Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Articole juridice » Procedurile de Judecata » Arbitrajul accelerat

Arbitrajul accelerat

  Publicat: 19 Feb 2009       6099 citiri       Sursa: e-arbitraj.ro        Secţiunea: Procedurile de Judecata  


In practica, pentru a scurta durata de recuperare a creantelor neincasate, s-a impus instituirea unei proceduri arbitrale mai simple.

Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
1. Din punct de vedere financiar, o actiune de inlocuire a unui titlu dintr-un portofoliu cu alt titlu pentru a obtine un randament mai mare sau un profit mai mare in perspectiva.
Organizatie neguvernamentala de utilitate publica, cu caracter autonom,
Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
In cazul in care legislatia unei anumite ramuri de drept nu acopera toate situatiile posibile din practica, acestora din urma li se aplica legislatia dreptului comun.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
In cazul in care legislatia unei anumite ramuri de drept nu acopera toate situatiile posibile din practica, acestora din urma li se aplica legislatia dreptului comun.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Reglementate in sectiunea I, cap. II, t. II, C. proc. pen., partea speciala;
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului civil.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In acord cu acest deziderat, Colegiul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adoptat recent Procedura arbitrala accelerata.

Avantajele arbitrajului accelerat:

Celeritatea solutionarii litigiilor
Actionand debitorii in instantele de drept comun unde sunt trei grade de jurisdictie, cu cheltuielile de judecata pe care le implica folosirea cailor de atac -apel sau recurs- procesele pot dura uneori ani de zile, fapt ce cauzeaza prejudicii majore agentilor economici.
Chiar si procedura somatiei de plata este doar aparent mai rapida; in realitate, datorita modalitatii de reglementare, aceasta se poate dovedi inconvenabila pentru creditor, deoarece debitorul are multiple posibilitati de a contesta ordonanta pronuntata de tribunal. Mai mult, aglomerarea instantelor judecatoresti de drept comun poate cauza dilatarea termenului de solutionare a somatiei de plata pana la 6 luni.
In cazul apelarii la arbitrajul accelerat, perioada dintre momentul inregistrarii cererii arbitrale si momentul pronuntarii sentintei arbitrale este de cca 21 de zile .

Sentinta arbitrala - definitiva si obligatorie pentru parti
Sentinta arbitrala poate fi desfiintata numai pe calea actiunii in anulare, dar nu pentru motive care vizeaza fondul litigiului, ci doar pentru anumite exceptii procedurale prevazute la art.364, lit. a i din Codul de procedura civila. Sentinta poate fi investita cu formula executorie astfel incat, ulterior, sa i se aplice procedura executarii silite.

Confidentialitatea dosarului litigiului si a dezbaterilor in cauza
Dezbaterea litigiilor in cadrul arbitrajului accelerat nu este publica, putand participa doar partile din proces sau reprezentantii lor autorizati. Confidentialitatea dezbaterilor este un avantaj pentru societatile comerciale, deoarece toate aspectele cu privire la situatia lor economica si chiar cu privire la existenta litigiului, nu devin publice.

Alte avantaje:
- Cuantumul mic al taxei arbitrale, comparativ cu cel al taxelor judiciare

- Accesul la o procedura simpla, dar riguros reglementata

- Judecarea litigiului de catre arbitri specializati, integri, personalitati de o inalta tinuta profesionala

Posibilitatea alegerii arbitrului unic de catre parti
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si JustitieŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG 98/2023 pentru modificarea Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe ter
Ordonanta de urgenta nr. 98/2023 pentru modificarea articolului LXIV din Legea nr. 296/2023 privind ...

Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiar ...

HG nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de
HOTARAREA DE GUVERN nr. 970 din 12 octombrie 2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea s ...