Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » DNA a sesizat Inspectiei Judiciara in legatura cu "dezvaluirile" facute de Sebastian Ghita

DNA a sesizat Inspectiei Judiciara in legatura cu "dezvaluirile" facute de Sebastian Ghita

  Publicat: 09 Jan 2017       1151 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In temeiul dispozitiilor art.75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie cere Inspectiei Judiciare sa efectueze verificari

Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
A fost promulgat la 11.09.1865
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act prevazut de lege, prin care un organ de stat este informat si abilitat sa desfasoare o anumita activitate
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Anii de domnie: 270-275. Cel mai insemnat imparat roman din perioada anarhiei militare (235284) s-a nascut probabil la 5 septembrie 214 la Sirmium (Mitrovica de azi, Iugoslavia) in provincia romana Panonia.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Intreprindere care cumpara sau sconteaza facturile de la un fabricant sau de la un vanzator si urmareste incasarea pretului de la clienti.
Notiune care reflecta ideea ca societatea este compusa atat din femei cat si din barbati si ca deplina si egala lor participare cetateneasca este subordonata reprezentarii egale in procesul politic decizional,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Persoana fizica sau juridica care garanteaza cu veniturile sau cu bunurile sale o obligatie a unui debitor fata de creditorul sau.
Orice angajament asumat de o banca fata de un singur debitor indiferent daca este efectiv sau potential, evidentiat in bilantul contabil
Constituţia României - Intrare in vigoare: 31/10/2003
Act prevazut de lege, prin care un organ de stat este informat si abilitat sa desfasoare o anumita activitate

cu privire la situatia constatata in legatura cu declaratiile facute de GHITA SEBASTIAN AURELIAN(fost deputat trimis in judecata in doua dosare pentru fapte de coruptie si asimilate coruptiei si inculpat in alte doua cauze pentru infractiuni similare, in prezent dat in urmarire internationala in vederea arestarii preventive)in cadrul unei serii de inregistrari video, prezentate in mod succesiv de postul Romania Tv in perioada 28 decembrie 2016 - 5 ianuarie 2017 si preluate si de alte institutii media.

Sesizarea Inspectiei Judiciare are in vedere urmatoarele:

- afirmatiile tendentioase si mincinoase, facute de o persoana care in prezent este inculpata in mai multe dosare (fie in curs de judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fie in investigare la Directia Nationala Anticoruptie)sunt de natura sa submineze autoritatea judecatoreascasi sunt de natura a pune in discutiedeontologia profesionala a magistratilor.
- afirmatiile urmaresc decredibilizarea Directiei Nationale Anticoruptie si a activitatii procurorului sef al institutiei, precum si a sistemului judiciar in general, prin inducerea in opinia publica a ideii ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal.
- afirmatiile lansate in spatiul public acrediteaza ideea ca independenta si impartialitatea procurorilor este influentata de persoane cu anumite interese, iar solutiile sunt dispuse in mod arbitrar, neavand la baza elemente de probatiune administrate legal.
- afirmatiile pot avea drept consecinta crearea unei stari de neincredere in justitie in ansamblul sau, prin afectarea prestigiului justitiei.

Prin prisma celor mentionate, se poate aprecia ca afirmatiile au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar.

Acestea creeaza dubii greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, acreditand ideea ca activitatea procurorilor implicati in infaptuirea procesului judiciar se desfasoara cu incalcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedura penala, conform caruia procesul penal se desfasoara conform dispozitiilor prevazute de lege.

In sesizare se arata ca afirmatiile tendentioase si mincinoase lansate in spatiul public de GHITA SEBASTIAN AURELIAN nu sunt singulare.

De aceea prezentei sesizari i-au fost atasate anexele din care rezulta ca, incepand cu luna aprilie 2016, chiar de la Tribuna Parlamentului Romaniei, apoi in mass media, acesta a avut constant manifestari publice prin care actul de justitie a fost diabolizat, justitia fiind prezentata ca fiind un factor nociv pentru democratie .

Cu toate ca prin deciziile Inspectiei judiciare si ale Plenului C.S.M. s-a statuat ca afirmatiile acestuia din spatiul public nu au fundament si constituie o diseminare de informatii tendentioase, acesta a continuat sa lanseze afirmatii denigratoare, urmarind sa induca ideea ca justitia este abuziva.

Inspectia judiciara, in rapoartele intocmite, a remarcat ca acesta lanseaza acuzatii in spatiul public, in scopul dezinformarii opiniei publice asupra modului de functionare a sistemului judiciar cu efect profund negativ asupra increderii in sistemul judiciar.

Repetarea acestor afirmatii tendentioase necesita noi demersuri din partea C.S.M., singurul garant al independentei justitiei, deoarece au generat si genereaza zilnic discutii in cadrul emisiunilor televizate, in presa scrisa, inducandu-se si accentuandu-se ideea unei functionari anormale si incorecte a sistemului judiciar, acreditandu-se ideea ca instantele de judecata si Directia Nationala Anticoruptie instrumenteaza dosarele preferential si contrar legii.

Acest mod de expunere publica demonstreaza existenta unei campanii de presa pentru a induce in constiinta colectiva ideea ca sistemul judiciar este la discretia unor persoane cu functii de conducere care nu respecta Constitutia Romaniei si legile tarii.

Avand in vedere ca aceste aspecte au fost constatate si prin raportul Inspectiei Judiciare din 13.12.2016, nr. 7989/IJ/4215/DIJ/1792/DIP/2016, in sesizare se arata ca sunt absolut necesare demersuri pentru a stopa acest mod brutal in care, in ultimul an, sistemul judiciar este supus unui proces fara precedent de destabilizare si decredibilizare.

Demersul a fost adus la cunostinta si ministrului Justitiei, precum si procurorului general al Romaniei.



Citeşte mai multe despre:    DNA    Inspectia Judiciara

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 648

DNA: Sinteza condamnarilor din luna iunie 2019
16 Jul 2019 | 250

Persoane condamnate definitiv in luna mai 2019, in dosarele instrumentate de DNA
28 Jun 2019 | 619

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 750

Persoane condamnate definitiv in luna aprilie 2019, in dosarele instrumentate de DNA
25 May 2019 | 386

DNA: Sinteza condamnarilor din luna martie 2019
07 May 2019 | 258



Articole Juridice

Eroarea judiciara, eroarea de judecata si erorile materiale in procesul civil
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Logodna. Evolutie. Conditii de valabilitate. Efecte juridice. Exemple practice
Sursa: Liliana Gologan

Conditiile dobandirii calitatii de ”victima indirecta” in cazul decesului unei persoane in jurisprudenta CEDO
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Despre regimul matrimonial, in general
Sursa: avocat STOICA IOANA

Jurisprudenţă

Dreptul de deducere a TVA este conditionat de completarea in facturi a elementelor obligatorii prevazute de lege si-sau cu alte documente justificative anexate acestor facturi
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 2718/2019

ICCJ - Magistrat. Abatere disciplinara. Manifestari care aduc atingere prestigiului justitiei savarsite in afara exercitarii atributiilor de serivici. Obligatia de rezerva.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Hotararea in Cauza R.I. si altii impotriva Romaniei, din 04.12.2018
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea in cauza Brisc impotriva Romaniei din 11.12.2018
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului