Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Consiliul Concurentei ancheteaza posibile practici anticoncurentiale pe piata cimentului

Consiliul Concurentei ancheteaza posibile practici anticoncurentiale pe piata cimentului

  Publicat: 07 May 2019       143 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Principalii producatori din sectorul producerii si comercializarii cimentului din Romania (Holcim Romania, CRH Romania si HeidelbergCement Romania) au capacitati de productie diferite, dar gradul de utilizare al acestora este asimetric, astfel incat compania care are cea mai mare capacitate de productie, o utilizeaza cel mai putin.

Totalitatea elementelor naturale ale mediului ce pot fi folosite în activitatea umana: resurse neregenerabile – minerale si combustibili fosili -, regenerabile – apa, aer, sol, flora, fauna salbatica – si permanente – energie solara, eoliana, geotermala si a valurilor.
Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca.
1. Autorizarea eliberata de catre o administratie unei persoane pentru a exercita o profesie sau meserie.

Acest aspect a condus la o situatie neobisnuita, in care cele trei companii detin cote de piata aproximativ egale, fluctuatiile in timp fiind nesemnificative.


Aceasta concluzie se mentine si in urma observatiilor primite in cadrul dezbaterii publice a raportului anchetei sectoriale pe piata producerii si comercializarii cimentului. Analiza a fost derulata cu scopul de a avea o imagine cat mai clara asupra mecanismelor de functionare, de a identifica eventualele disfunctionalitati la nivelul sectorului si de a formula recomandari care sa conduca la eliminarea acestora in scopul intensificarii concurentei.


Cele trei mari companii sunt integrate vertical pentru a eficientiza procesul de productie, a reduce costurile si a facilita accesul la resurse . In acelasi timp, companiile detin capacitati de productie atat pe pietele de extractie/prelucrare si comercializarea agregatelor minerale, cat si pe pietele producerii si comercializarii betoanelor, mortarelor si sapelor, prefabricatelor din beton. Holcim Romania, CRH Romania si HeidelbergCement Romania sunt prezente si pe pietele producerii si comercializarii filerului de calcar, respectiv a liantilor hidraulici speciali/rutieri (HeidelbergCement Romania nu produce astfel de lianti).


In cadrul analizei, Consiliul Concurentei a observat ca preturile anumitor sortimente de ciment oferite de producatori au avut aceeasi evolutie in timp . De asemenea, principalii clienti pentru fiecare dintre cei trei producatori se afla o distanta de aproximativ de 350 de km in jurul punctului de desfacere, ceea ce ridica suspiciuni privind o posibila impartire a pietei geografice.


Aceste aspecte indica faptul ca ar putea exista o coordonare intre cei trei producatori la nivelul sortimentelor produse si livrate in scopul impartirii pietei, acesti producatori de ciment avand posibilitatea de a tine captivi anumiti clienti astfel incat sa mentina cote de piata simetrice.


In urma acestor constatari, Consiliul Concurentei a declansat, in luna octombrie a anului trecut, o investigatie privind o posibila intelegere anticoncurentiala intre Holcim Romania, CRH Romania si HeidelbergCement Romania, realizata prin impartirea pietei productiei si comercializarii cimentului din Romania, din perspectiva cotelor de piata si/sau produselor oferite pe piata, limitarea sau controlul productiei, comercializarii, dezvoltarii tehnice sau investitiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preturilor practicate de companiile implicate.


In acelasi timp, Consiliul Concurentei a recomandat ca in proiectul de modificare a Legii minelor sa fie unele prevederi pentru reducerea perioadei de acordare a licentei de exploatare a agregatelor de cariera si prelungirea acesteia, avand in vedere ca perioada indelungata (maximum 20 de ani), pentru care se acorda licenta de exploatare, precum si dreptul de prelungire, nelimitat, reprezinta elemente ce pot conduce la limitarea sau blocarea accesului pe piata si, implicit, la ingradirea concurentei.Citeşte mai multe despre:    Consiliul Concurentei    Ciment    Holcim Romania    CRH Romania    HeidelbergCement RomaniComentează: Consiliul Concurentei ancheteaza posibile practici anticoncurentiale pe piata cimentului
Alte titluri

Consiliul Concurentei supune spre consultare publica un Ghid privind serviciile feroviare conexe si infrastructura de servicii.
28 Jul 2019 | 139

Consiliul Concurentei: Monitorul Preturilor Carburantilor a inregistrat 180 000 de cautari in primele doua saptamani de la lansare.
18 Jul 2019 | 90

Consiliul Concurentei: Majorarile preturilor la carburanti trebuie afisate simultan pentru ca firmele sa nu se influenteze reciproc
09 Jul 2019 | 97

Consiliul Concurentei solicita modificarea regulamentelor serviciului de alimentare cu apa si de canalizare
05 Jul 2019 | 127

Consiliul Concurentei lanseaza "Monitorul Preturilor Carburantilor"
01 Jul 2019 | 156

Consiliul Concurentei: Romania exporta mai mult in tarile din Vestul Europei decat in Est
22 Jun 2019 | 105Articole Juridice

Legea concurentei: raportarea amenzii la cifra de afaceri realizata in anul anterior – pedeapsa justa sau grava inechitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Precizari privind stabilirea salariilor in constructii ca urmare a adoptarii OUG 114/2018
Sursa: EuroAvocatura.ro

Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ...
Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare

CJUE: Statele au dreptul de a se opune unor concedieri colective, in interesul protectiei lucratorilor si a ocuparii fortei de munca
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

RIL Admis - Decizia ICCJ nr. 7/2019 - Majorarile prevazute in art. 1 alin. (1) din OG 10/2007 au fost si raman incluse in indemnizatia bruta de incadrare si dupa data intrarii in vigoare a Legii 330/2009
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Incidenta regulilor de concurenta in activitatea notariala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie: Decizia nr. 3415 din 30 octombrie 2015

Suspendarea actului administrativ. Conditii.
Pronuntaţă de: Decizia nr. 2052 din 1iunie 2006, I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal

Suspendarea actului administrativ. Conditii.
Pronuntaţă de: Decizia nr. 2052 din 1iunie 2006, I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal