din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2945 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Fostul director de la Statiunea de cercetare Fundulea cercetat penal de procurorii DNA

Fostul director de la Statiunea de cercetare Fundulea cercetat penal de procurorii DNA

  Publicat: 08 Jan 2014       1874 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reprezinta o faza a procesului penal, constand in activitatea desfasurata de organele de urmarire penala
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de urmatoarele persoane:

Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Depasire a legalitatii,
Forma a participatiei penale ce consta in fapta unei persoane care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute in legea penala,
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Depasire a legalitatii,
Este persoana fata de care se efecuteaza urmarirea penala, cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Desemneaza o invitatie publica adresata de catre AM/OI unei categorii clar identificate de solicitanti, in vederea depunerii cererilor de finantare pentru proiecte, in cadrul unui domeniu de interventie al axelor prioritare din Programul Operational Regional 2007-2013 sau din Programele Operationale Sectoriale.
Fuia Stelian - membru al Parlamentului Romaniei.
Este persoana fata de care se efecuteaza urmarirea penala, cat timp nu a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Totalitatea regulilor obligatorii privind executarea hotararilor.
Ansamblu de masuri prevazute de lege prin care creditorul realizeaza, cu ajutorul constrangerii de stat, drepturi patrimoniale recunoscute prin hotararea unui organ de jurisdictie sau prin alt titlu, daca debitorul nu-si indeplineste de buna voie obligatiile.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

FUIA STELIAN, director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea (la data faptelor), in sarcina caruia s-a retinut infractiunea in forma calificata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial,
STATE ALEXANDRINA si STATE DANIEL, sora, respectiv cumnat ai primului mentionat, asociati la SC PROCERA AGROCHEMICALS, in sarcina carora s-a retinut complicitate la infractiunea in forma calificata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, invinuitul Fuia Stelian, in calitate de director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice (S.C.D.P.A.M.) Fundulea, a omis indeplinirea unui act de serviciu in cadrul unei proceduri de executare silita, fapt ce a condus la vanzarea ilegala, prin licitatie organizata la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului catre o persoana fizica, banii fiind platiti societatii la care asociata era sora invinuitului Fuia Stelian.

Concret, invinuitul Fuia Stelian, in calitate de director general al SCDPAM Fundulea, desi cunostea ca impotriva institutiei publice pe care o conducea s-a declansat, ca urmare a unei sentinte civile, o procedura de executare silita a unor bunuri pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a formulat contestatie la executare (conform Codului de procedura civila) si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului.
Fapta a avut in vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele. Dupa incuviintarea executarii silite, cu acordul Statiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanta, de catre SC PROCERA AGROCHEMICALS. Avantajele patrimoniale obtinute de SC PROCERA AGROCHEMICALS, dupa executarea silita, s-au reflectat, in mod direct, in patrimoniul invinuitilor State Alexandrina si State Daniel (sora si cumnat ai lui Fuia Stelian), asociati la SC PROCERA AGROCHEMICALS. Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut si au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisa mai sus.

Celor trei invinuiti li s-au prezentat acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    Invinuit    Cerecetare penala    Abuz in serviciu contra intereselor publice

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiectul de infiintare a institutiei Parchetului european a fost agreat de 17 state membre, printre care si Romania
12 Mar 2017 | 1716

Prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor retinut pentru santaj si luare de mita
09 Oct 2014 | 1718

Un procuror, un fost procuror si un ofiter de politie trimisi in judecata
17 Jul 2014 | 2663

DNA: Trimitere in judecata a fostului prefect de Galati
06 Feb 2014 | 2292

Director in cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara cercetat penal de procurorii DNA
28 Jan 2014 | 3065

Pprim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Ialomita urmarit penal pentru santaj
21 Jan 2014 | 2505



Articole Juridice

Constitutionalitatea acordului de recunoastere a vinovatiei
Sursa: Irina Maria Diculescu

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Dreptul la libertate si siguranta. Art. 9 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul la aparare. Art. 10 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Contestatie privind durata procesului penal admisa. Noua contestatie privind durata procesului penal. Urmarire penala
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, judecator de drepturi si libertati, incheierea nr. 316 din 16 septembrie 2020

Nerespectarea dreptului la aparare al salariatului. Nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare disciplinara
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 6839/2019

Cuantificarea prejudiciilor materiale si morale in cazul accidentelor de munca
Pronuntaţă de: Judecatoria Sectorul 3 Bucuresti - Sentinta Penala nr. 358 din 25.04.2019

ICCJ: Situatia masurilor asiguratorii infiintate in cadrul unui proces penal asupra bunurilor unei persoane juridice, anterior deschiderii procedurii insolventei, in vederea confiscarii speciale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ