din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2059 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Alegerile pentru Parlamentul European sunt al doilea cel mai mare exercitiu democratic din lume

Alegerile pentru Parlamentul European sunt al doilea cel mai mare exercitiu democratic din lume

  Publicat: 11 Feb 2014       2495 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Numaratoarea inversa a inceput: mai sunt 100 de zile pana cand primele sectii de votare se vor deschide pentru alegerile europene din 2014.

Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
(Bankruptcy) Stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice; cu alte cuvinte, incapacitatea acesteia de a-si plati datoriile.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Candidat - persoana care participa la alegeri in urma propunerilor inaintate de competitori electorali sau in nume propriu pentru a obtine un mandat de deputat sau de senator,
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice

Acesta este al doilea cel mai mare exercitiu democratic din lume, cand 400 de milioane de oameni pot vota pentru un nou Parlament European. Cei 751 de membri ai Parlamentului European care vor prelua mandatele in iulie vor stabili cursul politicilor Europene in urmatorii 5 ani si vor alege noul lider al institutiei executive a UE, Comisia Europeana .

Cresterea competentelor Parlamentului European din 2009 a inceput sa-si faca simtita prezenta, mai ales in timp ce Uniunea Europeana incerca sa invinga criza economica, iar membrii Parlamentului European incercau sa elaboreze noi acte legislative, printre altele privind disciplina bugetara efectiva, sprijinirea bancilor care erau in faliment si limitarea bonusurilor bancherilor. Asadar, alegerile europene din luna mai vor permite alegatorilor sa contribuie la consolidarea si schimbarea directiei pe care Europa va porni in abordarea crizei economice si in multe alte probleme care afecteaza viata cotidiana a oamenilor.

Pentru prima data, componenta noului Parlament European va determina cine va fi persoana care va conduce urmatoarea Comisie Europeana, institutia executiva a UE, care initiaza legislatia si supravegheaza punerea sa in aplicare. Conform noilor reguli, sefii statelor sau guvernelor UE, care vor propune un candidat pentru postul de viitor Presedinte al Comisiei, trebuie sa faca acest lucru tinand cont de rezultatele alegerilor. Parlamentul European va alege Presedintele Comisiei cu o majoritate a membrilor componenti, adica cel putin jumatate din cei 751 de membri ai Parlamentului European care vor fi alesi (376). Astfel, partidele politice europene vor prezenta, daca nu au facut-o deja, candidatii pentru aceasta functie de conducere in UE, inaintea alegerilor europene, permitandu-le astfel cetatenilor sa aiba un cuvant de spus in privinta viitorului Presedinte al Comisiei.

Noua majoritate politica rezultata din alegeri va elabora, de asemenea, legislatia europeana in urmatorii cinci ani, in domenii precum piata unica sau libertatile civile. Parlamentul - singura institutie UE aleasa in mod direct - este acum o componenta fundamentala pentru sistemul european de luare a deciziilor si are o influenta egala cu cea a guvernelor nationale cu privire la aproape toate legile UE.



Citeşte mai multe despre:    Parlamentul European

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Casa Nationala de Pensii Publice incepe modernizarea sistemului informatic integrat
15 Jun 2024 | 1502

ANOFM 48.848 locuri de munca vacante la nivel national si in reteaua EURES in iunie 2024
15 Jun 2024 | 813

15 noiembrie 2024 - data limita pana la care Romania trebuie sa implementeze salariul minim european
13 Jun 2024 | 1109

Inregistrarea in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca a absolventilor de invatamant, promotia 2024
12 Jun 2024 | 1306

Mecanismul de decontare de catre angajator a achizitiei de ochelari, in limita a 500 lei de persoana
11 Jun 2024 | 1612

ICCJ (RIL): Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se implineste in ultima zi a termenului
20 May 2024 | 853



Articole Juridice

Pauza de masa intre dreptul la repaus si exigentele disciplinei muncii. Reflectii critice asupra acestui drept
Sursa: MCP avocati

Neplata orelor suplimentare. Dreptul ignorat al functionarilor publici cu statut special
Sursa: MCP avocati

Accidentul de munca. Obligatia de raportare, rigorile cercetarii si exigentele legale
Sursa: MCP avocati

Contractul de colaborare vs. contractul individual de munca. Delimitari juridice si implicatii fiscale?
Sursa: MCP avocati

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti