poate fi investita cu formula executorie astfel incat, ulterior, sa i se aplice procedura executarii silite.

Confidentialitatea dosarului litigiului si a dezbaterilor in cauza
Dezbaterea litigiilor in cadrul arbitrajului accelerat nu este publica, putand participa doar partile din proces sau reprezentantii lor autorizati. Confidentialitatea dezbaterilor este un avantaj pentru societatile comerciale, deoarece toate aspectele cu privire la situatia lor economica si chiar cu privire la existenta litigiului, nu devin publice.

Alte avantaje:
- Cuantumul mic al taxei arbitrale, comparativ cu cel al taxelor judiciare

- Accesul la o procedura simpla, dar riguros reglementata

- Judecarea litigiului de catre arbitri specializati, integri, personalitati de o inalta tinuta profesionala

Posibilitatea alegerii arbitrului unic de catre parti
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel GalatiŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii
Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii ...

OUG 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
Ordonanta de urgenta nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor cat ...

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil
Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil ...