din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4102 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Sistemul de Informatii Schengen (SIS II) este acum operational

Sistemul de Informatii Schengen (SIS II) este acum operational

  Publicat: 09 Apr 2013       1519 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Lucratorii salariati precum si cei independenti din statele membre ale UE au dreptul de a se stabili si lucra in oricare alt stat membru decat cel ai carui cetateni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale tarii de resedinta in aceleasi conditii ca si resortisantii acelei tari, fara nici o discriminare bazata pe nationalitate.
(Acord si Conventie). Prin Acordul semnat la Schengen la data de 14 iunie 1985, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda au convenit sa renunte treptat la controlul la frontierele comune si sa introduca libera circulatie pentru toti cetatenii statelor membre semnatare, ai altor state membre sau ai unor terte tari.
Pentru a spori securitatea si a facilita libera circulatie a persoanelor in spatiul Schengen, astazi intra in functiune Sistemul de Informatii Schengen de a doua generatie (SIS II).

Act adoptat de organele de stat,
Reprezentanta, filiala sau sucursala a unei institutii sau intreprinderi
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
(Acord si Conventie). Prin Acordul semnat la Schengen la data de 14 iunie 1985, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda au convenit sa renunte treptat la controlul la frontierele comune si sa introduca libera circulatie pentru toti cetatenii statelor membre semnatare, ai altor state membre sau ai unor terte tari.
Date cu caracter personal care rezulta
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.

SIS II faciliteaza schimbul de informatii intre autoritatile nationale de control al frontierei, autoritatile vamale si cele politienesti cu privire la persoanele care este posibil sa fi fost implicate in infractiuni grave. Sistemul include, de asemenea, alerte cu privire la persoane disparute, in special copii, precum si informatii despre anumite bunuri, de exemplu, bancnote, automobile, camionete, arme de foc si documente de identitate care este posibil sa fi fost furate, insusite ilegal sau pierdute.

Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne, a declarat: ``Am bucuria sa anunt faptul ca SIS II va intra astazi in functiune. Impreuna cu colegii din cadrul Consiliului si al Parlamentului, am adus cu succes acest proiect in faza finala a dezvoltarii sale. Am mostenit un dosar dificil si repunerea acestui proiect pe drumul cel bun nu a constituit o sarcina usoara, insa cu perseverenta si hotarare am reusit sa depasim obstacole importante. Putem demara acum faza de punere in executie, care va fi supervizata de noua agentie eu-LISA``.

Krum Garkov, directorul executiv al Agentiei europene pentru gestionarea operationala a sistemelor informatice la scara larga, in spatiul de libertate, securitate si justitie (euA�LISA) a declarat: ``Suntem pregatiti sa preluam sarcina gestionarii operationale a SIS II. Colaboram in prezent indeaproape cu Comisia si cu statele membre pentru a asigura o tranzitie lina in etapa de gestionare a sistemului, astfel incat serviciul sa fie la dispozitia statelor membre 24 de ore din 24, 7 zile din 7 si sa contribuie la eforturile de asigurare a unei securitati sporite in Europa .``

In conditiile in care controalele la frontierele interne au fost abolite, SIS II indeplineste in continuare un rol crucial in facilitarea circulatiei libere a persoanelor in spatiul Schengen. SIS II este a doua generatie a Sistemului de Informatii Schengen, operational din 1995, ale carui functionalitati au fost acum imbunatatite, permitand, de exemplu, introducerea de date biometrice (amprente digitale si fotografii), lansarea de noi tipuri de alerte (in cazul furtului de aeronave, nave, containere, mijloace de plata) sau corelarea diferitelor alerte (de exemplu, corelarea unei alerte privind o persoana cu o alerta privind un vehicul). SIS II va include, de asemenea, copii ale mandatelor europene de arestare, care vor fi atasate direct la alertele privind persoanele cautate in vederea arestarii, predarii sau extradarii, ceea ce va facilita si va accelera luarea de masuri in consecinta de catre autoritatile competente.

SIS II garanteaza o protectie extrem de fiabila a datelor. Accesul la SIS II este permis doar autoritatilor nationale de control al frontierei, autoritatilor politienesti, vamale, judiciare, precum si organismelor responsabile de eliberarea vizelor si de inmatricularea autovehiculelor. Orice persoana are drept de acces la datele care o privesc si care sunt introduse in SIS II si poate, de asemenea, solicita autoritatii nationale competente sa corecteze sau sa stearga datele sale cu caracter personal. De asemenea, orice persoana are dreptul de a introduce actiuni in justitie pentru a obtine accesul la date, precum si corectarea sau stergerea acestora sau pentru a obtine informatii ori compensatii ca urmare a unei alerte care o priveste. Autoritatile nationale de supraveghere si Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor coopereaza strans intre ele si asigura supravegherea coordonata a SIS II.



Citeşte mai multe despre:    Sistemul de Informatii Schengen    SIS II

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Guvernul a aprobat Nota de fundamentare referitoare la necesitatea si oportunitatea efectuarii cheltuielilor aferente proiectului "Extinderea implementarii solutiei tehnice de recuperare in caz de dezastru a N.SIS II"
12 Apr 2019 | 782

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 240 din 03.04.2014
07 Apr 2014 | 1313

22 martie 2012: Inaugurarea noii Agentii UE pentru sisteme informatice la scara larga
21 Mar 2012 | 2636

Noutati legislative. Monitorul Oficial 14 februarie 2012
14 Feb 2012 | 3453

Analiza activitatii Politiei de Frontiera Romane pe anul 2010
26 Jan 2011 | 4386



Articole Juridice

Acordarea vizei de scurta sedere pe teritoriul Romaniei (Short-stay visa)
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati