Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Punctul de vedere al CSM privind raspunderea magistratilor

Punctul de vedere al CSM privind raspunderea magistratilor

  Publicat: 12 Jan 2017       717 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In sedinta de azi, 12 ianuarie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat urmatorul punct de vedere privind independenta sistemului judiciar din perspectiva raspunderii materiale a magistratilor si a independentei financiare:

Este o tranzactie sau o serie de tranzactii cu valori mobiliare conferind persoanei sau grupului de persoane implicate, prin titlurile astfel dobandite, singure ori impreuna cu cele deja detinute ori controlate, o pozitie de control sau majoritara in participare la capitalul emitentului.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.

Consiliul Superior al Magistraturii intelege sa-si asume un program de masuri pe intreaga perioada a mandatului de 6 ani, care sa fie urmarit cu consecventa si realizat in spirit de coeziune intre membrii sai. Dintre obiectivele urmarite, intr-o prima etapa, se impune exprimarea unei pozitii referitoare la independenta sistemului judiciar din perspectiva raspunderii materiale si a independentei financiare.


Independenta justitiei reprezinta o componenta esentiala a statului de drept, in care cele trei puteri - legislativa, executiva si judecatoreasca - trebuie sa fie intr-un permanent echilibru, dat tocmai de egalitatea ce exista din punct de vedere constitutional.


Consiliul subliniaza ca legislatia actuala reglementeaza raspunderea magistratilor sub o tripla forma: disciplinara, penala si civila (materiala), astfel ca nu este necesara adoptarea altor dispozitii legale privind aceste aspecte.


O alta reglementare, care nu isi gaseste corespondentul in forme similare de raspundere a membrilor celorlalte doua puteri in stat, cea legislativa si cea executiva, reprezinta in sine o perturbare a echilibrului dintre acestea, cu grave consecinte pentru buna functionare a societatii.


Sistemul judiciar a dovedit de-a lungul timpului ca are capacitatea de a se autoregla, inclusiv prin sanctionarea sub cele trei forme a magistratilor, fiind, de altfel, si singura dintre cele trei puteri care are reglementata o forma a raspunderii materiale. De aceea, orice initiativa legislativa care sa aiba ca obiect angajarea raspunderii materiale a magistratilor in alte coordonate decat cele deja existente in prezent este inoportuna.


Consiliul Superior al Magistraturii, la randul sau, isi asuma identificarea, solutionarea si sanctionarea cu fermitate a situatiilor de incalcare a legii de catre magistrati.


Referitor la independenta financiara a sistemului judiciar, Consiliul se angajeaza sa intensifice demersurile pentru preluarea bugetului instantelor de la Ministerul Justitiei.


Pana la indeplinirea acestui obiectiv, se impune o stransa colaborare intre ordonatorii principali de credite in vederea administrarii eficiente a instantelor si parchetelor. In acest context, este necesara inclusiv luarea unor masuri unitare privind salarizarea personalului din justitie.


Inechitatile rezultate ca urmare a adoptarii si interpretarii neunitare a legilor de salarizare trebuie inlaturate, in acord cu decizia Curtii Constitutionale nr. 794 din 15.12.2016, astfel incat cei care fac parte din sistemul judiciar sa fie salarizati avandu-se in vedere o valoare de referinta sectoriala unica.Citeşte mai multe despre:    Raspunderea magistratilor    Eroare judiciara    CSM

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CSM a aprobat normele privind asigurarea de raspundere civila profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor.
13 Jun 2019 | 942

150 de functionare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
28 Mar 2012 | 1531

Intalnire a reprezentantilor CSM cu reprezentantii unor asociatii profesionale ale magistratilor
03 Feb 2012 | 1739

MJLC isi reafirma sustinerea pentru proiectul de Lege privind raspunderea disciplinara a magistratilor
06 Dec 2011 | 1570

MJLC: Proiecte privind promovarea la ICCJ si extinderea raspunderii disciplinare a magistratilor
11 Nov 2011 | 2427Articole Juridice

Eroarea judiciara, eroarea de judecata si erorile materiale in procesul civil
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Raspunderea administrativa in Codul Administrativ (VII)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Poate fi obligat Statul Roman la plata cheltuielilor de judecata efectuate de inculpatul achitat pentru ca fapta penala nu exista?
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Procedura in caz de disparitie a dosarelor judiciare si a inscrisurilor judiciare. Art. 538 - 542 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Daune materiale si morale, pentru eroare judiciara.
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 14 din 5 ianuarie 2006.

Daune materiale si morale, pentru eroare judiciara.
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 14 din 5 ianuarie 2006.

Daune materiale si morale, pentru eroare judiciara.
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 14 din 5 ianuarie 2006.

Repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare
Pronuntaţă de: Tribunalul Arad, Sentinta civila nr. 2009 din 25.09.2012