din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2198 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Noi obligatii pentru angajatori in vederea prevenirii si combaterii harturii sexuale si a discriminarilor pe criteriul de sex

Noi obligatii pentru angajatori in vederea prevenirii si combaterii harturii sexuale si a discriminarilor pe criteriul de sex

  Publicat: 26 Apr 2019       1601 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Operatiune prin care o persoana fizica sau juridica depune numerar la ghiseul unei banci
Face parte din grupul infractiunilor contra libertatii sexuale,
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
(al unitatii de protectie speciala). Gestionarea activitatilor si resurselor (materiale, umane, financiare) la nivelul unitatilor de protectie speciala, efectuata de conducerea unitatii, in baza prerogativelor legale.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.

Documentul prevede noi obligatii pentru angajatori, din perspectiva egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati in relatiile de munca si pentru combaterea si eliminarea discriminarilor bazate pe criteriul de sex.


In acest sens, angajatorii au obligatia sa introduca explicit, in regulamentele interne, faptul ca este interzisa discriminarea bazata pe criteriul de sex si sa isi informeze angajatii despre drepturile pe care le au privind egalitatea de sanse si de tratament in relatiile de munca .


De asemenea, angajatorii trebuie sa aplice masuri de prevenire si actiune: elaborarea unei politici interne clare prin care sa se elimine toleranta la hartuire la locul de munca, adoptarea unor masuri anti-hartuire, proiecte, programe de instruire si campanii de informare si constientizare a angajatilor. Totodata, salariatii vor fi informati despre procedura de depunere a unei plangeri de hartuire sexuala sau comportament inadecvat la locul de munca si despre modul de solutionare a acesteia.


Normele metodologice aprobate stabilesc si masurile active care trebuie sa fie cuprinse in planurile de actiune privind implementarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati, printre care:


- promovarea egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati, eliminarea discriminarii directe si indirecte dupa criteriul de sex si prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca;


- politica de salarizare si niveluri de salarizare pentru functiile de management si de executie existente, cu masuri menite sa asigure egalitatea de gen si eliminarea diferentelor salariale intre femei si barbati, precum si conditii echitabile la pensionarea femeilor si barbatilor;


- masuri care sa vizeze o mai buna reconciliere a vietii profesionale cu cea de familie, cum ar fi: concediul de maternitate, concediul de crestere si ingrijirea copilului, concediu paternal, modalitatile de sprijin pentru ingrijirea copiilor si a altor persoane dependente si alte tipuri de concedii familiale, concediul de acomodare pentru familiile care adopta copii, modalitatile speciale de organizare a timpului de lucru (telemunca, programul de lucru cu timp partial, programul de lucru flexibil etc.);


- sistem confidential si sigur pentru depunerea plangerilor legate de hartuirea sexuala si discriminarea pe criterii de sex la locul de munca .



Citeşte mai multe despre:    Egalitate de gen    Legea 202/2002    Discriminare    Hartuire    Hartuire sexuala    Discriminare directa    Discriminare indirecta

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Reuniunea ministeriala UE-SUA confirma progresele notabile in cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne
19 Jun 2019 | 700

Au fost aprobate normele de aplicare a Legii privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati
03 May 2019 | 954

Romania, Finlanda si Croatia: Declaratie comuna privind egalitatea de sanse intre femei si barbati
16 Mar 2019 | 995



Articole Juridice

Egalitatea de sanse si tratament in relatiile de munca
Sursa: EuroAvocatura