Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Neconstitutionalitatea art. 21 alin. (4) din Legea nr. 165/2013 ref. la restituirea imobilelor preluate in mod abuziv

Neconstitutionalitatea art. 21 alin. (4) din Legea nr. 165/2013 ref. la restituirea imobilelor preluate in mod abuziv

  Publicat: 25 Oct 2017       1207 citiri       Sursa: Euroavocatura  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
Marti, 24 octombrie 2017, Plenul Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, potrivit carora:

Totalitatea terenurilor (inclusiv cele acoperite de ape) de pe teritoriul unei tari.
Totalitatea terenurilor (inclusiv cele acoperite de ape) de pe teritoriul unei tari.
Presupunere, supozitie cu privire la anumite (legaturi, relatii intre) fenomene; presupunere cu caracter provizoriu, formulata pe baza datelor experimentale existente la un moment dat.
Prevazut in cap. II, t. I, C.proc. pen.,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Totalitatea terenurilor (inclusiv cele acoperite de ape) de pe teritoriul unei tari.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.

``Comisiile judetene de fond funciar si Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucuresti pot propune Comisiei Nationale solutionarea cererilor de retrocedare prin acordare de masuri compensatorii potrivit prezentei legi numai dupa epuizarea suprafetelor de teren agricol afectate restituirii in natura, identificate la nivel local".


In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma ``numai dupa epuizarea suprafetelor de teren agricol afectate restituirii in natura identificate la nivel local" din cuprinsul art. 21 alin. (4) din Legea nr. 165/2013 este constitutionala in masura in care nu se aplica in ipoteza existentei unor hotarari judecatoresti definitive/irevocabile prin care instantele au dispus acordarea de masuri reparatorii in echivalent banesc.


Pentru a pronunta aceasta solutie, Curtea a retinut, in esenta, ca, prin aplicarea textului de lege criticat in cauza, executarea dispozitiilor imperative ale unei hotarari judecatoresti definitive/irevocabile poate fi blocata pe motiv ca nu au fost epuizate suprafetele de teren agricol afectat restituirii, in conditiile in care, potrivit art. 12 alin. (3) teza a doua din Legea nr. 165/2013, fostul proprietar sau mostenitorii acestuia pot refuza terenul din rezerva comisiei locale de fond funciar sau din izlazul comunal, propus in vederea restituirii, ceea ce creeaza in permanenta premisele unei imposibilitati de aducere la indeplinire a celor dispuse printr-o hotarare judecatoreasca definitiva/irevocabila, contrar art. 1 alin. (4) din Constitutie referitor la principiul separatiei puterilor in stat .


Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalului Constanta - Sectia I civila.


Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Comunicatul CCR poate fi accesat aici.

Citeşte mai multe despre:    Retrocedarea imobilelor preluate abuziv    legea 165/2013    masurile compensatorii la retrocedari    comisia de fond funciarComentează: Neconstitutionalitatea art. 21 alin. (4) din Legea nr. 165/2013 ref. la restituirea imobilelor preluate in mod abuziv
Alte titluri

Decizia ICCJ nr. 80/2018: ANRP va face evaluarea imobilelor conform grilei notariale din anul 2013
16 Nov 2018 | 772

CCR. Constitutionalitatea art. 13 alin. (1) din Legea nr. 165/2013 ref. la restituirea fondurilor forestiere
18 Jun 2017 | 925

Legi promulgate de Presedintele Romaniei in data de 23 decembrie 2016
25 Dec 2016 | 529

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 150 din 2.03.2015
02 Mar 2015 | 972

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 143 din 26.02.2015
26 Feb 2015 | 938Jurisprudenţă

Imobil preluat de catre stat. Emiterea deciziei in procedura prevazuta de Legea 165/2013. Respingerea exceptiei prematuritatii actiunii
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 362 din 18 februarie 2016

Actiune in revendicare cu privire la un imobil ce a facut obiectul Legii nr. 10/2001, formulata de urmasii fostului proprietar, impotriva cumparatorilor in baza Legii nr. 112/1995. Respingere
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj, Sectia I-a civila, decizia nr. 465 din 7 februarie 2014

Lege de reparatie. Dovedirea dreptului de proprietate. Persoana indreptatita. Acte doveditoare ale dreptului de proprietate
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE , Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 1754 din 23 februarie 2007