Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Procedurile de Judecata » Arbitrajul accelerat

Arbitrajul accelerat

  Publicat: 19 Feb 2009       4029 citiri       Sursa: e-arbitraj.ro        Secţiunea: Procedurile de Judecata  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
In practica, pentru a scurta durata de recuperare a creantelor neincasate, s-a impus instituirea unei proceduri arbitrale mai simple.

Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
1. Din punct de vedere financiar, o actiune de inlocuire a unui titlu dintr-un portofoliu cu alt titlu pentru a obtine un randament mai mare sau un profit mai mare in perspectiva.
Organizatie neguvernamentala de utilitate publica, cu caracter autonom,
Ramura a economiei in cadrul careia se realizeaza circulatia marfurilor de la producator la consumator prin indeplinirea functiei de echilibru dintre oferta si cererea de produse si servicii.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
In cazul in care legislatia unei anumite ramuri de drept nu acopera toate situatiile posibile din practica, acestora din urma li se aplica legislatia dreptului comun.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
In cazul in care legislatia unei anumite ramuri de drept nu acopera toate situatiile posibile din practica, acestora din urma li se aplica legislatia dreptului comun.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Reglementate in sectiunea I, cap. II, t. II, C. proc. pen., partea speciala;
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului civil.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In acord cu acest deziderat, Colegiul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adoptat recent Procedura arbitrala accelerata.

Avantajele arbitrajului accelerat:

Celeritatea solutionarii litigiilor
Actionand debitorii in instantele de drept comun unde sunt trei grade de jurisdictie, cu cheltuielile de judecata pe care le implica folosirea cailor de atac -apel sau recurs- procesele pot dura uneori ani de zile, fapt ce cauzeaza prejudicii majore agentilor economici.
Chiar si procedura somatiei de plata este doar aparent mai rapida; in realitate, datorita modalitatii de reglementare, aceasta se poate dovedi inconvenabila pentru creditor, deoarece debitorul are multiple posibilitati de a contesta ordonanta pronuntata de tribunal. Mai mult, aglomerarea instantelor judecatoresti de drept comun poate cauza dilatarea termenului de solutionare a somatiei de plata pana la 6 luni.
In cazul apelarii la arbitrajul accelerat, perioada dintre momentul inregistrarii cererii arbitrale si momentul pronuntarii sentintei arbitrale este de cca 21 de zile .

Sentinta arbitrala - definitiva si obligatorie pentru parti
Sentinta arbitrala poate fi desfiintata numai pe calea actiunii in anulare, dar nu pentru motive care vizeaza fondul litigiului, ci doar pentru anumite exceptii procedurale prevazute la art.364, lit. a i din Codul de procedura civila. Sentinta poate fi investita cu formula executorie astfel incat, ulterior, sa i se aplice procedura executarii silite.

Confidentialitatea dosarului litigiului si a dezbaterilor in cauza
Dezbaterea litigiilor in cadrul arbitrajului accelerat nu este publica, putand participa doar partile din proces sau reprezentantii lor autorizati. Confidentialitatea dezbaterilor este un avantaj pentru societatile comerciale, deoarece toate aspectele cu privire la situatia lor economica si chiar cu privire la existenta litigiului, nu devin publice.

Alte avantaje:
- Cuantumul mic al taxei arbitrale, comparativ cu cel al taxelor judiciare

- Accesul la o procedura simpla, dar riguros reglementata

- Judecarea litigiului de catre arbitri specializati, integri, personalitati de o inalta tinuta profesionala

Posibilitatea alegerii arbitrului unic de catre partiCiteşte mai multe despre:   Comentează: Arbitrajul accelerat
Jurisprudenţă

Decizia CCR nr. 657/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a sintagmei "pe baza de abonament" - Legea 1/2011
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect p
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

RIL - Decizia ICCJ 2/2019 - tribunalele specializate sunt competente sa solutioneze apelurile in cererile formulate in procedura executarii silite in
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si JustitieŞtiri Juridice

Proiectele de acte normative adoptate in cadrul sedintei din 6 noiembrie 2019
06 Nov 2019 | 346

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 4 noiembrie 2019
04 Nov 2019 | 388

Presedintele Romaniei a semnat decretul pentru numirea Guvernului Romaniei
04 Nov 2019 | 345

Legislaţie

Regulamentul de constatare, notificare si sanctionare a abaterilor de la reglementarile emise in domeniul de activitate al A.N.R.S.C.
Regulamentul de constatare, notificare si sanctionare a abaterilor de la reglementarile emise in dom ...

Decizia ANCOM nr. 1012/2019 - modificarea Deciziei 160/2015 privind stabilirea unor masuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilitati
Decizia nr. 1012/2019 pentru modificarea Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Adminis ...

Normele privind analizele deterministe de securitate nucleara pentru instalatiile nucleare, din 22.10.2019
Publicate in Monitorul Oficial nr. 876 din 31.10.2019 ...