Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Scanerele corporale incalca dreptul la intimitate personala?

Scanerele corporale incalca dreptul la intimitate personala?

  Publicat: 01 Feb 2010       1039 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


De cele mai multe ori, lupta impotriva terorismului dezvaluie tensiunile create intre necesitatea asigurarii sigurantei si a libertatii. Dar cum putem asigura una fara a o neglija pe cealalta?

Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Denumire data monedei unice europene.
Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.

Ca urmare a atentatului asupra zborului de la Amsterdam la Detroit, eurodeputatii au dezbatut miercuri 27 ianuarie problema scanerelor corporale si si-au exprimat ingrijorarile privind utilizarea acestora in aeroporturile din Europa .

La dezbatere a participat si domnul Gilles de Kerchove, coordonatorul antiterorism al Uniunii Europene, care le-a declarat deputatilor din Comisia pentru libertati civile ca scanerele corporale ar trebui utilizate doar daca a€žnu incalca dreptul la intimitate personala si nu dauneaza sanatatii".

Atentatul din ziua de craciun a dus la revizuirea sistemului de securitate din aeroporturi si la decizia introducerii unui nou tip de control in aeroporturi - scanerele corporale. Aceasta noua generatie de scanere redau corpul omenesc ca si cum ar fi gol si permit detectarea unor posibili explozivi (lichide, produse chimice) care nu au fost detectate de scanerele metalice utilizate in aeroporturi.

Pana in prezent, Olanda, Marea Britanie si Italia si-au exprimat intentia de a utiliza dispozitivele pentru zborurile spre Statele Unite.

Dreptul la intimitate personala, eficienta, costuri

Cu toate acestea, eurodeputatii sunt ingrijorati cu privire la incalcarea dreptului la intimitate si la demnitate personala, intrucat aceste aparate produc imagini scanate continand corpul omenesc ca si cum ar fi dezbracat.

In plus, unii eurodeptati pun intrebari cu privire la eficienta lor in impotriva terorismului. Expertii pun la indoiala capacitatea scanerelor corporale de a detecta atentate teroriste precum cel din zborul de la Amsterdam la Detroit. a€žIn ce masura sunt utile scanerele corporale? Ce se intampla daca teroristii inghit explozivul?", a intrebat deputatul olandez Judith Sargentini (Grupul Verzilor).

Nu in ultimul rand, deputatii au ridicat problema costurilor scanerelor corporale (un scaner costa aproximativ 115 000 euro) si a tuturor schimbarilor ce ar trebui intreprinse in aeroporturi.

De Kerchove - importanta unei cercetari aprofundate

Gilles de Kerchove s-a declarat in favoarea intreprinderii unor cercetari mai aprofundate - 200 de milioane de euro au fost deja alocate pentru imbunatatirea sigurantei aeriene.

Acest lucru nu a convins insa pe toti membrii PE: a€žAm impresia ca tehnologia a devenit o noua religie in lupta impotriva terorismului", a raspuns indignat deputatul german Alexander Alvaro (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa).

"Vrem sa facem calatoriile cat mai sigure si omenesti insa cei care cred ca scanerele corporale reprezinta solutia ideala traiesc intr-o lume fantastica", a spus deputatul britanic Brian Simpson (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European), presedinte al Comisiei pentru transport .

Miercuri 10 februarie va avea loc o noua dezbatere pe tema scanerelor corporale, in cadrul sesiunii in plen de la Strasbourg.Citeşte mai multe despre:    Scaner corporal    Dreptul la intimitate    Parlamentul European    Terorism

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

10 lucruri ce s-au intamplat in februarie la Parlamentul European
15 Feb 2010 | 1281

Scannerele corporale, prevenirea terorismului si circulatia informatiilor: pe ordinea de zi a Parlamentului European
11 Feb 2010 | 1187

Dreptul la intimitate, incalcat de motoarele de cautare pe internet
10 Apr 2008 | 2682Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan