Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Centrul european de combatere a criminalitatii informatice (EC3) se deschide in data de 11 ianuarie

Centrul european de combatere a criminalitatii informatice (EC3) se deschide in data de 11 ianuarie

  Publicat: 09 Jan 2013       1669 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Incepand cu 11 ianuarie, noul Centru european de combatere a criminalitatii informatice (EC3) isi va incepe activitatea pentru a contribui la protejarea cetatenilor si intreprinderilor europene fata de criminalitatea informatica.

Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra libertatii persoanei,
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Totalitatea infractiunilor savarsite pe un teritoriu determinat, intr-o anumita perioada.
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Totalitatea infractiunilor savarsite pe un teritoriu determinat, intr-o anumita perioada.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
(lat. fraus, fraudis). Inducere in eroare, inselaciune, act de rea-credinta savarsit sprea a realiza un profit material prin atingere adusa drepturilor altei persoane

Comisarul UE pentru afaceri interne, Cecilia MalmstrA¶m, va participa la inaugurarea oficiala a acestui centru care a fost infiintat in cadrul Oficiului European de Politie, Europol, la Haga (Tarile de Jos).

``Centrul de combatere a criminalitatii informatice va constitui un pas inainte important pentru capacitatea UE de a lupta impotriva criminalitatii informatice si de a apara un internet care este liber, deschis si sigur. Infractorii informatici sunt inteligenti si utilizeaza noile tehnologii cu rapiditate, in scopuri infractionale; EC3 ne va ajuta sa devenim si mai inteligenti si mai rapizi, pentru a putea contribui la prevenirea si combaterea infractiunilor acestora``, a declarat comisarul MalmstrA¶m.

``In combaterea criminalitatii informatice, care se caracterizeaza prin lipsa frontierelor si prin enorm de multe posibilitati pentru infractori de a se ascunde, avem nevoie de un raspuns flexibil si adecvat. Centrul european de combatere a criminalitatii informatice este menit sa ofere aceasta expertiza in calitate de centru de fuzionare, de centru pentru investigatii operationale si asistenta in domeniul criminalisticii, dar si prin abilitatea sa de a mobiliza toate resursele relevante din statele membre UE pentru a atenua si reduce amenintarea pe care o reprezinta infractorii informatici, indiferent de locul de unde acestia actioneaza`` a declarat Troels Oerting, seful Centrului de combatere a criminalitatii informatice.

Investigarea fraudelor online si a abuzurilor online impotriva copiilor, precum si a altor tipuri de infractiuni informatice implica, de regula, sute de victime in acelasi timp si suspecti in multe parti diferite ale lumii. Operatiunile de aceasta amploare nu pot fi realizate cu succes de catre fortele nationale de politie actionand pe cont propriu.

Deschiderea Centrului european de combatere a criminalitatii informatice (EC3) marcheaza o schimbare semnificativa a modului in care UE a abordat criminalitatea informatica pana in prezent. Mai presus de toate, abordarea EC3 va fi mai de perspectiva si mai favorabila incluziunii. Acesta va pune in comun cunostinte de specialitate si informatii, va sprijini investigatiile penale si va promova solutii la nivelul intregii UE.

EC3 se va concentra asupra activitatilor online ilegale efectuate de catre grupurile de criminalitate organizata, in special atacurile asupra serviciilor bancare electronice si asupra altor activitati financiare online, asupra exploatarii sexuale online a copiilor si a acelor infractiuni care afecteaza infrastructura critica si sistemele de informare din UE.

Centrul va facilita, de asemenea, cercetarea si dezvoltarea si va asigura consolidarea capacitatilor pentru autoritatile responsabile cu asigurarea aplicarii legii, pentru judecatori si procurori si va elabora evaluari ale amenintarilor, inclusiv analize ale tendintelor, previziuni si avertizari timpurii. Pentru a desfiinta mai multe retele de criminalitate informatica si a urmari penal mai multi suspecti, EC3 va colecta si prelucra date privind criminalitatea informatica si va oferi un serviciu de asistenta pentru unitatile de asigurare a aplicarii legii din tarile UE. Acesta va oferi sprijin operational tarilor UE (de exemplu, impotriva intruziunii, fraudei, abuzului sexual online asupra copiilor etc.) si va oferi expertiza tehnica, analitica si criminalistica de inalt nivel in cadrul unor investigatii desfasurate in comun in UE.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru recent, europenii sunt in continuare foarte preocupati de securitatea informatica. 89 % dintre utilizatorii de internet evita sa dezvaluie informatii cu caracter personal online, iar 12 % s-au confruntat deja cu o frauda online.

In fiecare zi, aproximativ un milion de persoane din lumea intreaga sunt victime ale unei forme de infractiune informatica. Estimarile indica faptul ca victimele pierd anual in jur de 290 de miliarde a‚¬ la nivel mondial ca rezultat al unor infractiuni informatice (Norton, 2011).Citeşte mai multe despre:    Centrul european de combatere a criminalitatii informatice    Infractiuni informatice    Eurobarometru    EC3

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Aparitie editoriala: Infractiunile informatice in noul Cod penal
18 Jul 2014 | 1767

Doi judecatori, doi grefieri si doi avocati trimisi in judecata pentru infractiuni de coruptie judiciara si informatice
08 Jul 2013 | 3228

Grupare specializata in fraude informatice, destructurata
11 Dec 2012 | 1500

11 persoane sunt cercetate pentru comiterea de infractiuni economice. Prejudiciu de peste 1,8 mil. de euro
09 Oct 2012 | 1695

Destructurare grup infractional organizat specializat in savarsirea de fraude informatice
25 Jun 2012 | 1802Articole Juridice

Statele membre ale UE nu pot interzice comercializarea lentilelor de contact prin internet
Sursa: EuroAvocatura.ro

Comert online. Recomandari pentru cumparaturi online
Sursa: EuroAvocatura.ro

Criminalitatea fara violenta – fraudele informatice
Sursa: Inspectoratul General al Politiei si DIICOT

Infractiunile informatice prevazute de legea 161/2003
Sursa: PNA.ro | Autor: Ionel Georgescu