din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3417 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Precizari ref. la modificarea taxelor consulare adusa de OG 25/2013

Precizari ref. la modificarea taxelor consulare adusa de OG 25/2013

  Publicat: 16 Sep 2013       1371 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Amendarea Ordonantei Guvernului nr. 24/1992 a fost impusa, in principal, de necesitatea actualizarii cuantumului taxelor prevazute de acest act normativ, prin transformarea in RON, precum si a listei serviciilor pe care le reglementeaza, in vederea armonizarii cu celelalte dispozitii ale legislatiei in materie.

Legatura politica si juridica permanenta dintre persoana fizica si stat,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Legatura politica si juridica permanenta dintre persoana fizica si stat,
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.

In acelasi scop, in continutul ordonantei au fost sistematizate serviciile prestate in regim de gratuitate si au fost nuantate competentele la nivel institutional privind aprobarea majorarii, reducerii si scutirii de taxe in cazuri individuale.

Noua reglementare nu aduce modificari procedurale sau structurale semnificative, iar taxele au fost mentinute la acelasi nivel, dupa transformarea in RON si cumularea cu taxa de cerere, prevazuta anterior in mod distinct.

In ceea ce priveste procedura de redobandire a cetateniei romane de catre persoanele care au pierdut-o din motive neimputabile lor si de catre descendentii acestora pana la gradul III (categorie la care se incadreaza, intre altii, si cetatenii Republicii Moldova), se impune precizarea ca noul act normativ nu stabileste niciun fel de facilitati suplimentare la depunerea cererilor respective pe teritoriul Romaniei, in raport cu cele preluate de misiunile diplomatice si oficiile consulare romane din strainatate.

Astfel, indiferent daca cererile se depun in tara, la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei, sau in strainatate, la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, solicitantii in cauza sunt supusi acelorasi conditii si formalitati si beneficiaza de acelasi regim de gratuitate la depunerea si procesarea cererilor aferente, ca si la eliberarea certificatelor de cetatenie ulterior aprobarii cererilor si depunerii juramantului de credinta.

Temeiul legal al acestui regim de gratuitate ramane, independent de locul depunerii cererii, art. 34 alin. (2) din Legea cetateniei romane nr. 21/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru evitarea oricaror confuzii, este important totodata sa se faca o distinctie clara intre procedura de redobandire a cetateniei romane specificata mai sus, care se indeplineste cu titlu gratuit, si alte servicii a caror efectuare atrage plata unor taxe, precum serviciile notariale prin care se intocmesc anumite inscrisuri folosite ulterior la alcatuirea dosarului de redobandire a cetateniei romane (copii si traduceri legalizate, declaratii in forma autentica). Aceste servicii notariale se presteaza, in tara, de catre notarii publici, iar in strainatate, fie de catre notari sau alte institutii competente pe plan local, fie de catre ambasadele sau consulatele romane, in toate cazurile cu perceperea tarifelor notariale, respectiv a taxelor consulare aferente.



Citeşte mai multe despre:    OG 25/2013    Autoritatea Nationala pentru Cetatenie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Procurori eliberati din functie la data de 19 februarie 2020
20 Feb 2020 | 1324

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 537 din 26.08.2013
27 Aug 2013 | 1050

372 de persoane au devenit cetateni romani
11 Oct 2011 | 2787

498 de persoane vor depune juramantul de credinta fata de Romania, luni, 28 martie 2011.
27 Mar 2011 | 3665

472 de persoane vor depune juramantul de credinta pentru dobandirea cetateniei romane
20 Dec 2010 | 2760



Articole Juridice

Actele necesare pentru renuntarea la cetatenia romana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Actele necesare pentru redobandirea cetateniei romane de catre persoanele care au pierdut cetatenia romana
Sursa: EuroAvocatura.ro

Actele necesare pentru depunerea cererii de acordare a cetateniei romane
Sursa: EuroAvocatura.ro